La începutul anului 2016, Căminul C5 din Complexul Studențesc „Titu Maiorescu” al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a fost deschis pentru studenți, fiind în renovare încă din anul 2010. Condițiile, în urma reconsolidării, păreau a fi în regulă pînă anul trecut în noiembrie, cînd mai mulți studenți cazați în cămin la etajele al patrulea și al cincilea au sesizat lipsa apei calde.

În urmă cu șapte ani, la hotărîrea conducerii universității, clădirea a intrat într-un proces de reabilitare, aceasta avînd risc seismic și condiții precare. Deși căminul trebuia deschis în anul 2012, acesta a fost dat spre folosință patru ani mai tîrziu din lipsă de fonduri. Motivul întîrzierii a fost oprirea investițiilor de către Ministerul Educației. Astfel, Universitatea a fost nevoită să suporte o parte din plata proiectului de reabilitare. Anul trecut s-au încheiat lucrările, ce au costat aproximativ nouă milioane de lei. Căminul a fost dotat cu lift, baie proprie în cameră și bucătărie pe fiecare palier. Deși comfortul pentru studenți a crescut, este în continuare o problemă în ce privește apa caldă, întrucît la ultimele două etaje ale clădirii nu este presiune timp de 3 – 5 ore pe zi.

Schimbări ce n-au adus rezolvarea

„Cînd s-au sesizat problemele, la începutul acestui an universitar, s-au schimbat o parte din țevi, iar pentru o perioadă nu au mai fost probleme. Din cîte știu, în perioada respectivă, celelalte cămine din Complexul «Titu Maiorescu» au avut probleme, mai exact C7 și C8. Datorită faptului că și celelalte țevi sînt din aceeași structură, trebuie schimbate toate țevile. Acest lucru nu va fi posibil decît la vară, cînd tot Complexul va fi închis, inclusiv C5”, a declarant Ana Apreutesei, administrator financiar al căminului C5.

Printre studenții cazați sînt și părinți cu copii mici. Aceștia sînt nevoiți să recurgă la alternative pentru a respecta igiena zilnică: apelează fie la vecinii de la alte etaje, fie încălzesc apă pentru a se spăla. „În ceea ce privește apa caldă, uneori este, alteori nu este. Depinde de ora la care ai nevoie. Într-adevăr, mi s-a întîmplat de multe ori să trebuiască să încălzesc apă pentru a-i face baie fetiței mele”, a declarat una dintre mamele cazate în cămin.

De cîteva luni, studenții, prin intermediul reprezentantului lor, Sebastian Marin, au depus mai multe sesizări administrației căminului, însă problema persistă, deși li s-a promis rezolvarea ei. „Duminică, 26 martie, am avut anunț oficial că dimineața între orele 8 – 13 se oprește furnizarea apei în tot căminul pentru remedierea defecțiunilor. Cu toate acestea, de duminică seara ne confruntăm cu aceeași problemă”, a declarat Sebastian Marin, șeful Căminului C5.

Mulți bani, puțină apă

Studenții sînt nemulțumiți de lipsa apei, mai ales pentru că prețul de cazare este mare în comparație cu cel din alte cămine. „Nu mi se pare corect să dau bani și sa fac duș pe la colegii de facultate, sau mai rău să mi se oprească apa fix atunci cînd sînt sub duș”, a declarat un student cazat la etajul patru al căminului.

„În timpul zilei este apă caldă, dar între orele 19 și 22, cînd se folosește foarte multă apă, aceasta nu curge. Atunci scade debitul apei, iar aceasta nu mai ajunge la ultimele două etaje”, a declarat administratorul Căminului C5.

Problema actuală a apei calde cauzată de lipsa reviziei tehnice de vara trecută. Conform Dorinei Prisecaru, directorul tehnic al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, pe țevile de apă se formează depuneri de calcar, care la rîndul lor creează dopuri ce nu permit curgerea apei. Acestea se formează mai ales la coturile de 90 de grade. Fiind un număr mare de țevi, acestea nu pot fi verificate decît într-un timp îndelungat. Verificarea lor trebuie făcută în special vara, atunci cînd studenții părăsesc căminul.

 

 

În urma îndelungilor sesizări, studenților li s-a făcut o reducere la prețul cazării. „În urma sesizării făcute în Senat, pe luna decembrie am primit o reducere de 20% la tariful de cazare. Din punctul meu de vedere, așa ar trebui și acum să se facă. Dacă am avut cîștig de cauză atunci, acum nu pare să ne bage nimeni în seamă”, a declarat Sebastian Marin, șeful căminului C5. Prețul cazării la căminul C5 este de 275 de lei per persoană, pe lună, în cameră cu două locuri, 250 de lei în cameră cu pat dublu și același preț în cameră cu trei locuri.

Problemă pe cale de rezolvare

După mai multe sesizări ale studenților și administratorului de cămin, dar și din inițiativa Direcției Tehnice a UAIC, s-au început lucrările pentru îndepărtarea calcarului din țevi. Aceste lucrări se fac treptat, în fiecare zi curățîndu-se tronsoanele pentru a favoriza creșterea presiunii apei. „În acest moment se lucrează pentru degajarea de piatră a tuturor conductelor de distribuție de apă caldă. Noi deja am scos trei, patru tronsoane pentru a le curăța. Colegii mei lucrează non-stop pentru remedierea acestei probleme”, a afirmat Dorina Prisecaru, directorul Direcției Tehnice al UAIC.

Apa nu este singura problemă

Printre alte probleme sesizate de studenți s-au numărat și înfiltrarea apei în pereți la ultimul etaj, după dezgheț, fisuri în gresie sau faianță, sau chiar probleme cu gîndacii, deși au existat deratizări la timp. Aceste problem sînt discutate frecvent pe grupul de Facebook al căminului.