Duminica, 9 decembrie a.c., romanii si-au ales reprezentantii in Camera Deputatilor si in Senatul Romaniei. La ora 21.00, la sediul PDL Iasi se aflau o parte din candidatii partidului la alegerile parlamentare. Presedintele actual al PDL Iasi, Gabriel Surdu, impreuna cu fostul presedinte, Dumitru Oprea si Constantin Fatu – candidati la Senatul Romaniei si Marius Spinu, Nicusor Paduraru, Camelia Bogdanici si Maria Aldea – candidati la Camera Deputatilor, s-au adunat la sediul de campanie al PDL, pentru a asculta primele estimari privind rezultatele alegerilor prezidentiale.

Biroul Electoral Central a anuntat la ora 22.30 situatia privind votarea pina la ora 21.00. Potrivit datelor, pina la ora 21.00 prezenta la vot in Iasi a fost de 38,91%. In mediu rural 38,98% din cetateni si-au exercitat dreptul de vot, in vreme ce in mediul urban, doar 38,83%. Cu o ora si jumatate inaintea anuntarii ultimelor estimari ale prezentei la urne a iesenilor, toti candidatii prezenti la sediul PDL erau foarte incintati de numarul mare de alegatori prezenti la vot, desi rezultatul avea sa fie cu aproximativ 3 procente sub media nationala, de 41%.

Pentru a afla primele rezultate, candidatii PDL au urmarit, pe rind, posturile B1 TV, pentru ca „e singurul post care da un pic mai spre zona noastra” si RTV, pentru ca oferea rezultatele partiale anuntate de toate casele de sondaje. In momentul in care copresedintele USL, Crin Antonescu, a inceput sa dea declaratii, Gabriel Surdu a dat televizorul pe mut, spunind ca „pe dumnealui o sa-l ascult peste patru ani, acum nu!” si au preferat sa citeasca pe buze declaratiile acestuia. Marius Spinu era uimit de punctajul obtinut de PP-DD, iar Dumitru Oprea aprecia ca, „dupa experienta Geoana, toata lumea e linistita”.

Primul care a luat cuvintul a fost presedintele PDL Iasi, Gabriel Surdu. Acesta a declarat ca scorurile exit-poll-urilor, atit la nivel national, cit si la nivel local, vor suferi modificari in favoarea ARD-ului, sperind ca cei 10% care nu au raspuns intervievatorilor sa fi ales Alianta Romania Dreapta. In opinia sa, ARD-ul va face guvernul, iar judetul Iasi va fi reprezentat de doi senatori si patru deputati ai formatiunii pe care o conduce. „Consider ca scorul pe care il vedem acum la exit-poll-uri poate fi modificat, prin acele procente pe care le vor aduce indecisii, cei care nu au declarat pentru cine au dat votul. Vom avea un procent de peste 25% la terminarea numaratorii, ca si reglare ulterioara. Am convingerea ca ARD-ul va face guvernul, impreuna cu celelalte forte care doresc sa se alature lui, si in urmatorii patru ani vom avea o politica consecventa, coerenta, care este condusa de o alianta puternica, si care va arata romanilor ca taxarea pe care noi am suferit-o, datorita acelor reduceri de care se tot vorbeste, a fost un lucru necesar in momentul cind s-a produs. Cred ca in ultimul timp romanii au inteles ca acele masuri au fost necesare, si pe masura ce au inteles, au inceput sa creasca si procentele pe care ARD-ul le-a inregistrat. De acum o luna si pina astazi, am fost numai in crestere. La nivelul Iasului, rezultatul va fi modificat. Acest exit-poll este la nivelul tarii, deci la procentajul de prezenta din judetul Iasi, noi ne gindim la un rezultat mult mai bun pentru Alianta Romania Dreapta. Cred ca vom trece de 25%, pe Iasi. Ca atare, se vor obtine cu usurinta unul-doi senatori si patru deputati, ceea ce va face ca grupul ce reprezinta Iasul in Parlamentul Romaniei sa fie destul de puternic si sa aiba un cuvint greu de spus in viitoarea legislatura.” a declarat Gabriel Surdu, candidat din partea ARD in colegiul 1 pentru Senatul Romaniei.

Dupa terminarea declaratiei, Gabriel Surdu a glumit cu jurnalistii prezenti la conferinta. „Copii, dati-i telefon lui Gigi, si spuneti-i ca o sa piarda de o sa-i mearga fulgii, daca nu vine mai repede”. Pentru ca la ora conferintei era in desfasurare partida de fotbal CSMS Iasi – Dinamo, un jurnalist i-a raspuns ca „a inceput repriza a doua la meci”, iar replica lui Gabriel Surdu a fost una taioasa: „Repriza cea mai importanta e aici!”.Urmatorul care a luat cuvintul a fost Mariu Spinu, care a punctat faptul ca principalele formatiuni din USL au adunat de fapt acelasi procentaj ca al ARD-ului si ca USL-ul va trebui sa confirme increderea acordata de votanti inca din primele luni de guvernare. „CSOP, casa de sondaje cu care PDL-ul lucreaza de foarte mult timp, a spus ca e prima data cind exista un refuz semnificativ. Aproape 10% din rindul celor intermediati nu isi declara intentia de vot. Probabil ca cifrele se vor modifica. Eu cred ca ARD-ul va ajunge undeva la 24-27% si USL-ul va scadea, dar tot vor avea peste 50%. Daca impartim la doi, nu la toate partidele, rezultatul acesta de 54%, o medie din toate sondajele, 25% a luat PSD-ul, 25% PNL-ul. ARD-ul cam 20%. Oamenii astazi, cind au mers la vot, si-au pus o foarte mare speranta in USL. Lasind la o parte ciuda pe ARD, au investit foarte multa speranta. Sper ca domnul Victor Ponta, respectiv domnul Crin Antonescu, sa-si dea seama ca a se juca cu sperantele acestor oameni va insemna pentru dumnealor o iesire din politica pe care n-as dori-o nimanui. Nu doresc o guvernare proasta, nu doresc o guvernare care sa faca lucrurile si mai rele in aceasta tara, indiferent cine ar guverna. Va trece si Craciunul, va trece si Sfintul Ion, si o sa vedem atunci aceste multe promisiuni si aceasta imensa speranta pe care aproape jumatate din cei care au venit la vot au investit-o in USL. Cu citi am discutat pe strada, spuneau ca n-au avut timp. Opt luni de zile n-au avut timp. Opt luni de zile e o treime din cit PDL-ul a fost principala forta la guvernare, daca scoatem din calcul cele noua luni impreuna cu PSD-ul. Speram ca in urmatoarele opt luni de zile vor face macar un sfert din ce au promis.” a precizat Marius Spinu, candidat ARD in colegiul 10 Camera Deputatilor.

La sfirsitul declaratiilor, candidatul la colegiul din Tatarasi se amuza de faptul ca niciunul din sondajele televiziunilor nu a dat USL-ul drept cistigator al alegerilor cu un procent mai mare de 60%. „Spritul, sampania si astea, se dau sus, la USL. Daca nici macar Antena 3 n-a dat in sondaj 60%, ei care spuneau 63%. Nici ei n-au indraznit sa dea 60%!”.

Al treilea candidat care a ales sa vorbeasca cu presa a fost Dumitru Oprea. Actualul senator de Iasi se astepta la rezultatele anuntate de exit-poll-uri si este multumit de faptul ca romanii nu i-au taxat pentru masurile de austeritate luate de PDL in timpul guvernarii. „Cuvintul cheie in perioada asta este teama. Pentru prima data am inregistrat un procent foarte mare de tematori in a-si exprima modul in care au votat. Am retineri vizavi de toate rezultatele afisate. Am putea opera cu o medie. Ma simt foarte bine, si chiar multumesc romanilor ca n-au fost atit de duri, pe cum ne proroceau «uslasii», ducindu-ne pina la desfiintare. Avem peste 20, iar ei au in jur de 11-12 procente, impartind 50 si ceva la patru partide, plus inca vreo doua-trei. La capitolul asta, cred ca este partidul care a luat cele mai multe voturi si pentru asta, in numele colegilor mei, multumesc tuturor cetatenilor care mai au o speranta ca dreapta se va coagula in jurul acestei aliante, in jurul PDL-ului de odinioara, cu care eu ma mindresc.” a spus Dumitru Oprea, candidat ARD in colegiul 5 Senat.

Dintre candidatii la parlamentare prezenti la sediul PDL Iasi, ultimul barbat care a facut declaratii a fost Nicusor Paduraru. Acesta este de parere ca ar fi mai oportun sa se astepte numaratoarea tuturor voturilor. „Este bine sa asteptam mai intii numaratoarea. Exista un procent destul de mare de persoane care nu au dorit sa raspunda si pot aparea modificari, dar putem observa cu maxima usurinta ca sint trei mari forte politice care au procente echilibrate in momentul de fata. Este vorba de ARD, PNL si de PSD. Cele trei grupari politice au procente asemanatoare, ceea ce poate insemna un semnal foarte interesant pentru ce va fi pe viitor coagularea dreptei, pentru ceea ce va fi pe viitor guvernarea in urmatorul an, care se anunta destul de greu. Este o obligatie extrem de mare a celor care vor avea guvernarea de a face fata acestor dificultati. Pentru mine este esential ca ARD in momentul de fata se afla pe pozitii egale cu PSD si PNL. Daca e sa privim in interiorul procentelor pe care le vad oamenii, e clar ca cele trei partide reprezinta cele trei forte politice, cele trei structuri politice – cele mai importante la nivel national.” a concis Nicusor Paduraru, candidat ARD in colegiul 12 Camera Deputatilor.

Pentru prima data pe listele unui partid politic, Camelia Bogdanici si Maria Aldea, s-au declarat incintate de experienta traita in timpul campaniei electorale si de faptul ca prezenta la vot in colegiile in care au candidat a fost peste media nationala. „Fiind prima campanie la care am participat, sint multumita ca am mobilizat oamenii, si au venit la vot. Procentul de participare in colegiul in care am candidat este mare si este un lucru foarte bun. Conditiile nu au fost extrem de bune. Am mers din sediu in sediu si am vazut exact cum se vota. La un moment dat, la Valea Lupului era o vijelie de nu aveai cum sa mergi, si veneau oamenii unul dupa celalalt, erau extrem de doritori de a vota. Faptul ca m-am intilnit cu foarte multi alegatori care mi-au spus: «am iesit din casa pentru tine, am iesit din casa pentru Alianta Romania Dreapta», este un lucru grozav. Sint sigura ca procentul nostru va fi un procent bun si, pentru prima campanie, pot sa spun ca sint foarte multumita.” a declarat Camelia Bogdanici, candidat ARD in colegiul 8 Camera Deputatilor. „La mine este tot prima campanie. Este o experienta fantastica. Asta o spune un om care lucreaza cu oameni, care se intilneste in fiecare zi cu o diversitate de oameni. Aici a fost altceva si sint impresionata placut. Placut, pentru ca am simtit o primire foarte calda din partea oamenilor. Indiferent de prezenta la vot, oamenii acestia au nevoie sa fie ajutati, si au nevoie de oameni care sa le inteleaga nevoile. Prezenta la vot – destul de buna, avind in vedere ca este peste 43%, la ora 20. Surprinzator, au fost sectii care au depasit 50%. Unele mai putin. Oricum, sint incintata, nu stiu daca voi mai repeta, dar in mod categoric sint incintata de aceasta campanie.” a precizat Maria Aldea, candidat ARD in colegiul 9 Camera Deputatilor.

Dupa incheierea declaratiilor, Gabriel Surdu a multumit presei pentru faptul ca nu s-a dus in totalitate la sediul USL, iar discutiile intre colegii de partid au continuat.

„Va multumim foarte mult ca n-ati urcat toti la etajul superior, dar, tinind cont de procente, s-ar putea sa veniti mai des la unu, daca intram la guvernare. Atunci primitem ca o sa realizam aici un spatiu special pentru dumneavoastra, cind veniti sa stam de vorba.” (Gabriel Surdu, presedinte PDL Iasi)

„Disperarea a fost foarte mare, daca primarii s-au luptat sa rupa afisele, va dati seama. Eu n-am vazut asa ceva, si n-am crezut ca un om se poate cobori la asemenea gesturi.” (Nicusor Paduraru, deputat PDL)

„Nu se poate sa existe in Iasi cinci blocuri mai acatarii decit tot orasul. Sa fim realisti, iese din orice tipar posibil. Nu poti sa spui ca o singura sectie, dintr-un singur loc din Iasi, are brusc 80%, si sa nu-ti sara in ochi.” (Nicusor Paduraru, candidat ARD in colegiul 12 Camera Deputatilor)