In luna iunie a acestui an, Organizatia Mondiala de Sanatate (OMS) a ridicat alerta pandemica pentru virusul A H1N1 de la 5 la 6. La opt luni de la aparitia primului caz de gripa porcina, s-a ajuns la 440.000 de cazuri, in lume. In Romania, sunt inregistrate 174 de cazuri si numarul lor creste de la o zi la alta. Secretarul de stat al Ministerului Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, a estimat recent ca vor fi cel putin 20.000 de decese pricinuite de aceasta noua tulpina gripala. Cauza, in opinia specialistilor, este lipsa de reactie a populatiei pentru a preveni imbolnavirea. La nivel global se fac presiuni: OMS atrage atentia asupra obligativitatii vaccinarii. Populatia reactioneaza: unii accepta indicatiile specialistilor, altii refuza vaccinarea. Specialistii estimeaza ca noua boala ar putea face doua miliarde de victime la nivel mondial. Ultima ora: Adrian Streniu Cercel, cel care a „gestionat” pina acum fenomenul gripei porcine la nivel national, a demisionat din functia de secretar de stat din Ministerul Sanatatii. Totul despre gripa porcina, boala care a isterizat intreaga omenire intr-un dosar realizat de reporterii CuzaNet.

Istoria celei mai mediatizate pandemii

Dr. Joseph Breese, din Divizia de Gripa a Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor al guvernului american, defineste gripa porcina ca o „maladie a aparatului respirator al porcilor provocata de virusi gripali de tip A. Epidemiile de gripa porcina sunt un eveniment normal in cazul acestor animale.”. Desi de origine porcina, nu s-au descris in anul 2009 cazuri de transmitere directa de la porc la om. Toate cazurile anchetate si raportate au fost intra-umane.Primul caz de gripa a fost semnalat in 1918, cand gripa spaniola (asemanatoare cu cea provocata de virusul H1N1) a ucis peste jumatate de milion de americani si a facut 40 de milioane de victime la nivel mondial. Gripa spaniola a fost un fenomen global, aparand in Europa si SUA, in regiuni indepartate ale Rusiei la fel ca si in India, unde numarul victimelor a depasit 17 milioane, in Africa de Vest si in Filipine. Intre anii 1956 si 1958 a aparut gripa asiatica, care a dus la decesul a 2 milioane de oameni, un deceniu mai tarziu(1968-1969) alt milion de oameni a murit din cauza gripe din Hong-Kong. Primul caz de gripa porcina a fost semnalat in 1976, cand un soldat american a murit la Fort Dix. Alti 500 de soldati din Fort Dix au fost infectati atunci. In septembrie 1988, o femeie insarcinata in varsta de 32 de ani, cu o stare a sanatatii anterioara infectarii foarte buna, din statul Wisconsin, a fost spitalizata cu diagnosticul pneumonie dupa ce a contactat virusul gripei porcine, pentru a-si pierde viata mai tarziu.Intre 2005 si ianuarie 2009, au fost raportate 12 cazuri de gripa porcina la oameni in S.U.A., dintre care nici un caz mortal.

„Un cocktail genetic, provenit din patru directii”

Dr. Mihnea Bostina (Harvard Medical School) subliniaza ca virusul original este specific porcilor. Acum vorbim de o gripa porcina, care in urma unor mutatii a trecut la om, iar acum avem o rata extrem de mare de raspindire in rindul oamenilor, dupa cum arata ultimele statistici.”Gripa porcina a aparut in Mexico si SUA in aprilie 2009 si s-a raspindit pe tot globul prin transmisie de la om la om. Noul tip de virus gripa A H1N1 nu se aseamana cu nici un alt virus precedent izolat, dupa cum arata primele date eliberate in mai. „Din cite se stie pina acum, in cazul de fata avem de-a face cu un cocktail genetic extrem de interesant. In primul rind, hemaglutinina este caracteristica virusului care infecteaza porcii – si de aici numele. In total este o combinatie de ARN provenit din patru directii: gripa porcina din America de Nord, gripa aviara din America de Nord, gripa umana si gripa porcina din Asia si Europa.”, completeaza dr. Mihnea Bostina (Harvard Medical School).Desi este vorba de o forma gripala usoara, cu o mortalitate relativ scazuta, ea a declansat o panica globala, cu rezultate nefaste pe diferite planuri. Pandemia de gripa tip A/H1N1 din 2009 a fost cea mai mediatizata epidemie de gripa din istorie. La gravitatea fenomenului contribuie si faptul ca acest tip de virus nu se mai transmite de la suine la om, ci si de la om la om.

Simptomele bolii

In cadrul sectiei BIOLOGIE, cititorii site-ulwww.scientia.ro au acces la un interviu redactat la data de 29 aprilie a.c., acordat de Dr. Joseph Breese, din Divizia de Gripa a Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor al guvernului american (CDC), interviu ce prezinta mai multe amanunte cu privire la noua pandemie mondiala.Ca si in cazul gripei sezoniere, gripa porcina, cand se manifesta la oameni, se poate manifesta cu diverse grade de severitate, de la forme usoare pana la unele grave. Simptomele gripei porcine sunt similare simptomelor gripei obisnuite: febra, tuse, senzatia de gat uscat, dureri de muschi, dureri de cap, frisoane si o stare accentuata de oboseala. Exista insa diferente intre simptomelor la porci si la oameni:

Porci: Gripa cauzeaza febra, letargie, stranuturi, tuse, dificultati respiratorii, si scadere a poftei de mancare. In unele cazuri, virusul poate provoca avortul spontan. Desi procentul de mortalitate este relative mic – 1-4%, virusul duce la scaderi in greutate si incetinire a cresterii si dezvoltarii.

Oameni: Simptomele constau febra, tuse, lipsa poftei de mancare, secretii nazale, dificultatile de respiratie, dureri sau senzatie de presiune in piept sau in zona abdomenului, senzatie brusca de ameteala, confuzie, dar si voma severa sau persistenta.

Mecanismul de trasmitere, acelasi ca la gripa de sezon

„Virusul raspandit in anul 2009 este o ramificatie a virusului aparut initial in SUA, care se transmitea de la porc la om, cu diferenta ca acesta se transmite si de la om la om, facand ca raspandirea lui sa se accelereze.” , adauga Dr. Joseph Breese.Letalitatea – in general, cauzata de insuficienta respiratorie acuta – intervine la persoanele compromise imunitar, stresate, cu rezistenta slabita succesiv unor boli cronice, etc. Spre deosebire de celelalte gripe sezoniere, grupa de risc cuprinde de aceasta data tineretul, persoanele in varsta, femeile gravide, cei cu sindromul metabolic sau obezi. „Cu cit numarul persoanelor infectate creste, cu atit probabilitatea unei mutatii care sa creasca virulenta tulpinei existente creste si ea.”, precizeaza dr. Mihnea Bostina (Harvard Medical School).Transmiterea se face prin doua moduri: in urma contactului cu porci contaminati sau a contactului cu elemente de ambient contaminate cu acest virus sau prin contactul cu o persoana infectata cu virusul gripei porcine. In cazul contaminarii de la om la om specialistii cred ca mecanismul este acelasi ca in cazul gripei sezoniere. In prezent, se considera ca gripa se raspandeste in special prin tuse ori stranutul persoanelor infectate. Populatia nu trebuie sa isi faca griji cu privire la consumul si prepararea carnii de porc. Virusul gripei porcine nu se transmite prin intermediul alimentelor. Consumul carnii de porc preparate termic si manevrate corespunzator este sigur.

Raspindirea virusului in lume

In martie si aprilie 2009, un nou virus gripal de origine porcina denumit A H1N1 a aparut in Mexic si Statele Unite. Virusul a fost identificat prima data la inceputul lunii aprilie in localitatea La Gloria din Mexic, si confirmat in districtul San Diego din California ca avind simptomele tipice virusului. Un alt caz a survenit apoi din Districtul Imperial, tot din California, si a urmat sa fie confirmat pe data de 17 aprilie. In timpul primelor saptamini de la izbucnirea epidemiei, pina la data de 11 mai 2009, virusul s-a raspindit in 30 de tari din lumea intreaga prin transmisie de la om la om, cauzind Organizatia Mondiala de Sanatate sa ridice alerta pandemica de la 5 la 6 in luna iunie. Pe data de 27 aprilie, Comisariatul pentru Sanatate al Uniunii Europene a avertizat membrii Uniunii sa amine calatoriile inutile spre Statele Unite sau Mexic. Aceasta hotarire a venit ca urmare a identificarii primului caz in Spania. Virusul s-a raspindit, incepind cu luna mai, in 40 de tari ale lumii, din America Latina pana in Hong Kong, fiind inregistrate atunci 9.830 de cazuri de imbolnavire si 79 decese in 40 de tari, conform statisticilor de pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In ultimul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, au fost consemnate 440.000 de cazuri cu gripa porcina la nivel mondial, in anul 2009 si 5700 de decese.

Isteria mediatica A/H1N1

Incepind de la primele stiri aparute in mass-media la nivel global, despre cazul noului virus descoperit in Mexic, ziarele au pornit o adevarata isterie mediatica monitorizind zilnic fiecare nou caz de gripa porcina din lume, pina la imediata proximitate.Pe 30 aprilie 2009, cotidianul The Times, din Marea Britanie, cita intr-un articol : „Pe masura ce virusul gripei porcine se raspindeste mai repede, se merita reamintit faptul ca, in cazul acestuia, si al altor virusuri de origine animala, transmise ulterior catre om, vina majoritara o poarta tot oamenii, ca o repercursiune a apetentei noastre pentru carne ieftina, rezultatul tratarii animalelor ca si cum ar fi doar materie prima spre a fi exploatate in orice maniera pentru a obtine profit. Exista o tendinta de a vedea raspindirea gripei precum epidemiile de acum citeva secole, ca un eveniment natural de neoprit, o napasta trimisa din Ceruri. Totusi, nu exista nimic natural in aceasta forma de boala. Din contra, denota abuzul fata de natura”. Epicentrul scandalului mediatic a fost in Statele Unite ale Americii, care, in momentul detectarii virusului in Mexic de catre medici, au inceput campania de popularizare a fenomenului pe toate canalele media. Washington Post, pe 28 aprilie, ataca initiativele celorlalte publicatii, posturi radio si TV, de a porni anchete live, buletine de stiri constant si update-uri regulate despre raspindirea virusului. „Povestea s-a raspindit cu repeziciune in buletinele de stiri de duminica dupa-amiaza (n.r. 26 aprilie a.c.), cind oficialii federali au declarat o urgenta medicala si, pina ieri, acoperirea raspindirii gripei porcine a atins punctul maximum”. Cu titlurile de prima pagina, actualizarile constante ale buletinelor de stiri citau ca „rabufnirea virusului” – cu cel mult 40 de cazuri confirmate in Statele Unite – „este inevitabil”. Dar volumul imens al atentiei din partea mass-media in legatura cu subiectul sugera o criza in plina ascensiune.

Mark Fiedersen (ex-CNN): „Bineinteles ca impingem limitele la maxim ca sa ii speriem pe oameni”

Tot pentru Washington Post, presedintele MSNBC, Phil Griffin, declara la vremea respectiva ca „Este unul din acele scandaluri de 24 de ore din lantul Internet-presa-televiziune. Este in mod evident un subiect bun si vrei sa-i oferi atentie. Cred cu tarie, totusi ca trebuie sa fim atenti sa nu supraestimam magnitudinea situatiei si sa nu ii inspaimantam de moarte pe oameni”. Dar inca din acea perioada, marile trusturi media din Statele Unite incepusera sa manipuleze importanta de natura sociala a problemei, dupa cum declara Mark Fiedersen, fost-corespondent NBC, ABC si CNN care preda Jurnalism la Universitatea George Washington: „Bineinteles ca impingem limitele la maxim ca sa ii speriem pe oameni. Stirile retelelor de televiziune prin cablu au 24 de ore de umplut, si nu exista 24 de ore de stiri incitante. Daca sperii oamenii, ei vor sta mai mult in fata ecranelor. Inca nu stim cit de mult de va exitinde acest scandal”. In lunile aprilie si mai, scandalul si monitorizarea raspindirii virusului se extinsese pe toata suprafata SUA, canalele media cerind raspunsuri de la presedintele Barack Obama care incerca inutil pe atunci sa calmeze spiritele cu abordari eufemistice ale problemei. Dupa cum citeaza CBS, s-au folosit exprimari ca „motiv de ingrijorare”, iar nu „motiv de criza”. In luna mai, Robert Gibbs, purtatorul de cuvint de la Casa Alba, intr-o conferina de presa, a fost hartuit cu intrebari de tipul „Ce stiati si de unde detineati informatia?” Totodata, titlurile ziarelor, in primele luni ale raspindirii virusului si isteriei media, publicau titluri incitative care faceau trimitere la un motiv de criza la nivel mondial : „Gripa porcina scapata de sub control (The Sun), „Natiunea se pregateste pentru ce este mai rau, pe masura ce noul virus se raspindeste” (USA Today).

„Masacrul porcilor” din Egipt

Wall Street Journal critica pe 6 mai a.c., intr-un articol despre isteria provocata de virusul A H1N1, deciziile luate pe mapamond in momentul extinderii bolii dincolo de granitele Statelor Unite. „In ceea ce priveste gripa, locul intii la cele mai tampe decizii la nivel de stat ii revine Egiptului care, cu o saptamina in urma a ordonat un triaj epidemiologic pentru un numar de 400.000 de porci, lasind la o parte faptul ca boala se transmite, in speta, de la om la om”. Apoi, oficialitatile au recunoscut ca au profitat de ocazie pentru a rezolva problema cresterii haotice a numarului de porcine. Totodata Rusia s-a folosit de teroarea cauzata de gripa porcina pentru ca in cursul lunii iunie sa interzica importul de carne de porc din Spania si Canada. In Statele Unite, „Gripa Mexicana” este un motiv nou pentru a aduce in discutie un zid de-a lungul granitei cu Mexicul. Panica a atins si in Franta, unde , confor mwww.msnbc.msn.com, elevilor de la Liceul Saint Maur des Fosses le-a fost interzis celebrul „le bise”, sarutul nevinovat pe obraz, dupa ce un caz de gripa porcina a fost identificat in incinta institutiei.

A/H1N1 – subiect pe Facebook si Twitter

In afara de canalele media care au guvernat si monitorizat isteria provocata de gripa porcine, starea de criza a fost raspindita si cu ajutorul Internetului, pe enciclopedia online en.wikipedia.org sau pe site-uri de socializare ca Facebook sau Twitter. Raportul realizat de site-ul Agentiei de Stiri Nielsen, contine informatii conform caruia, „Articolul de pe Wikipedia intitulat „Swine Influenza” a fost actualizat de 119 ori in prima saptamina a lunii mai. Wikipedia si-a creeat o pagina separata focusata pe rabufnirea virusului in anul 2009.” Gripa porcina a cistigat popularitate si pe site-ul de socializare Facebook.com. Luni, 27 aprilie, existau aproximativ 100 de grupuri de discutie dedicate gripei porcine . Pe 1 mai, numarul a ajuns la 500. Trei din cele mai mari grupuri au cumulate aproximativ 10.000 de membri.

Raspindirea virusului in Romania

In Romania, primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 a fost confirmat pe data de 27 mai 2009, la o tanara care se intorsese cu avionul din SUA, pe data de 23 mai.Femeia s-a internat la Institutul de Boli Infectioase„Matei Bals” din Bucuresti, cu cei doi fii si cu tatal sau. Analizele au aratat clar ca femeia, unul dintre fii si bunicul acestora erau purtatori ai virusului A/H1N1. Probele au fost trimise la Londra, asa cum cereau reglementarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Bolnavii au ramas sub supraveghere medicala la domiciliu timp de 7 zile, dupa ce au fost externati. Medicii au lansat un semnal de alerta, atentionand populatia ca acest nou tip de virus gripal nu se poate trata acasa, si ca nu exista niciun fel de legatura intre gripa si carnea de porc. Simptomele de gripa au fost anuntate de atunci incepand, pe toate posturile de televiziune. La data de 28 mai, Institutul Cantacuzino a fost acreditat de Organizatia Mondiala a Sanatatii sa confirme noul tip de gripa, atat la nivel national, cat si regional. Mai mult decat atat, Ministrul Sanatatii Ion Bazac, a precizat ca institutul a fost acreditat sa confirme gripa si pentru alte noua tari, aflate in Pactul de Stabilitate: Albania, Moldova, Croatia, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Belarus, Bulgaria si Bosnia. La 1 iunie, au aparut alte doua cazuri la doua femei care au venit din New York, infectate secundar. Cele doua paciente au fost internate la Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals”, si imediat s-a inceput administrarea terepiei cu antivirale.La inceputul lunii iunie, Ion Bazac, ministrul Sanatatii a anuntat ca toate persoanele care nu completeaza, formularul privind starea de sanatate, ori il completeaza gresit, vor raspunde penal, fiind vorba de incalcarea dispozitiilor articolelor 308, 180 – 184 si 179 Cod penal. Decizia a fost determinata de pasagera venita din SUA, care refuzase completarea formularului.La aceeasi data, bilantul dat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), anunta 1900 de cazuri de gripa porcina si 16 pacienti decedati, pe plan mondial.

Mediatizarea cazurilor de presa centrala

La 31 iulie, Evenimentul Zilei aducea in atentia cititorilor, un caz concret de bolnav de gripa porcina. Era vorba despre Lorena Papamanci, o studenta la Jurnalism de 21 de ani. Aceasta si-a descris experienta in articolul „Cum mi-am petrecut gripa porcina”, publicat pe 31 iulie 2009 in Evenimentul Zilei. „M-am reintors in tara pe 21 iulie, dupa o conferinta de o saptamana in Olanda. Cand am aterizat la Otopeni, eram deja racita, dupa o plimbare tarzie pe plaja, in penultima zi.”, a sugerat mama si am izbucnit amandoua in ras. Doar nu era sa ma imbolnavesc tocmai eu! Pana a doua zi insa, simptomele incepeau sa semene cu cele de pe afisele din aeroport: febra, tuse seaca, secretii nazale apoase, oboseala si dureri musculare. Le-am pus pe toate pe seama racelii si m-am tratat singura cu antibiotice. Eram aproape lipsita de orice grija, cand am primit un e-mail de la organizatorii conferintei; spuneau ca o participanta fusese diagnosticata cu gripa mexicana si ni se sugera sa ne facem, cu totii, analizele.”, a povestit pentru Evenimentul Zilei, tanara de 21 de ani. „A doua zi a sunat la 112 sa intrebe cum se procedeaza cu un posibil caz de gripa porcina. Dupa zece minute, un echipaj se afla deja la poarta, oferindu-ne amandurora cate o masca si o pereche de manusi. Intregul tratament consta in administrarea unui antiviral, de doua ori pe zi. „Da, doar atat”, ma vad nevoita sa spun de cel putin cinci ori pe zi la telefon, raspunzand la intrebarile prietenilor. Par dezamagiti cand afla ca nu am simptome iesite din comun.” , a povestit studenta. Acest caz a fost mediatizat, datorita faptului ca fata a fost prima care a povestit cum sunt tratati de fapt pacientii diagnosticati cu gripa porcina.

30.000 de pacienti cu afectiuni cronice, in pericol

Dupa o perioada cu cazuri izolate de contaminare, al doilea val de contaminare a fost adus in Romania odata cu venirea toamnei. Decesul din Republica Moldova l-a facut pe specialistul in boli infectioase Adrian Streinu-Cercel(foto), la data de 28 octombrie, sa anunte ca exista 30.000 de cazuri de bolnavi cronici in Romania, carora virusul le-ar putea letal: „Vom asista, probabil, la cazuri letale si in Romania din cauza virusului gripei porcine”, a declarat profesorul. Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a precizat: „In Romania avem peste 3.000.000 de persoane diagnosticate cu boli cronice. Ele au deja un sistem imunitar slabit din cauza afectiunilor, iar contractarea virusului A/H1N1 le poate fi fatala. Autoritatile ar trebui sa arate mai mult interes fata de aceasta categorie de pacienti expusi gripei porcine”. La sfarsitul lunii octombrie, au fost confirmate in tara noastra primele doua cazuri care au prezentat complicatii: o invatatoare de 31 de ani de la Scoala nr. 147 din Bucuresti si baritonul Gheorghe Mogosan. Ambii au necesitat internare la terapie intensiva si au fost asistati respirator mecanic. Femeia a dezvoltat o forma severa de bronhopneumonie, iar baritonul a contact virusul gripal pe fondul unei boli respiratorii mai vechi. Cele mai recente cazuri de imbolnavire cu gripa porcina au fost confirmate pe 1 noiembrie a.c., la un grup de studenti, atat romani cat si straini, veniti in statiunea Sinaia. Cei 40 de tineri au fost trasportati la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” din capitala. „Unitatea hoteliera va fi inchisa timp de 48 de ore, incepand din aceasta seara, pentru dezinfectie. Toti cei 40 de cetateni, romani si straini, sunt in curs de izolare in sectiile de boli infectioase arondate. Autoritatile sanitare au demarat investigatia epidemiologica pentru depistarea contactilor.”, s-a precizat intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii. Pana acum, in lume au fost confirmate 414.000 de cazuri de gripa porcina si s-au inregistrat 5.000 de decese. La nivel national, din luna mai, atunci cand s-a inregistrat primul caz de imbolnavire cu virusul A/H1N1, si pana in prezent, au fost inregistrate 555 de imbolnaviri. „Pana in prezent, in Romania nu s-a inregistrat niciun deces cauzat de gripa noua. Mentionam ca, din cele 555 de cazuri de imbolnaviri inregistrate, un numar de 174 de bolnavi sunt, in acest moment, in terapie, restul fiind vindecati.”, este precizat intr-un comunicat de presa de pe site-ul Ministerului Sanatatii, de la data de 2 noiembrie 2009.

Iasi, al doilea focar dupa Bucuresti

Primul caz de gripa A/H1N1 in scolile romanesti a fost inregistrat la o eleva din Slobozia, pe 16 septembrie, iar pe data de 22 octombrie, au mai fost confirmate doua cazuri de gripa, la Scoala 146 din Bucuresti si la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Iasi. Cele din urma au fost primele cazuri cu transmitere comunitara. Existenta virusului din Iasi a fost sesizata in patru focare in colectivitati de elevi si studenti: la Grupul Scolar „Ioan Holban”, Centrul de Relatii Internationale „Gaudeamus”, Colegiul Tehnic Asachi” si Scoala Generala nr. 15, unde 20 de elevi si un adult care lucreaza la departamentul administrativ au fost confirmati cu virusul gripei A(H1N1). A fost primul caz in care autoritatile din Romania au luat hotararea ca institutia de invatamant sa fie inchisa, pe 27 octombrie. 1.000 de elevi ai scolii vor sta acasa , pana la 3 noiembrie. Adriana Pistol, directorul Centrului de Prevenire si Control a Bolilor Transmisibile, arata ca focarul de la Iasi a izbucnit pentru ca nu au fost respectate masurile de prevenire a imbolnavirilor cu gripa porcina. „In mod evident, copiii au fost lasati sa vina la scoala, desi ei nu aveau voie. Toate cazurile de la Iasi sunt confirmate la Institutul «Cantacuzino»”, a declarat aceasta. Seful Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astaraoae, nu considera boala un pericol real: „Este o gripa care are forme mult mai usoare in comparatie cu gripa obisnuita de sezon. Masurile prea drastice nu se impun in astfel de cazuri”.Dintre cei 85 de pacienti internati la Spitalul de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” in saptamana 25-31 octombrie a.c., 10 pacienti au fost externati dupa cateva zile. „Rezultatele sunt imbucuratoare. Avand acasa conditii de izolare, ei au fost externati, insa doar dupa ce au semnat documente eliberate de catre Ministerul Sanatatii. Cei care au mers acasa au primit indicatii din partea medicilor de pavilion: izolarea la domiciliu la cei la care a fost cazul, continuarea tratamentului la altii(cu medicatie asigurata de catre Spitalul de Boli Infectioase), urmand ca toti sa se prezinte la control.”, a precizat Carmen Dorobat, director manager general al Spitalul de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” din Iasi. Pe data de 1 noiembrie, a fost confirmata informatia potrivit careia sase elevi de la doua scoli diferite din Iasi au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” din Iasi. Doi dintre ei, un baiat si o fata din clasa a V-a, invata la Colegiul National, unde nu mai fusesera semnalate cazuri de gripa noua. „Fetita se simtea rau de luni, iar confirmarea a venit abia vineri, cand era aproape vindecata. E greu de spus de unde au luat virusul gripei noi. Fiecare are colegi de bloc,de la alte scoli, merge cu autobuzul”, a declarat Cristina Valcu, directorul Colegiului National. Ceilalti patru bolnavi invata la Grupul Scolar Agricol, unde a fost depistat saptamana trecuta un caz de imbolnavire la un elev de clasa a IX-a, frate cu un elev bolnav de la Scoala nr. 15. „Doua fete si un baiat, colegi cu cel diagnosticat saptamana trecuta, sunt contacti de gradul 0 si primesc tratament. In plus, mai avem un elev de clasa a XII-a care locuieste la internatul scolii si care se simte rau”, a declaratCarmen Zelinschi, directorul Grupului Scolar Agricol Iasi. Nu a fost depistat niciun caz cu complicatii. „Virusul e nou si poate conduce la decese. Nu stie nimeni cine va duce boala pe picioare sau cine va muri din cauza ei”, afirma Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Recomandarile specialistilor la nivel mondial

Initial, Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor al guvernului American a propus ca diagnosticul in cazul persoanelor infectate sa fie cel de „dificultate respiratorie febrila acuta”, din cauza simptomelor nespecifice gripei porcine clasice. Confirmarea cazurilor de gripa porcina se face pe baza analizelor cu mostre de exudat faringian. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a ridicat, in luna iunie, nivelul de alerta de la 5 la 6 pentru gripa noua, intrucat pentru prima data dupa 40 de ani, lumea se confrunta cu o pandemie. Trebuie mentionat ca nivelul 6 este declarat in momentul in care sunt atinse doua focare din doua zone distincte ale lumii. In momentul luarii acestei hotarari, iunie 2009, numarul de cazuri de gripa porcina ajunsese la numarul de 30.000. Pana in prezent, 195 de tari au raportat cazuri de gripa A/H1N1. Potrivit ultimei statistici a OMS bilantul deceselor este de peste 5.000, pe glob, numarul persoanelor infectate depasind 400.000. Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor al Guvernului American (CDC) recomanda folosirea medicamente antivirale (oseltamivirul si zanamivirul) pentru tratarea, respectiv prevenirea infectarii cu virusul care cauzeaza gripa porcina. Medicamentele antivirale se intalnesc sub forma de capsule, in forma lichida sau ca inhalatori care lupta cu gripa impiedicand reproducerea virusului in interiorul organismului uman. Ele actioneaza cel mai bine in cazul in care administrarea incepe foarte curand dupa imbolnavire, mai exact in primele doua zile de la aparitia primelor simptome.

Ipoteze:”Vaccinul poate provoca focare canceroase”

Exista insa si riscuri. Dr. Wolfgang Wodarg, specialist in boli pulmonare, igiena si sanatate publica si conducatorul Comisiei de Sanatate a Parlamentului German si a Uniunii Europene a declarat ca vaccinul preparat si testat de concernul Novartis in Germania „este inoculat cu un ac foarte fierbinte”. Mediul de cultura al virusului vaccinal contine celule animale canceroase care, in afara de riscurile socurilor alergice ar putea provoca si focare canceroase. Dupa dr. Wodarg, panica populatiei de o pandemie gripala este o „orchestratie mediatica”, „o afacere excelenta pentru industria farmaceutica” (Neuen Presse). Un alt specialist, Dr. Johannes Löwer, presedintele Institutului Paul Ehrlich din Germania semnalizeaza si el ca respectivul vaccin anti-gripal „poate fi mai periculos decat gripa”. Productia cantitativa a vaccinului anti-viral de tip A/H1N1 – specific sau in „cocktail” cu alte vaccinuri antivirale de mare raspandire – este asigurata de concerne globale de producatori de medicamente.

Efectele pandemiei: de la party-uri tematice la camere cu infra-rosii in aeroporturi

SOCIALE: Unii parinti din Marea Britanie au organizat asa-numite „petreceri de gripa porcina”, unde isi duceau copiii in apropierea persoanelor afectate de gripa porcina in speranta ca copiii vor fi infectati de gripa inainte ca virusul sa sufere o mutatie intr-unul mai periculos, actiune considerata foarte riscanta de catre autoritatile sanitare britanice.

ECONOMICE: Oficialitatile egiptene au folosit ocazia pentru a se lepada de porci – principala sursa de carne a minoritatii crestine-copte eradicand total populatia porcina a coptilor, circa 250.000 de capete, fara a plati despagubiri. Impactul panicii de provenienta mediatica a fost destructiv pentru economia tarilor in case s-au inregistrat cazuri. Turismul mexican, unul dintre principalele surse de venit a scazut cu 80 %. De asemenea turismul spre Statele Unite a scazut cu peste 50 % si in Canada, cu peste 40 %. Si turismul european a avut de suferit, dar o apreciere cantitativa este dificila din cauza suprapunerii peste criza economica.

SOCIAL – ECONOMICE: Spaima unanima a populatiei, intretinuta mediatic („Swine flu crisis – H1N1 virus out of control”. „Cherie Blair, wife of ex-PM Tony Blair ‘has swine flu'”. „Experts fear – WHO warning: Killer virus can’t be stopped!”, etc.) a obligat guverne din toata lumea, care, mai devreme si care, mai tarziu, sa se supraliciteze la cumpararea de sute de milioane de doze de vaccin, inca inainte de terminarea testelor de siguranta si de primirea aprobarilor institutiilor de control.

TEHNOLOGICE: Deoarece principalul vector de raspandire a bolii este avionul, aeroporturile din lume au fost dotate cu puncte/ cabinete medicale de detectare a gripei, bazate pe declaratia voluntara a pasagerului asupra unei presupuse simptomatologii. Criterii mai obiective, pe baza de tehnologia camerelor infra-rosii (engleza IR-Infrared Cameras Technology) au fost introduse in aeroporturile israeliene. Este vorba de o camera video (conceputa de OPGAL Optronic Ind. din Karmiel, Israel), sensibila la razele de caldura (infra-rosii) si care alerteaza la trecerea pasagerilor cu temperatura fetei de peste 34 de grade C – temperatura normala a fetei omului sanatos – indicand in direct pe pasagerii febrili.

Teorii ale conspiratiei

Isteria din mass-media a dat nastere, de-a lungul perioadei de extindere a virusului si a amplelor campaniii de vaccinare care au avut loc in toatele tarile lumii care au intrat in contact cu virusul A/H1N1, a determinat nasterea unor anumite teorii conform carora scandalul mediatic si exploatarea sa ostila de catre mass-media poate fi un instrument de manipulare la care au luat parte si marile trusturi farmaceutice la nivel global. Ordinul vaccinarii in masa a venit de la Organizatia Mondiala de Sanatate. La inceputul lui iulie 2009, un grup de experti in vaccinuri a concluzionat ca epidemia e de neoprit iar Marie-Paul Kieny, directorul OMS pe Directia Cercetarii Vaccinurilor a spus ca toate natiunile vor trebui sa aiba acces la vaccinuri si ca vaccinul va trebui sa fie gata de administrare in septembrie. Criticii arata ca „expertii in vaccinare” sunt influentati de producatorii de vaccinuri care vor sa cistige profituri enorme de pe urma contractelor cu guvernele. Cinci companii la nivel global au contracte pentru a produce vaccinul. Baxter International, GlaxoSmithKline, Novartis, Sanofis-Aventis si AstroZeneca. Baxter a produs un vaccin continind virusul intreg H5N1 utilizind linii celulare derivate din maimuta africana verde si au desfasurat fazele 1 si 2 ale testelor clinice cu si fara hidroxid de aluminiu. S-a observat ca adjuvantul toxic nu determina cresterea numarului anticorpilor impotriva tulpinii virale. Baxter a consimtit sa livreze vaccin H1N1 la sfirsitul lui iulie si inceputul lui august 2009 dar detaliile despre modul de productie ale vaccinului nu au fost date publicitatii .

Scandalul Baxter din Cehia

In decembrie o filiala Baxter din Austria a trimis spre testare vaccinul uman anti-gripal contaminat cu tulpina letala virala H5N1 de gripa aviara in 18 tari incluzind Cehia, unde testarile s-au soldat cu moartea animalelor de laborator utilizate. Ziarele cehe au ridicat problema daca nu cumva firma Baxter a incercat in mod deliberat sa stirneasca o pandemie. Novartis, o alta mare firma de farmaceutice, a anuntat in 13 iunie ca a produs vaccin impotriva gripei porcine utilizind tot tehnologia bazata pe culturi de celule. Studiile efectuate pe soareci au aratat ca adjuvantii uleiosi induc probleme motorii si paralizie, si induc artrita severa la soarecii de laborator. In cazul subiectilor umani s-a constatat ca administrarea de squalena(ajujuvant uleios) duce la probleme grave ale sistemului imun si aparitia de maladii autoimune.

Vaccinul Novartis ar fi provocat moartea a 21 de polonezi

Novartis a provocat un scandal de presa in 2008 ca urmare a testelor clinice cu vaccinul H5N1 desfasurate in Polonia. Testarea a constat in administrarea vaccinului la 350 persoane fara adapost de catre asistente medicale si medici polonezi, fapt care a dus la moartea a 21 dintre cei testati si la aducerea personalului medical in instanta de catre politia poloneza. Novartis a pretins la vremea respectiva ca decesele nu au fost determinate de vaccin care au spus tot ei „fusese testat fara probleme pe 3500 de alte persoane”. Un raport recent al OMS asupra principalilor producatori de vaccinuri a concluzionat ca in cel mai bun caz se pot produce 4.9 miliarde doze de vaccin H1N1 anual asumandu-se cea mai economica dozare (aceasta include utilizarea de adjuvanti toxici selectati de fiecare producator) precum si utilizarea la maximum a capacitatilor de productie. Vaccinul pe care GSK il produce va fi testat pe un numar redus de persoane in timp ce conform rapoartelor compania cauta sa „cantareasca pericolul pandemiei fata de riscurile unui vaccin potential periculos”. Acest fapt a fost caracterizat ca riscant de prof. Hugh Pennington, un microbiolog pensionat de la Universitatea Aberdeen, Scotia. „Prin limitarea testelor clinice, Glaxo risca sa nu calibreze doza de vaccin in mod optim si aceasta ar duce la o vaccinare care nu numai ca nu protejeaza populatia ba mai rau ii pune sanatatea in pericol” a aratat Pennington.

Vaccinarea este sau nu o solutie?

Potrivit lui Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti, rata de transmitere a virusului A/H1N1 in Romania este de 30%, iar cele mai grave cazuri sunt cele in care bolnavii nu consulta medicul. Rata mortalitatii in cazul gripei A/H1N1 in Romania este de 0,01% in momentul de fata, dar poate creste la maximum 2,5%, potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii. Perioada de incubare a virusului este cuprinsa intre cateva minute si sapte zile. Ministerul Sanatatii incearca sa porneasca campania de vaccinare a elevilor, prevazuta pentru inceputul lunii ianuarie 2010, daca va reusi sa obtina vaccinul din strainatate. Institutul Cantacuzino a produs peste un milion de doze. Acestea nu pot fi folosite insa pana la sfarsitul lunii noiembrie, cand vor fi definitivate analizele. „Ele sunt facute, dar nu pot fi folosite, testele nu sunt gata.”, a precizat Adrian Streinu Cercel. In cadrul campaniei de vaccinare impotriva gripei porcine, programata pentru 1 decembrie, Ministerul Sanatatii are in plan imunizarea a trei milioane de copii. Prescolarii, elevii si studentii vor fi vaccinati gratuit. De asemenea, cu prioritate va fi imunizat personalul medico-sanitar si cei care lucreaza in aparare, pe aeroporturi si la hidrocentrale. Copiii din unitatile scolare vor fi vaccinati impotriva gripei porcine numai cu acordul parintilor, iar gravidele doar la cerere. „Persoanele care vor vrea sa se vaccineze, dar nu fac parte dintre acele categorii prioritare, nu vor putea sa-si cumpere vaccinul pentru ca acesta nu se va gasi in farmacii. In momentul de fata, Institutul Cantacuzino nu poate produce mai multe doze, iar oferta de la alti producatori este limitata. Insa, in functie de evolutia bolii, se vor face redistribuiri„, a declarat prof. dr. Geza Molnar, secretar de stat la Ministerul Sanatatii. Ministerul Sanatatii a anuntat ca are nevoie sa achizitioneze in regim de urgenta, de pe piata internationala, un milion de doze de vaccin pandemic, luandu-se decizia de a initia o hotarare prin care sa fie alocati banii necesari. „In momentul de fata, Ministerul Sanatatii trebuie sa ia masuri suplimentare, in special in focarele existente, pentru a preveni raspandirea virusului. Vorbim, in aceste zile, despre un virus cu transmitere locala, destul de agresiv si care se poate raspandi cu repeziciune daca nu actionam adecvat”, a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel. Ministerul Sanatatii a trimis cereri pentru dozele de vaccin contra virusului H1N1 catre Novartis, Baxter, Pasteur si GlaxoSmithKline, urmand ca acestea sa raspunda. Autoritatile sanitare urmaresc in prezent cazurile de import dar si cazurile locale, pentru a delimita arealul de raspandire a virusului.

Pandemii care au lovit lumea in secolul al XX-lea

Virusul gripei porcine face parte dintr-o categorie de tulpini de gripa care au pus in garda autoritatile modniale in mai multe rinduri in ultimul secol. Primul astfel de virus care a probocat o pandemie a fost Gripa Spaniola, din cauza careia s+au inregistrat in a doua decada a secolului al XX-lea aproximativ 50 de milioane de victime. Acest virus a fost raspindit in timpul Primului Razboi Mondial si a ramas in memoria colectiva ca unul din cele mai letale virusuri din istoria omenirii. Intre 1957 si 1958 a aparut in Asia de Est virusul Gripei Asiatice care s-a raspindit rapid in intreaga lume. Virusul H2N2, din cauza caruia s-a instaurat starea de pandemie in februarie 1957 a cauzat doar in Statele Unite moartea a peste 70000 de persoane. La un deceniu, in 1968 virusul H3N2, denumit „Gripa din Hong Kong” a cauzat peste un milion de decese. Tulpina gripala a afectat in special oameni in virsta, trecuti de 65 de ani.

Alexandra PANAETE

Gianina PETRUCA

Alexandra SANDRU

***

Acuzatii de bioterorism la adresa OMS si ONU

Pe 10 iunie, a.c., Jane Burgermeister, o jurnalista austriaca de investigatii avertizeaza lumea ca cea mai mare crima din istoria umanitatii e pe cale sa fie comisa, prin vaccinarea impotriva gripei porcine. Aceasta a depus pe 10 iunie un dosar de acuzare catre FBI impotriva Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si a catorva dintre cei mai sus-pusi oficiali ai SUA, pentru bioterorism si incercarea de a comite crime impotriva umanitatii, prin vaccinarea impotriva virusului AH1N1. Ziarista solicita interzicerea masurilor de vaccinare fortata in statele unde legea prevede obligativitatea vaccinarii, precum SUA sau Franta. Primele luate in vizor de catre Jane Burgermeister au fost companiile farmaceutice Baxter si Avir Green Hills Biotechnology, pe care le-a dat in judecata in luna aprilie pentru producerea unui vaccin contaminat pentru gripa aviara. In afara acuzatiilor cesunt acum investigate impotriva celor doua companii farmaceutice, jurnalista a mai depus plangere si impotriva OMS si Baxter, cu privire la un caz de epidemie a gripei porcine – pornit de la fisurarea unei fiole destinata unui laborator de cercetare – declansata intr-un tren Intercity in Elvetia. „In ciuda faptului ca Baxter a fost prins asupra faptului, aproape provocand pandemia, compania merge mai departe, alaturi de celelalte companii farmaceutice aliate, furnizand vaccinuri pentru pandemii”, sustine Jane Burgermeister. Imediat dupa ce a facut publice acuzatiile sale, jurnalista a fost concediata. „Cred ca aceasta decizie a fost legata de depunerea plangerii pentru bioterorism fata de oamenii din Statele Unite si din intreaga lume. Pentru ca am dreptul ca cetatean sa raportez o infractiune in cazul in care exista dovezi credibile, intentionez sa deschid un proces impotriva revistei Pennwell” explica Jane Burgermeister. Aceasta a adaugat faptul ca stie ca mai multi jurnalisti care au scris pe aceeasi tema au fost concediati. Articolele pe tema gripei porcine publicate pe blogul personal birdflu666.wordpress.com i-au adus jurnalistei Jane Burgermeister peste 10 milioane de vizitatori in ultima perioada.