Perioada de inscriere pentru mobilitatile Erasmus a inceput deja la toate universitatile iesene, la fel ca si cheltuielile studentilor pentru intocmirea dosarelor de inscriere. Daca la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, intocmirea dosarului de candidatura costa circa 90 de lei, la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” (UMF) din Iasi si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iasi, sumele cheltuite de studenti ajung pana la 220 de lei. Particularitati de intocmire a dosarelor se regasesc la Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” (UTI) din Iasi, unde candidatii nu sunt obligati sa anexeze in dosar foia matricola si certificatul de competente lingvistice, in timp ce, la USAMV, acestea sunt atasate doar in cazul in care universitatea gazda le cere. La UAIC si la UMF, aceste documente sunt obligatorii. In ceea ce priveste cuantumul bursei lunare, un student care beneficiaza de mobilitatea “Erasmus” poate primi de la 275 de euro, la Medicina Umana si Medicina Veterinara, pana la 350 de euro, in cazul politehnistilor. Studentii de la UAIC primesc cea mai mare bursa lunara, in valoare de 500 de euro. La toate universitatile iesene, studentii isi pastreaza statutul de bursieri, bugetari/cu taxa si locul in camin.

La UAIC, studentii care vor sa plece cu o mobilitate de studiu Erasmus isi pot depune dosarul de candidatura la Secretariatul propriei facultati, din a doua jumatate a lunii martie, pana la mijlocul lunii aprilie. Daca in anul 2009-2010, la “Cuza” s-au efectuat 342 de mobilitati de studiu Erasmus, in acest an, numarul de burse pe facultate se stabileste in functie de banii primiti de la Fondul Social European.

Dosarul de candidatura al studentilor de la “Cuza” trebuie sa contina un CV, extrasul din foaia matricola, in copie, atestatul de limba, o declaratie pe proprie raspundere ca nu a mai beneficiat de acelasi tip bursa Erasmus si o scrisoare de motivatie atat in limba romana, cat si in limba de studiu a universitatii din strainatate. Pentru eliberarea foii matricole, candidatii trebuie sa plateasca o taxa de 10 lei. In ceea ce priveste certificatul de limba, nu este acceptat “Atestatul de competente lingvistice” de la Bacalaureat, ci un certificat cu valabilitate internationala.

Pentru testarea competentelor lingvistice, o solutie este Centrul de Limbi Straine si Formare Continua, de la Facultatea de Litere a UAIC. Studentii, masteranzii, doctoranzii si salariatii de la “Cuza” primesc o reducere de 40%. Pentru testarile de nivelul B1, taxa este de 80 de lei, iar atestatul este valabil numai un an. Studentii care vin de la celelalte universitati iesene trebuie sa plateasca pentru A1 si A2 o taxa de 100 de lei, pentru B1 si B2, 200 de lei, iar pentru C1 si C2, 400 de lei. Pentru cei care achita integral taxele, valabilitatea certificatului de competente lingvistice este de doi ani. Cei care vor sa se inscrie pentru examene trebuie sa mearga la biroul Centrului de Limbi Straine din campusul “Titu Maiorescu” sau sa trimita un e-mail la office@conventus.ro. Urmatoarele examene sunt programate maine, 29 martie, la limba engleza si pe data de 4 aprilie a.c., la limba franceza.

Ultima proba a selectiei o reprezinta interviul, sustinut fie limba romana, fie intr-o limba straina, iar nota de admitere este minimum 7. Conform lect. univ. dr. Adina Karner-Hutuleac, coordonator Erasmus la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei de la UAIC, ierarhizarea studentilor se face astfel: 50% media anilor de studiu ai candidatului + 20% nota de la interviu + 30% nota de la atestatul de limba.

Opt criterii de selectie, la UMF

Medicinistii pot studia anul viitor in 11 tari europene, iar acestia au de ales din 109 burse de cate 275 de euro/luna. Ultima zi in care se mai depun dosare de candidatura este miercuri, 28 martie a.c., ora 16.00, la Oficiul Programe Comunitare al UMF-ului, de langa Rectorat, iar interviul va fi sustinut in fata comisiei universitare marti, pe data de 3 aprilie a.c.. La selectie pot participa studenti aflati in anul al II-lea de studiu, inregistrati la cursuri de zi. Fata de dosarul candidatilor de la UAIC, cei de la Medicina sunt obligati sa aiba atat o recomandare din partea unui cadru didactic, cat si aprobarea Biroului Consiliului Profesoral printr-un aviz ce include si optiunile de mobilitate. In final, primesc bursa Erasmus cei cu punctajul general cel mai mare, iar acesta rezulta din insumarea a patru pana la opt categorii de puncte: media generala, lucrarile publicate ca autor si coautor in tara si strainatate si numarul de contracte de cercetare, in timp ce pentru doctoranzi se mai adauga alte patru criterii.

“Speram ca atunci cand vor veni fondurile, in iunie-iulie, bursa sa fie de peste 300 – 350 de euro pe luna, insa valoarea ei depinde foarte mult si de numarul de studenti selectati. Ii incurajam pe cei de la medicina din anul IV, V, chiar si pe cei din primul semestru al anului al VI-lea sa mearga cu o mobilitate de studiu Erasmus, pentru ca asa au ocazia sa mearga in spitale, sa le vorbeasca pacientilor si sa participe la operatii. Preferam ca atestatul de limba sa fie de la UAIC, intrucat daca studentii l-ar primi de la noi, nu ar fi intocmai corect, dat fiind faptul ca cei care ii evalueaza sunt profesorii lor, si mai mult, sunt si in comisia universitara de evaluarea a candidaturii”, a declarat Mihaela Vacariu-Sirotta, secretar al Oficiului Programe Comunitare-Erasmus al UMF.

Costurile intocmirii dosarului de candidatura la UMF sunt diferite de cele de la “Cuza”. Medicinistii trebuie sa scoata din buzunar 20 de lei, pentru adeverinta cu media anilor anteriori, iar atestatul de limba, nivelul B1, ii vor costa 200 de lei, daca este obtinut la Centrul de Limbi Straine si Formare Continua al UAIC.

Cheltuieli minime, la UTI

Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” (UTI) din Iasi a avut, in 2010-2011, cel mai mare grant de mobilitate dintre toate universitatile iesene, oferind 109 burse in valoare de 550 euro pe luna. Candidatul Erasmus trebuie sa scrie o cerere catre decanul facultatii pentru a se putea inscrie in concursul de selectie si sa obtina o adeverinta de student. In plus, facultatea din strainatate poate cere una sau doua scrisori de recomandare si un proiect de studiu Erasmus. In privinta atestatului lingvistic, acesta poate fi obtinut la Catedra de Limbi Straine a universitatii sau in fata comisiei de interviu. Dosarele de candidatura se depun la Secretariatele Facultatilor, in perioada martie-iunie a fiecarui an.

“Din cate stiu eu, nu se percepe nici un fel de taxa pentru realizarea unui dosar Erasmus. La noi, studentii merg si sustin un examen de stapanire a unei limbi straine, fie ca este vorba de engleza sau franceza, la Departamentul de Limbi Straine. Acesta testare este gratuita, iar daca li se cere si situatia scolara, foile matricole li se dau gratuit. De asemenea, cei care nu prezinta atestatul de limba si care nu au dat acea testare la Departamentul de Limbi Straine, pot beneficia de mobilitatea Erasmus daca dau un interviu in limba engleza sau franceza, in fata unei comisii formate din profesori specializati. Acestia ii intervieveaza si isi dau seama daca sunt buni cunoscatori ai limbii respective si daca se pot descurca in strainatate. Banii sunt putini, ca atare incercam sa ne ajutam studentii cat mai mult”, a declarat prof. Sabina Saruleanu, responsabil cu conventii institutionale si coordonator Erasmus, la UTI.

In acest an, grantul minim este de 350 de euro, iar comisia ierarhizeaza dosarele de candidatura tinant cont de media generala de concurs care se stabileste astfel: 50% din media anilor de studiu, 20% testul de limba, 20% interviul si 10% nota data pe proiectul de studiu al studentului. Nota de admitere este minimum 7, iar pentru departajare se iau in calcul diplomele, certificatele, distinctiile obtinute la sesiuni de comunicari stiintifice sau concursuri si competitii, dar si mediile de la disciplinele de specialitate pe care le are studentul.

Studentii Ersamus, imaginea Agronomiei

In anul universitar 2010-2011, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iasi le-a oferit cursantilor sai 123 de mobilitati de studio, in valoare de 275 euro lunar. Numarul de locuri din acest an se va stabili dupa ce universitatea va primi plafonul acordat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Fromarii Profesioanle (ANPCDEFP).

“Aproape in fiecare an, noi am depasit suma de 275 de euro, oferindu-le studentilor un grant situat intre 300 de euro si peste 400 de euro. Un alt criteriu important in procesul de selectie al studentilor de la noi, pe langa situatia scoalara si interviu, este scrisoarea de recomandare. Vrem sa ne asiguram ca studentii trimisi in strainatate ne vor reprezenta adecvat, ei fiind in fapt imaginea universitara a institutiei”, a explicat Veronica Apetrei, secretar Birou Erasmus, de la USAMV.

Agronomistii trebuie sa detina si ei atestat de competente lingvistice, iar pentru a-l obtine au la dispozitie Centrele Culturale din Iasi si Centrul de Limbi Straine de la “Cuza”, unde trebuie sa-si plateasca examenul. Spre deosebire de UAIC si UMF, la Agronomie, foaia matricola nu este obligatorie pentru ca dosarul sa fie acceptat.

“In legatura cu atestatul de limba, exista universitati care cer studentilor sa faca dovada unui atestat pentru a se asigura ca acestia fac fata programelor si modului de invatare din strainatate, ca atare studentul trebuie sa aiba sau sa dea acest atestat. Mai este si cazul in care universitatea gazda nu cere acest atestat, fiind suficienta opinia comisiei care s-a ocupat de selectie. Studentul este si in acest caz testat pentru a i se verifica cunostintele de limba”, a adaugat Veronica Apetrei.

Laura-Elena Bejinariu

Adriana Danila