Fiecare sfarsit de an este prilej de a trage linie si de a face bilantul anului ce a trecut. Anul 2010 a fost unul destul de dificil pentru Romania din mai multe puncte de vedere. Dar si prolific din altele. Artisti au concertat la noi in tara, in timp ce ai nostrii cucereau tarile lor. Cinematografia si moda romaneasca sunt intr-o continua ascensiune.

Divorturile, nasterile si nuntile au tinut primele pagini ale tabloidelor. Tot in acest an au disparut de printre noi oameni carora doar pronuntandu-le numele aduci in discutie pagini intregi de referinta ale culturii romanesti: Jean Constantin, Madalina Manole, Adrian Paunescu.

De la AC/DC la Eric Clapton

Se pare ca situatia financiara a Romaniei nu a afectat organizatorii de evenimente muzicale. Astfel in acest an ne-au trecut „pragul”nume mari ale industriei mondiale, de la rock la pop si chiar jazz. Romanii au fost receptivi si in numar extrem de mare, au fost prezenti la aceste concerte.

Cel mai important concert al acestui an a fost cel al trupei AC/DC care a avut loc in Piata Constitutiei din Bucuresti in luna mai. Peste 65. 000 de persoane au fredonat alaturi de Brian Johnsoon & Co hiturile trupei. In deschidere au cantat cei de la trupa Iris care au incalzit atmosfera. Show-ul a fost unul de zile mari, iar organizatorii au impus reguli stricte pentru evitarea conflictelor. Astfel, au fost interzise produsele pirotehnice, cele taioase, alcoolul si la alte substante, si peste 1000 de jandarmi au fost prezenti. Cu un buget impresionant de 2, 5 milioane de dolari spectacolul a oferit un joc de lumini fara precedent, o sonorizare foarte buna si efecte speciale.

Concertul a fost unul dintre cele mai mari sutinute de AC/DC in cadrul turneului Black Ice World Tour. Acesta a promovat cel de-al 15-lea material de studio si a fost lansat oficial in octombrie 2008. In schimb, ne-am facut singuri o imagine proasta cand dupa concert intreaga presa internationala a vuit despre scandalul produs la vama Nadlac, unde tehnicienilor celebrei formatii li s-a cerut 2. 500 de lei mita pentru a pleca, nu a intra in tara.

Un alt nume asteptat a fost cel al rockerilor de la Metallica, care s-au aflat pentru a treia oara in Romania. Se pare ca atmosfera creata de fanii autohtoni le prieste de aceea hotarasc sa se intoarca o data la doi trei ani. Concertul a fost sustinut in cadrul unui nou festival infiintat in acest an si care are loc in mai multe tari din Europa, si anume, Sonisphere. Alaturi de ei s-au aflat si cei de la Anthrax si Metalhead.

Si Elton John a revenit Romania. Peste 12. 000 de oameni au fost prezenti la cele doua ore de maraton muzical. Cu un recital introductiv in care si-a sovedit maiestria la pian, sir Elton John a cantat atat melodii noi de pe ultimul album cat si hituri vechi precum „Sacrifice” sau „Sorry seems to de the hardest word”. In deschiderea concertului din luna iunie a cantat trupa VH2, fani declarati ai interpretului britanic. Doaua ore si jumatate cu intrerupere de jumatate de ora a incantat romanii Elton John. Artistul pop a mai concertat la Bucuresti in iunie 2003 pe stadionul Cotroceni.

Si Guns N’Roses au sosit in Romania in luna septembrie. Asteptati cu sufletul la gura, concertul a fost inconjurat de controverse. Cu doua amanari si reluari, in cele din urma a avut loc, dar fara aceeasi stralucire ca in anii de glorie ai trupei.

Fara Slash la chitara si cu un Axl Rose destul de obosit concertul a fost un adevarat fiasco. Cu o intarziere de peste doua ore, AXL Rose si-a dezamagit fanii romani care i-au comentat prestatia, mai ales ca nu a cantat piese din repertoriul trupei ci de la AC/DC sau Pink Floyd. Nostalgici rocherii romani i-au simtit lipsa lui Slash mai ales pentru solourile celebre de chitara. Cu toate astea peste 40. 000 de mii de oameni au fost prezenti la concertul care a avut o secana cu dimensiuni impresionante, 22 de metri lungime si peste 20 in latime adusa special din Polonia.

Nume sonore au raspuns prezent invitatiei organizatorilor romani si au sosit in tara noastra. Poate nu la fel de mediatizate, concertele unor artisti cu renume mondial au inregistrat succese memorabile iar biletele s-au epuizat complet.

Pe 11 iunie au venit doi buni prieteni doi mari muzicieni pe Stadionul Tineretului si anume Eric Clapton si Steve Windwood. Probabil cel mai vizionat concert de blues din Romania; genul in sine nu e nici pe departe atat de popular aici incat sa atraga peste zece mii de oameni la spectacol; magnetul, sau, mai exact, carligul, a fost Eric Clapton. Respectatul chitarist l-a adus cu el pe fostul coleg de trupa de la Bind Faith (supergrup cu un singur album si un singur turneu), Steve Winwood.

Povestea celor doi s-a rememorat si la Bucuresti. Cu peste doua ore de concert, cei doi au oferit o parte din ei si din muzica formidabila a anilor ’60-’70, iar cei prezenti au aplaudat la final timp de peste 10 minunte fara oprire.

Februarie i-a adus la Bucuresti si pe Vonda Shepard, Bobby Mcfferin, Alphaville si Bad Boys Blue. Si chris Rea a incantat audienta de la Sala Palatului pe 6 februarie. Spectacolul a facut parte din cadrul turnelul european de promovare a celui mai recent album al artistului: „Still So Far To Go – The Best Of Chris Rea”.

Este al treilea an in care cei de la Orange organizeaza pe plaja H2O din Mamaia concerte in aer liber la care intrarea este gratis. Daca anii trecuti aici au sosit Akon si revelatia anului 2009 in lume, Duffy anul acesta a venit randul britanicului Mika, care a creat isterie in masa in randul turistilor veniti special sa il vizioneze.

Tot la Mamaia a concertat si Michael Bolton intr-un cadru ceva mai restran dar cu la fel de mare succes. Concertul s-a tinut cu casa inchisa iar cei prezenti au fredonat hiturile anilor ’90 „A love so beautiful” sau „When a man loves a woman”.

Pe langa toti acestia au fost si alte nume deci un an prolific din acest punct de vedere. Cesaria Evora, Noha, Nouvelle Vague, Johny Logan, Goran Bregovich ne-am incantat. Se pare ca Romania a intrat in circuitul si in lista artistilor mari care isi promoveaza turneele in intreaga lume. Si anul urmator se arata la fel de plin cu nume precum Lady Gaga, Enrique Iglesias sau Linkin Park.

Muzica romaneasca dincolo de granite

Credeti ca doar artistii straini vin in Romania? Ei bine nu, si noi mergem la ei prin reprezentanti de seama care invadeaza topurile si reusesc sa umple sali de spectacole.

Anul 2010 a fost unul dintre cele mai bune pentru muzica romaneasca in care multi artisti au reusit sa iasa peste hotare si sa se impuna cu succese notabile. Critici de specialitate afirma ca Romania este, in prezent, cea care da tonul in muzica europeana. Inna, Morandi, Edward Maya, Anda Adam, Dan Balan sau Akcent sunt doar cateva nume care apar prin toturile de sfarsit de an ale Europei.

Pana a vorbi despre acestia si despre performantele lor, amintim ca anul 2010 a fost cu succes pentru Romania si la concursul european de muzica Eurovision. In luna ianuarie, TVR-ul afisa un nou regulament, o lista de artisti si diverse controverse. Acestea au continuat pana pe 6 martie cand s-a ales piesa ce ne-a reprezentat la Oslo in Norvegia. Scandurile s-au tinut lant si dupa. Luminita Anghel s-a declarat fraudata, artistii s-au plans de sitemul de votare dar asta nu i-a impiedsicat pe castigatori sa isi faca treaba cu profesionalism, ei tinandu-se la distanta de toate aceste barfe mondene.

Astefel Paula Seling si Ovi reuseau in 6 martie sa castige Finala Nationala si doua saptamani dupa, incepeau turneul de promovare prin tarile Europei. Piesa „Playing with fire” s-a auzit si in Turcia, Olanda, Franta, Marea Britanie, Norvegia, Moldova sau Danemarca.

Concursul a avut loc pe data de 29 mai, artistii nostrii intrand in cea de a doua semifnala. Aparitia lor era cu atat mai asteptata, si pentru ca, cu doar cateva zile inainte un jurnalist britanic de la The Guardian nominaliza piesa noastra ca fiind cea mai penibila din istoria Eurovisionului, si afirma ca ar trebuii sa se spanzure toata natiunea pentru asta.

Paula si Ovi s-au prezentat ireprosabil in semifinala, s-au calificat in finala, si doua zile mai tarziu s-au clasat pe locul 3, dupa Germania si Turcia, cu un numar record de puncte pentru Romania. De asemenea ei au primit si un premiu special pentru cele mai bune voci din concurs. Succesul nu s-a lasat asteptat. Paula si Ovi au concertat apoi prin mai toate tarile Europei, au lansat in toamna un album, Ovi a castigat un disc de aur in Norvegia iar Paula Seling a iesit pe locul trei in cea de a zecea editie a show-lui „Dansez pentru tine” de la Pro Tv.

Sa speram ca si anul viitor vom obtine aceeasi clasare onorabila. Preselectia pentru Eurovision 2011 ce se va desfasura la Dusseldorf in Germania, este pe ultima suta de metrii castigatorul urmand sa fie ales in noaptea dintre ani, in Revelionul organizat e Televiziunea Romana.

De succes formidabil a avut parte si Inna in anul 2010. Tanara solista din Mangalia era pana acum un an si jumatate un no name, iar acum este una dintre cele mai apreciate artiste ale Europei. Inna a castigat in acest an zeci de premii dintre care cele mai notabile sunt EBBA 2011 acordat artistilor care inregistreaza audiente in afara tarilor, premiul Best Romanian Act si confruntarea in finala EMA cu nume precum Enrique Iglesias sau Dima Billan, pentru Best European Act.

Number one in toate tarile Europei, Inna este cel mai reusit artist debutant al Europei, ea ajungand si pe locul intai in Bilboard Airchart Dance Top.

Si Anda Adam a trecut granitele in acest an cu piesa „My love on you” care a stationat timp de 10 saptamani pe primul loc in Turcia, Rusia si Tarile Baltice. Acest lucru i-a adus Andei sute de concerte in afara tarii si zeci de mii de fani in intreaga Europa.

Marius Moga si Randi, intr-un cuvant Morandi, sunt cei care fac legea in Rusia. Nici un alt artist rus nu a inregistrat performanta de a obtine doua discuri de platina in doar trei luni.

Akcentii au castigat in acest an premiul pentru cea mai buna trupa la MTV Balcanik, si alaturi de Andreea Banica, Dan Balan si Edward Mya fac cunoscut numele tarii noastre peste hotare.

Nu exista un barometru al calitatii in toate aceste topuri dar din punct de vedere al succesului real interpretii romani cunosc din ce in ce mai mult si in numar considerabil faina Europeana pentru inceput si mondiala pe viitor.

Dar daca vorbim de Romania muzicala in lume, Angela Gheorghiu si-a confirmat valoarea si in acest an, ea fiind desemnata artista anului la Classical Brit Awards. Angela Gheorghiu a realizat o performanta fulminanta in 2010 cand , dupa un concert de doua ore pe Maddison Square Garden sala a plaudat timp de mai bine de douazeci de minute.

Clasic sau modern Romania nu exporteaza doar tigani si hoti ci si valori adevarate apreciate la nivel mondial.

Cinematografia romaneasca la marile festivaluri

Anul 2010 a fost un an bun pentru cinematografia romaneasca in care regizorii, actorii si scenaristii romani au facut cinste tarii lor in presa internationala, la Cannes sau peste ocean.

„Eu cand vreau sa fluier fluire” in regia lui Florin Serban ia in aceasta primavara Ursul de Aur de la Berlin si primestre numeroase recenzii pozitive de la critica de specialitate. Tot marele premiu, de aceasta data in Franta, la Beaune, este castigat de fimul care prezinta viata de ocnas fara menajamente, in care trairile reale sunt vtranspuse pe marele ecran fara cenzura, cu transaparenta. Productia este nominalizata Romaniei pentru cel mai bun fim strain in competitia pentru Oscar.

„Marti dupa Craciun” in regia lui Radu Muntean a luat marele premiu de la Gijon, din Spania si a punctat din nou numele Romaniei pe lista productiilor de succes europene.

Filmul ieseanului Cristi Puiu, „Aurora”o poveste emotionanta a fost recompensat cu distinctia East of the West la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary, in Cehia. Si Radu Muntean si Cristi Puiu au intrat in competia din acest an de la Cannes, la care, au primit elogii emotionante iar intreaga audienta a declarat Cannes-ul din acest an ca fiind al regizorilor romani.

O alta productie romaneasca este cea a lui Bobby Paunescu, cu Monica Barladeanu in rolul principal „Francesca”, film extrem de controversat interzis in Italia, premiat in Polonia pentru regie si scenariu.

Documentarul produs de HBO Romania, „Lumea vazuta de Ion B” in regia lui Alexandru Nanau a luat premiul Emmy pentru Arts Programming la sfarsitul acestui an, iar”Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”de Andrei Ujica a luat cel mai bun documentar la Festivalul de film de la Bergen, Norvegia.

Ingrid Vlasov a cucerit Parisul

Si la capitolul moda a anului 2010 Romania a urcat pe cele mai inalte trepte. Si in Romania designerii fac performanta, iar anul 2010 a confirmat inca o data, daca era necesar, valoarea creatorilor autohtoni la cele doua mari evenimente organizate la Iasi si la Bucuresti, Romanian Fashion Week respectiv Bucharest Fashin Week.

Ingrid Vlasov este singurul desiogner roman care a prezentat de trei ori in acest an la Saptaman Modei de la Paris, ce a care lanseaza trendurile si tendintele in moda mondiala.

Tinutele colectiilor lui Ingrid au fost inspirate de opera lui Constantin Brancusi: croieli simple, materiale lejere, cromatica neutra si cateva detalii – broderii, dantela – cu trimitere la folclorul romanesc.

Iar succesul nu intarziat sa apara, Ingrid reusind sa comercializeze in Franta creatiile sale in cadrul unui boutique prestigios. De asemenea, Lady Gaga cunoscuta pentru extravanganta si atentia cu care isi concepe fiecare aparitie, a purtat la multe evenimente rochii realizate de Ingrid Vlasov. Se poate si in acest domeniu.

Dar nici ceilalti creatori nu se lasa mai prejos. Catalin Botezatu a semnat in acest an un contract de colaborare de peste 100.000 de euro cu o celebra casa de moda din Italia. Pe langa asta Catalin a prezentat colectia Haute Couture si la Saptamana Modei de la New York unde a fost apreciat de actrite precum Sophia Loren si Vannesa Williams cu care Catalin incepe noi colaborari. Catalin Botezatu a lansat in aceasta luna si primul volum din trilogia care ii prezinta viata, numit „Pedeapsa”, scris de jurnalista Monica Vlad.

Mihai Albu este primul roman acare a aparut in revista Vogue Italia cu un pictorial in acest an. Iar de acolo pana la notorietatea mondiala a fost un pas. Criticii l-au numit un nou Jimmy Chou, si i-au apreciat indelung cu criticii elogioase colectiile. Vedete precum Fergie, Lady Gaga, Demmi Moore au comandat incaltari minune realizate de Mihai Albu.

Mai tanarul si mai rezervatul Stephan Pelger este primul creator roman care paseste cu o creatie pe covorul rosu. Anume la gala Bamby Awards la care se aduna toata crema indrustriei hollywoodiene. Acesta a imbracat-o pe actrita Barbara Meier cu o rochie care a costat peste 10. 000 de eurom, apreciata de toti critici si desemnata cea mai stilata de pe intreg covorul rosu de la Berlin. Sarah Jessica Parker si Salma Hayek sunt doar cateva dintre numele pentru care Stephan Pelger va creea tinute in viitor.

In Romania lucrurile nu au stat pe loc in 2010. Designeri s-au intrecut pe sine la Romanian Fashion Week, cea a avut loc la Iasi in iunie, unde cele mai apreciate colectii au fost cele ale Irinei Schrotter si ale lui Razvan Ciobanu. Pentru Razvan Ciobanu, anul 2010 nu afost tocmai ideal pe plan material, el ajungand in prag de faliment. Dar succesul continua sa il urmareasca, fiind in prezent la Londra si pregatind colectia primavara vara a anului 2011 pe care o va prezenta la Londra.
Irina Schrotter a castigat alaturi de Andreea Marin Banica premiul pentru cea mai utila inovatie la Salonul de Inventica de la Geneva.

Andreea Marin Banica cu iddea, aceea de acrea un body extensibil pentru bebelusi. Totul s-a materializat intr-o colectie numita „Violet by Andreea Marin Banica”, care a primit doar lauri la Geneva.

Si fiindca am ajuns la Andreea Marin Banica anul 2010 a fost unul extrem de plin pentru vedeta care a bifat numai performante.

La inceputul acestui an Andreea Marin impreuna cu Unicef lansa campania pentru ajutorarea copiilor bolnavi dn statele involuate. Peste 300. 000 de euro s-a strans pe parcursul campaniei. Apoi a urmat campania pentru aducerea in tara a arhivei Europa Libera. Apoi Andreea a avut o disputa cu ministrul Sanatatii pe legea care facea imposibila vindecarea oamenilor in strainatate, din cauza unor formulare inutile. La sfarsitul anului Andreea lanseaza alaturi de Unicef si Unicredit Tiriac Bank carduri speciale prin care sunt ajutate Spitalele si Maternitatile din Romania prieteni ai copilului. Si pentru toata aceasta activitate caritabila, Andreea Marin Banica a fost singurul roman premiat pentru activitate caritabila la Gala de profil desfasurata in Elvetia.

„Ti-am dat un inel”

Nunta anului a fost considerata casatoria dintre cantareata Alina Sorescu si designerul Alexandru Ciucu, care s-au casatorit religios duminica, 12 septembrie, la Palatul Stirbei. Tineri casatoriti au fost extrem de pretentiosi în privinta tinutelor. Mirii au schimbat fiecare cate trei tinute, Alina Sorescu defiland in trei rochii de mireasa.

Cele sase creatii au fost semnate de catre Alexandru Ciucu, mostenitorul brandului „Tata si fiul”, care este si designer la Casa Regala.

Cei doi au dansat valsul mirilor pe piesa „From This Moment” a Shaniei Twain, iar coregrafia a fost facuta de Mihai si Elwira Petre. Initial cei doi si-au dorit o nunta discreta, in Italia, cu 50-60 de invitati, insa planurile s-au schimbat radical, iar nunta a avut loc la Bucuresti, la Palatul Stirbey din Buftea si au avut peste 250 de persoane invitate.

Gabriela Vranceanu Firea s-a casatorit in secret cu Florentin Pandele, primarul din Voluntari. Nunta a fost discreta, cu putini invitati, iar presa nu a avut deloc acces. Jurnalista a declarat pentru tabloidul Libertatea ca motivul pentru care s-a casatorit cu Pandele a fost ca ei sa nu traiasca in pacat. Cei doi au dorit o nunta decenta, ambii fiind dupa doliu.

Artistul Catalin Crisan in varsta de 42 de ani s-a casatorit pe 9 decembrie cu medicul Ioana Alina Cupsa de 32 de ani in cel mai mare secret la primaria sectorului 4 din Bucuresti. Tabloidul Click relateaza ca cei doi s-au casatorit dupa aprape un an de zile. Ceremonia a fost una simpla, cei doi au sarbatorit evenimentul cu cativa prieteni la restaurantul II Museum, din Cotroceni, iar apoi noaptea nuntii au petrecut-o in vila artistului din Berceni.

Monica Anghel a recunoscut ca s-a casatorit cu iubitul ei Gughi inainte sa nasca. Cantareata a declarat pentru Adevarul ca a fost luata prin surprindere de catre sotul ei. Acesta s-a ocupat de toate detaliile, iar evenimentul a fost unul intim si in familie.

Tot in cerc restrans a fost si ceremonia dintre Alex Velea si Ana, care a avut loc la biserica Sfantul Spiridon din Bucuresti. Cantaretul a trait cea mai frumoasa zi din viata sa, el a fost inconjurat de cei mai apropiati prieteni si de nasii lor Andreea Banica si Lucian Mitrea conform site-ului www.showbiz.ro.

Mamici celebre

Alte familii deja formate au avut parte de un alt tip de evenimente emotionante: nasteri.
Printesa Lia, sotia printului Paul al Romaniei a nascut pe 11 ianuarie un baiat de 2, 200 kg la maternitatea Regina Maria din Bucuresti. Printul Paul a declarat pentru mediafax ca si-a dorit de mult timp sa aiba un copil cu Printesa Lia si acum fiul lor Carol Ferdinand s-a nascut in Romania asa cum si-au dorit.

Tanarul print a fost botezat de catre presedintele tarii, Traian Basescu si sotia sa Maria. Carol Ferdinand a purtat hainute unicate, create de Catalin Botezatu. Dupa o luna de la nastere sa micutul print a facut cunostinta cu o parte din membrii caselor regale din Europa.

Cantareata Cristina Rus a nascut pe 16 aprilie un baietel de 3, 765 kilograme, prin cezariana. Cristina a declarat pentru Libertatea ca sotul ei, omul de afaceri Dragos Balteanu a asistat-o chiar in sala de nasteri. Chiar daca micutul Dragos junior s-a grabit sa vina pe lume, medicii i-au acordat nota 10 la nastere.

Raluca Sandu, tenismena si fiica Presedintelui FRF Mirecea Sandu a nascut o fetita botezata dupa numele mamei Ralucai. Fosta tenismena declara ca tatal fetitei, afaceristul Joshua Castellano nici nu a venit sa isi vada copilul. Raluca a avut o relatie pasagera cu Joshua de care s-a despartit in acest an din cauza infidelitatilor.

Adriana Bahmuteanu a nascut un baietel de 3, 2 kilograme, prin cezariana. Omul de afaceri Prigoana a declarat pentru Click faptul ca a renuntat la numele latine si il va boteza pe micut Eduard dupa numele nasului sau Eduard Martin, deputat PSD.
Cantareata Antonia a nascut o fetita sanatoasa si-a nascut-o in Italia. Site-ul www. ascultaonline. ro precizeaza ca artista si-a botezat primul copil Maya. Tatal fetitei este Vincenzo, nepotul omului de afaceri Joshua Castellano, cel care detine clubul Bamboo. Antonia si Vincenzo formeaza un cuplu de peste trei ani.

Si Monica Anghel a dat nastere in luna septembrie unui baietel sanatos de 3. 300 de grame la nastere care a primit nota 10 de la medici. Era si normal, isi mosteneste mama. Sotul artistei lucreaza la serviciile secrete, iar copilul a venit ca o incununare a relatiei lor

Adio si n-am cuvinte

Daca o parte dintre persoanele publice din Romania si-au pus pirostriile, si si-au intemeiat familii altele si le-au anulat.
Amalia si Ilie Nastase au divortat dupa o relatie de 14 ani, din care jumatate au fost casatoriti. Cei doi au declarat pentru Adevarul ca au trecut prin momente foarte fericite, dar si foarte grele. Chiar Amalia si Ilie au scris o scrisoare adresata presei prin care explicau ca nu vor putea continua decat ca prieteni si ca au ajuns la o rascruce inevitabila a relatiei. Cei doi s-au casatorit in 2004, la Paris, la Catedrala St. Stephane, iar in prezent au doua fetite Alessia si Emma.

Dupa o casnicie de 27 de ani, Magda Catone a divortat de actorul Serban Ionescu. Ziarul Cancan precizeaza faptul ca apropiatii celor doi sustin ca divortul este iminent si faptul ca Magda a ajuns la capatul rabdarii. Motivul pentru care Magda a amanat de mai multe ori decizia de a pune punct casniciei a fost fiul lor Carol de 14 ani, pentru ca nu vroia sa-l lase fara tata.

Tot tabloidul Cancan sustine ca Serban Ionescu obisnuia de ani buni sa bea mai mult decat era necesar si sa faca scandaluri.

Anul acesta a divortat si prezentatorul Tv Gabriel Covesanu de Maria fiica fostei prezentatoare Carmen Movileanu. Tabloidul Libertatea relateaza faptul ca cei doi nu au avut nimic de impartit. Cove si Maria au decis ca fiul lor sa fie crescut de mama sa, iar tatal va plati pensia alimentara de 1. 500 de lei lunar. Cei doi au sustinut ca s-au despartit de comun comun, iar pentru fiiul lor vor ramane prieteni.

Albertina Ionescu, vedeta TVR a divortat de sotul ei, Stefan Lungu, dupa o casnicie de patru ani si o relatie de 11 ani. Pe 3 decembrie cei doi au divortat de comun acord, oficial. Din susrse neoficiale stim ca Albertina se saturase de infidelitatile repetate ale sotului. Chiar ea a declarat pentru cei de la Libertataea ca motivul despartirii a fost faptul ca „relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate”. Tot tanara jurnalista a declarat ca vor ea si Stefan vor ramane prieteni pe viata.
Si deputatul social-democrat Madalin Voicu a divortat in luna februarie de Adriana, cea care i-a fost sotie mai bine de 23 de ani si care i-a daruit doi copii. Madalin Voicu a declarat pentru Libertatea ca divortul s-a incheiat de comun acord, ca averea stransa de cei doi va ramane copiilor, iar fosta sotie va continua sa-i parte numele. In prezent Madalin traieste cu pictorita Carmen Olteanu, cu care are si un baietel de 10 luni.

Adelina Pestritu si Liviu Varciu nu mai formeaza o familie de anul acesta. Tabloidul Cancan relateaza ca instanta a oficializat despartirea pe 17 mai a celor doi. Adelina si Liviu au mers la Judecatoria Sectorului 3, iar pe cat de lunga a fost asteptarea procesului, pe atat de putin a durat pronuntarea divortului. Chiar daca cei doi au declarat in presa ca se iubesc si ca vor fi impreuna, cearta lor a tinut prima pagina a tabloidelor luni la rand. Nebunia s-a incheiat, iar din dragostea lor pasionala nu a mai ramas decat hartia in care este scris: divortati.

S-au dus prea devreme la stele…

Am si pierdut valori in acest an. Daca s-au aprins noi stele pe constelatia Romania altele au apus unele in mod tragis altele pentru ca asa e firesc si normal sa se intample. Jean Constantin, Madalina Manole, Adrian Paunescu, omul de televiziune Aurel Manolache si soprana Roxana Breban ne-au parasit fiecare in alt mod si au lasat in urma un noian de incertitudine, de tristete, de apreciere sau mila. Dumnezeu sa-i odihneasca!

In luna mai o veste cumplita avea sa ia prima pagina a ziarelor si primul loc in jurnalele de televiziune. Marele actor Jean Constantin murise in locuinta sa din Contanta. Avea varsta de 81 de ani. Vestea a fost cu atat mai terifianta si pentru ca peste doua zile urma sa interpreteze alturi de Draga Olteanu Matei spectacolul Geniali la Iasi, iar in urma cu doua zile fusese vazut la o sueta cu prietenii de pahar in portul Tomis.

Jean Constantin a jucat in peste 80 de productii cinematografice fiind declarat de catre toti criticii, actoti si regizorii romani cel mai bun actor de comedie al tuturor timpurilor din Romania.

Doua luni mai tarziu, o alta disparitie tragica ne perturba. Fata cu porul de foc, una dintre cele mai indragite si apreciate artiste ale Romaniei, Madalina Manole, murea chiar de ziua ei, pe 14 iulie, la un an dupa ce devenise mama, si cand implinea 43 de ani.

Conform anchetatorilor, artista s-a sinucis in seara zilei de 13 iulie cu o substanta toxica. Motivele au ramas si pana in ziua de astazi incerte, chiar daca dupa inmormantare atat parintii cat si sotul au starnit un circ mediatic care continua sa pateze memoria interpretei si in prezent.

Stirea a bulversat intreaga lume artistica, o parte dintre prietenii cantareti fiind pur si simplu impartiali iar alta parte condamnand-o public. Madalina Manole a fost cea mai apreciata si ascultata cantareata a anilor 90, conform Radio Romania. Slagarele sale au ajuns de fiecare data in fruntea clasamentelor iar in perioada 90-92, Madalina umplea stadioane intregi.

In luna noiembrie s-a stins si poetul generatiei in blugi si liderul Cenaclului Flacara Adrian Paunescu. Acesta a decedat in urma unui stop cardio respirator.

Adrian Paunescu a fost scriitor prolific, publicist, politician si membru fondataor al cenaclului Flacara. A lansat pe scena Cenaclului, un stil de muzica nou-folkul, artisti adulati de public pana in prezent, poeti si alti creatori.
Stefan Hrusca, Tatiana Stepa, Victor Socaciu, Ducu Bertzi, Loredana Groza, Vasile Seicaru, Horia Stoicanu, Florica Duma, Vali Serban, Mircea Vintila, Majay Giozo, Emeric Imre, Vali Sterian, Motu Pitis, Anda Calugareanu sunt doar cateva dintre sutele de artisti pe care Adrian Paunescu i-a descoperit in tara si i-a promovat in continuare in Cenaclul Flacara oferindu-le spre interpretare versuri transpuse pe muzica.

Tot un sfarsit trist a avut si soprana Roxana Breban, in varsta de 39 de ani, care s-a sinucis la sfarsitul lunii noiembrie, pe fond nervos, dupa ce anul trecut fusese restructurata de la Opera Nationala.

Artisti care renunta la viata, altii care sunt invinsi de lupta cu boala, toti au reprezentat valori pe care Romania le va deplange indelung. A fost un an de doliu continuu pentru acestia. Tara e mai saraca fara ei.

Am numarat, am rememorat si am ajuns in cele din urma la sfarsitul unui an. Greu, usor, cu scandaluri si despartiri sau impliniri, fiecare dupa caz!A mai trecut un an prin alte timpuri, si vine unul nou cu ale sale meandre!La multi ani 2011!

Narcis Avadanei

Monica Grecu