Mircea Grigore, in varsta de 84 de ani, a primit, pe luna februarie, o factura de 1.354 de lei la incalzire. Batranul locuieste in Podu Ros, pe strada Decebal, intr-un apartament cu trei camere, impreuna cu soacra sa de 103 ani. Pana anul acesta, cei doi nu au platit mai mult de 350 de lei, dar anul acesta suma a crescut de la luna la luna. In luna decembrie a fost nevoit sa plateasca 560 de lei, in luna ianuarie suma era de 646 de lei, iar in cea mai scurta luna de iarna, februarie, suma a ajuns la 1.354 de lei. Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care in apartament sunt deschide doar doua calorifere, cel din camera batranei si cel din sufragerie. „Caloriferul din bucatarie nu mai merge de vreo 5 ani, iar in camere sunt date la 3. Cand am vazut factura pe ultima luna m-am speriat si am hotarat sa strang din dinti si sa las si mai putina caldura. Ajunsesem sa stam cu paltoanele pe noi in casa, ca sa nu inghetam de frig”,  a precizat locatarul Mircea Grigore. Apartamentul apartine pensionarului din anul 1965, acesta fiind si primul proprietar. „La gaz metan platesc separat, la salubritate separat, de cinci ani nu am mai folosit apa calda. Deci care ar fi explicatia pentru care trebuie sa platesc aproape 1.400 de lei doar la caldura?”, s-a intrebat proprietarul. Acesta a afirmat ca se simte folosit de o „intreprindere – capusa infiintata de primarul Nichita pentru a lua banii iesenilor”. „Acum patru ani ni s-a cerut sa ne punem repartitoare, iar fiecare costa cate un milion de lei vechi. Nu am vrut sa fiu considerat codasul, asa ca am acceptat sa platesc patru repartitoare. La inceput le citeam eu si duceam raspunsul la asociatie. Mai tarziu, ne-a venit in ajutor un domn de la asociatie care se oferea sa le citeasca in locul nostru. Nu a trecut mult timp pana au inceput sa vina in casa, peste noi, cei care ni le-au vandut. Ei le citesc, iar CET – ul trimite facturile la firma care se ocupa de furnizarea caldurii, Techem. Firma este cea care le citeste, le calculeaza si le factureaza”, a declarat Mircea Grigore.

„Mai trebuie sa si traiesc, sa manac, nu doar sa platesc facturi.”

Pensia proprietarului este de 1.400 de lei, iar batrana in varsta de 103 ani primeste 300 de lei lunar, pensie de urmas dupa sotul preot. „Eu am probleme de sanatate si nu imi permit sa imi cumpar medicamentele Mai trebuie sa si traiesc, sa manac, nu doar sa platesc facturi. Soacra are 300 de lei, asa ca nu ma poate ajuta foarte mult. Eu din dormitor pana la baie obosesc, trebuie sa fac pauza sa ajung la baie. Cum as putea sa ma duc sa cer explicatii cuiva?  Eu nu pot cobori sa iau o paine, trebuie sa platesc pe cineva sa imi cumpere cele necesare. ”, a adaugat proprietarul. Mircea Grigore sufera de diabet zaharat, insuficienta respiratorie si se lupta de cativa ani cu o tumora, trecand prin-un sir de operatii care l-au lasat fara un rinichi. „Nu mi-am mai luat pastilele de la sfarsitul lunii martie. Stau si putrezesc retetele in teancurile de foi. Si soacra mea are nevoie de vitamine, de suplimente alimentare. Nu sufera de nicio boala, dar batranetea e mai grea decat orice lucru si are nevoie de o alimentative sanatoasala cei 103 ani ai ei”, a afirmat locatarul din Decebal. Problema sumelor mult prea mari la caldura este o problema la nivelul intregului bloc de pe strada Decebal, nu doar a lui Mircea Grigore. „Am vecini care au la fel de mult de platit, poate chiar mai mult. Cert este ca nimeni nu plateste sub 8 milioane, doar cei care si-au pus centrala. In bloc sunt doar 5 centrale, iar proprietarii apartamentelor respective platesc intre 50 si 100 de lei. Ceilalti insa, alimentati cu caldura de firma Techem, platesc lunar intre 300 si 1.000 de lei”, a declarat Mircea Grigore. In bloc exista si cativa locatari considerate rau – platnici, care au datorii de 121 de miliane, 136 sau 145 de milioane de lei vechi. „Am depus un memoriu la primar, desi nu stiu cat de mult ma va ajuta sau daca va vrea sa ma ajute”, a adaugat batranul.

Peste 50 de reclamatii pe numele firmei Techem Energy

„Locatarilor de pe strada Decebal le-au venit facturile foarte incarcate la agentul termic deoarece in loc sa li se ia in calcul doar gigacaloria consumata la caloriferele deschide, dotate cu repartitoare, li s-au adaugat si gigacaloriile consumate pe casa scarii, respectiv in subsol. Aceasta adaugare a fost facuta de catre Firma Techem, care urmeaza ca in martie sa recalculeze si sa vada care sunt gigacaloriile consumate la subsol, pe casa scarii si in apartamentele locatarilor. Mai apoi, firma va scadea din factura de pe luna martie ceea s-a platit in plus in luna februarie. Pentru ca si-au pus partitoare comune, chiar daca o persoana isi inchide caloriferele, agentul termic circula inca la subsol, ceea ce se inregistreaza si in apartamentele locatarilor. Facturile sunt emise de S.C. Dalkia in numele Municipiului Iasi. Fata de luna ianuarie, in luna februarie toate facturile proprietarilor din cadrul asociatiei noastre s-au marit cu 50 %, ajungand la 98 de milioane de lei vechi”, a declarat Ana Gheorghiu, administrator al asociatiei de locatari PT 13, Decebal.

Problema costurilor uriase la caldura s-a semnalat si in alte cartiere din Iasi, in special in Dacia, Cantemir, Tutora, Tatarasi, Nicolina, Bularva si Tudor Vladimirescu. Oficiile pentru protectia consumatorilor si grupurile asociatiilor de proprietari primesc numeroase reclamatii prin care sunt contestate facturile. La Grupul Asociatiilor de Proprietari si Locatari (GAPL) au ajuns peste 50 de reclamatii ale sumele trecute pe facturi, sume ce variaza intre  intre 7 si 13 milioane de lei vechi. Firma Techem Energy, care se ocupa cu repartizarea cheltuielilor cu incalzirea, a avut in ultima luna 52 de reclamatii trimise la Comisariatul Judetean Pentru Protectia Consumatorului (CJPC). Alte firme reclamate sunt Ista Romania, cu 45 de reclamatii si Elsaco Brunata, cu noua reclamatii. „Primaria Iasi ar trebui sa se ocupe de reclamanti si de problemele pe care acestia doresc sa le rezolve, dar oamenii vin tot la noi. Se contesta calculele facute de firmele care se ocupa de repatitoare si de facturi, dar si cele facute de asociatiile de proprietari”, a declarat Daniel Piftor, seful CJPC.

Pretul gigacaloriei a crescut cu 50%

Primarul Gheorghe Nichita a declarat ca „vina este a oficiilor pentru protectia consumatorilor care ratacest reclamatiile cetatenilor. De aceea, toate asociatiile ar trebui sa se afle sub aripa primariei, lucru care ne-ar permite sa ne ocupam direct si imediat de astfel de probleme. Toate aceste facturi care nu sunt pe placul proprietarilor vor fi recalculate de Primaria Iasi”. Persoanele nemultumite de modul in care se calculeaza facturile la caldura dau vina pe primarul Nichita si pe Firma Dalkia pentru ca au preluat fraiele CET. „Din cauza acestor intreprinderi si oameni eu nu mai am bani pentru alte cumparaturi. Toata munca mea de-o viata, toata pensia pe care o primesc se duce in facturi”, a declarat o locatara dintr-un bloc de pe strada Cantemir, in varsta de 70 de ani. „Tot ceea ce ajunge in apartamentele oamenilor nu tine de noi, ci de asociatiile de proprietari si firmele de repartitoare. Oamenii trebuiau sa se astepte la facturi mai scumpe, deoarece anul acesta subventia Guvernului nu a mai fost alocata pentru combustibil. Cu toate acestea, locatarii aveau nevoie de apa calda”, a declarat Gheorghe Nichita. In urma cu patru luni, pretul gigacaloriei a crescut de la 185 la 265. Cei din cadrul Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari din Iasi (AGAPL), in frunte cu presedintele Dumitru Bucur, considera ca „vina este a furnizorului de agent termic, iar proprietarii ar trebui sa aiba in vedere faptul ca firma primarului, Termo – Service, elibereaza cele mai mari facturi”. Firmele care furnizeaza caldura anunta, prin intermediul unor afise lipite pe geamurile blocurilor, ca „se va sista furnizarea agentului termic pentru incalzire pentru sezonul 2011-2012, daca locatarii restantieri nu achita datoriile restante”.

Claudia – Mirela Danaila

Razvan – Daniel Paduraru