Peste două miliarde de oameni vaccinați împotriva polimielitei, peste cinci tone de produse alimentare livrate familiilor nevoiașe și apă potabilă pentru sute de familii din țări precum Ghana și Pakistan. Rotary este organizația non-guvernamentală care a oferit astfel de servicii umanitare în întreaga lume. Această instituție a apărut în anul 1905, din inițiativa juristului Paul Harris în Chicago, SUA. Peste 1,2 milioane de reprezentanți ai elitei profesionale și lideri ai comunităților fac parte astăzi din fenomenul Rotary.  În România, există peste 110 cluburi Rotary, din care patru funcționează în orașul Iași. Fiecăruia din acestea îi este afiliat cîte un club Rotaract, cu membri care au vîrsta cuprinsă între 18 și 30 de ani: Rotaract Club Iași, Rotaract Club Iași 2000, Rotaract Club Iași Curtea Domnească și Rotaract Club Iași Copou. Acestora le poate fi adăugat un club Interact destinat copiilor cu vîrste între 12 și 18 ani.

Sport și artă în sprijinul copiilor

„Rotaract reprezintă o ocazie unică de a pune lalolaltă tineri din diverse domenii, dar cu un scop comun, acela de a îmbunătăți societatea în care au prilejul de a se dezvolta”, suține vicepreședintele Clubului Rotaract Curtea Domnească, Bogdan Săcăleanu. Alți aproximativ 100 de tineri caută soluții pentru rezolvarea unor probleme din domenii precum sănătate, cultură sau siguranța traficului rutier.

Multe din acțiunile voluntarilor sînt îndreptate către ajutorarea copiilor din diferite medii sociale. În 2012, Rotaract Iași 2000 a organizat o seară de muzică Jazz ce a schimbat viețile a peste 150 de  sugari diagnosticați anual cu probleme urologice. „Cu banii strînși în urma concertului, Spitalul de copii „Sfînta Maria” a fost dotat cu un cistoscop pediatric în valoare de 15.000 de lei”, povestește Alina Apetrei, trezorierul clubului Iași 2000.

Membrii Rotaract Iași Copou s-au alăturat unei inițiative mondiale, denumită Swimarathon, în 2013. Tinerii rotaractieni au înotat pentru a combate mortalitatea infantilă reușind să adune 7000 de lei. Acțiunea începută cu 24 de ani în urmă a atras fonduri în valoare de 613 mii de lire sterline.

În ultimii doi ani, ieșenii au alergat pentru sprijinirea copiilor diagnosticați cu autism. „Proiectul ‹‹Crosul Sănătății – Alerg pentru›› a reușit mobilizarea unei sume semnificative de bani și de aceea este considerat unul din cele mai importante demersuri ale clubului nostru”, relatează Bogdan Săcăleanu.

Sărbătorile sînt un prilej de a dărui copiilor mici bucurii. Anul trecut, peste 30 de copii, de la centrul de zi din satul Andrieșeni, au primit cadouri de Paște și s-au jucat cu voluntarii Roratact Iași Copou.

Timp de zece ani, alături de alte nouă orașe, rotaractienii ieșeni au colectat alimente pentru case de tip familial prin amplasarea unor coșuri speciale la intrarea în supermarketuri. Astfel, de Crăciun și de Paști copii se pot bucura de cozonaci, fructe și multe dulciuri.

Experiența unui accident regizat

În ceea ce privește siguranța circulației rutiere, în ultimii șapte ani, voluntarii Rotaract au desfășurat în colaborare cu Serviciul de Poliție Rutieră Iași, campania „Conduc prudent”. „Polițiștii ne-au ajutat cu înmînarea unor pliante care conțineau o statistică a accidentelor și cîteva sfaturi și cu aplicarea unui autocolant cu mesajul campaniei pe lunetele mașinilor oprite în trafic”, explică Andrei Matcovschi, președintele clubului Rotaract Iași.

În vara anului 2012, pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost amplasat un simulator de accidente. Ieșenii au putut experimenta impactul produs de coliziunea unui autovehicul ce se deplasează cu 20 de km/h. „Astfel de experiențe te fac să te gîndești cînd calci următoarea dată pedala acceleratorului”, mărturisește Alexandru Grigoraș, președinte Rotaract Copou.

Pentru a extinde cunoștiințe de bază legate de acordarea primului ajutor, rotaractienii ieșeni, împreună cu medicii de la SMURD, au susținut prezentări și au oferit demonstrații pe manechine în carul a trei licee, dar și la Facultatea de Sport a „Univ. Al. I Cuza” Iași.

Una din acțiunile aflate în desfășurare este „Flying banner (Bannerul zburător)”. Proiectul a început în Hong Kong și presupune ca bannerul să facă un ocol al lumii, ajungînd la multe echipe de rotaractieni. „Participanții vor face o poză cu bannerul într-un loc emblematic din orașul pe care-l reprezintă. Astfel, sperăm să surprindem o interfață interculturală a Rotaractului și să facem cunoscute cît mai multe țări”, completează Alexandru Grigoraș.

Rotaract, în spatele cortinei

Un Club Rotaract ia naștere ca urmare a unei inițiative a unui grup de cel puțin 15, și cel mult 30 de prieteni. Odată consolidați, aceștia cer alipirea de unul din cluburile Rotary deja existente și înaintează actele necesare cartierului general al Europei, aflat la Zurich. „Pentru a atrage membri noi, cei actuali propun alți oameni pe care îi cunosc. Astfel ne asigurăm că doritorii de a se alătura împărtășesc aceleași interese cu membrii existenți. Cu toate acestea, și cei care nu au prieteni printre membrii clubului pot înainta o scrisoare de motivație pentru a intra în rîndurile noastre”, afirmă președintele Rotaract Copou. Membrii noi trec printr-o perioadă de probă de opt ședințe în care trebuie să dovedească dedicație și interes pentru binele comunității.

Tinerii rotaractieni desfășoară activități de binefacere cu ajutorul banilor strînși din sponsorizări și a unei contribuții lunare stabilite de fiecare club în parte. Cotizația variază în funcție de posibilitățile fiecărui grup. „Clubul Rotary căruia aparținem este tot timpul alături de noi, oferindu-ne consultanță și la nevoi, fonduri suplimentare”, continuă Alexandru Grigoraș.

Mituri vechi de-un secol

De-a lungul timpului, au existat numeroase asocieri între Rotary și curentul filozofico-religios masonic. Acestea pleacă de la fondatorul Rotary, avocatul Paul Harris despre care se știe că a fost francmason. Miturile se datorează și asemănărilor dintre simbolurile celor două instituții. „Reticența cu privire la activitatea cluburilor vine și ca urmare a unui proces riguros de selecție a membrilor. Noi, rotaractienii, nu ne asociem cu masoneria. Activitățile noastre sînt publice și transparente”, argumentează președintele Rotaract Copou.

„Mai presus de sine”

„Rotaract înseamnă muncă în folosul comunității, dar cînd vine din dorința de a face ceva util, această muncă nu mai consumă energie, ci o creează”, afirmă Bogdan Săcăleanu, vicepreședintele Rotaract Curtea Domnească. Tinerii rotaractieni se caracterizează printr-o conduită etică, sînt activi în comunitate și dornici de a ajuta. „Unul din avantajele apartenenței la un astfel de club este oportunitatea de a experimenta poziția de lider. Însăși denumirea Rotary provine de la procesul de rotație al membrilor în funcția de conducător. De exemplu, durata mandatului unui președinte Rotaract este de un an. Experiența Rotaract ne responsabilizează și ne oferă ocazia de a cunoaște sute de tineri și diverse culturi din toată lumea”, încheie președintele Rotaract Copou.

Victoria Colesnic

Mădălina Gheța

Sursă foto: www.facebook.com, www.zmetravel.com