Începînd cu 17 martie 2016 a intrat în vigoare Legea nr. 15/2016, așa-numita lege antifumat, care interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun și locurile de joacă pentru copii, criterii în care se încadrează și căminele în care sînt cazați studenții ieșeni. În timp ce o parte dintre aceștia au primit cu brațele deschise legea, alții se conformează și încearcă să își schimbe treptat obiceiurile în ce privește fumatul, iar unii încearcă să fenteze noua lege.

La aproape o săptămînă de cînd a intrat în vigoare noua lege, respectarea acesteia e încă incertă, mulți studenți neluînd-o în seamă. În Campusul „Tudor Vladimirescu”, unul dintre cele mai mari din România, cu 8.000 de studenți cazați anual, în majoritatea căminelor au fost amplasate pe panourile informative și geamurile ușilor anunțuri despre noua lege și sancțiunile pe care le pot primi studenții, iar pe paliere sînt lipite indicatoare cu mențiunea „Fumatul interzis”, alături de simbolul corespunzător. „La partea ce ține de preîntîmpinat, am luat măsura de a pune afișe și la toate căminele a fost trimis acel mic ghid legat de tema aceasta. Portarii și agenții de pază au fost înștiințați și dacă se mai găsesc studenți care nu sînt la curent cu noua lege, atenționează studentul să părăsească căminul și să nu fumeze în incinta acestuia”, a precizat Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențești (DSS) de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

De asemenea există la intrarea în clădiri mici spații, prevăzute cu scrumiere, unde se poate fuma. Potrivit reprezentanților DSS, pentru sezonul cald se pregătește extinderea acestor spații prin niște insulițe la cîțiva metri de intrarea în cămin cu bănci și scrumiere pentru exterior.

Monitorizarea totală a căminelor este imposibilă

În timp ce unii studenți spun că legea este respectată conștiincios și s-au implementat deja toate regulile odată cu 17 martie, alții spun că situația nu stă chiar așa. Conform unui tînăr, în căminul T18 s-au efectuat controale din partea administrației în timpul cărora au fost depistați cîțiva studenți care fumau pe hol, lucru care a iscat discuții în contradictoriu între responsabilii căminului și cei cazați. „Eu sînt de acord cu această lege, chiar dacă sînt fumător, dar mai ales seara nu toți ies pînă afară să fumeze o țigară”, menționează tînărul, student în anul al II-lea la Facultatea de Construcții și Instalații.

Responsabilii de la administrație spun că este imposibilă monitorizarea în totalitate a situației din cămine, de exemplu în camere, loc privat al studenților. Conducerea nu are acces liber, fapt ce îi poate incita pe studenți să fumeze în camere, mai ales în situațiile în care colegii nu au nimic împotrivă.

Printre măsurile suplimentare de control, reprezentanții DSS au în vedere și utilizarea camerelor de supraveghere existente în cămine pentru posibilele încălcări ale regulamentului. „Dacă în cameră unul din colegi este deranjat și noi vom fi înștiințați, nu se va mai fuma acolo, dar zic că administrația nu e un control total asupra a ceea ce se întîmplă în cameră. Avem camere de supraveghere dar nu facem big brother în campusul studențesc, ele au fost puse pentru a fi folosite în cazul în care au loc infracțiuni, conflicte, altercații, să existe probe. Fiind un sistem omologat de poliție, înregistrările le putem folosi și pentru a face unele verificări să vedem dacă se fumează pe timpul nopții și să luăm măsurile necesare să nu se mai întîmple lucrul acesta”, a declarat Bogdan Budeanu.

Acesta a mai precizat că toți locatarii și angajații din cămine au responsabilitatea de a monitoriza respectarea legii, începînd de la administratorul de cămin pînă la șeful biroului social din campus sau portarul.

Directorul DSS recunoaște că este imposibil să declare că la mai bine de o săptămînă de la intrarea în vigoare a legii nici un student nu a mai fumat. „Ar fi total absurd, dar nu am primit nicio sesizare de la nici un portar sau student. Am văzut totuși că fenomenul s-a diminuat, am mers la ore destul de tîrzii în cămine și am văzut că nu se fuma pe paliere sau pe scări. Balcoanele căminelor T18 și T19 în fiecare dimineață erau pline, acum însă văd că nu mai este nimeni”, a declarat Bogdan Budeanu, adăugînd că bălcoanele pe care le au căminele sînt de tipul celor menționate în lege ca spațiu interzis fumatului, adică acoperit cu trei pereți în jurul lor. Însă nu toți studenții din campus respectă această regulă. Joi, 24 martie, trei studenți din caminul T12 luau o pauză la balconul de la etajul al treilea, fumîndu-și țigările la aer.

Dosar campus fumat 2

„Da, se mai fumează, normal. Este chiar și o listă afișată aici la avizier cu fumătorii, numele prenumele și camerele unde stau. Oricum nu credem că o să dureze mult această lege, deja am auzit că niște deputați vor să facă un proiect de lege prin care să anuleze, asta cu patru pereți să o desființeze”, a declarat un student de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în timp ce își aștepta colegul din T12 să deschidă ușa de jos.

Administrația căminului spune că au o echipă foarte bună, și datorită implicării sefului de camin sau studenților din ligi. „Noi am făcut un control săptămîna trecută, marți dimineață, și nu am găsit nici țigări, nici mucuri. Duminică am venit la cămin și am verificat, am rămas uimită că nu se fumează în cămin, cel puțin cît sunt eu. Sperăm să nu fie nici de-acuma”, a declarat administratorul căminului T12.

Conducerea campusului universitar speră că treptat aceste restricții vor deveni o normalitate, urmînd astfel ca în campus să se poată respira un aer mai curat și poate chiar se va micșora și numărul fumătorilor. Cert este că, deși legea este primită cu brațele deschise, aceasta este respectată doar parțial, întrucît studenții spun clar că fumul de țigară încă este prezent în cămine.

de Andrei GUȚANU