După mai bine de doi ani de discuţii şi obstacole birocratice privind ridicarea unei noi unităţi spitaliceşti în judeţul Iaşi, lucrurile par în sfîrşit a prinde contur. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a preluat iniţiativa începerii construirii Spitalului Regional de Urgenţă. Această decizie vine după ce s-au făcut deja mişcări relevante în acest sens, una dintre cele mai importante fiind identificarea terenului pe care spitalul urmează să fie construit.

„Auzim de mult timp numai discuţii despre cum se va ridica acest spital regional, dar nu am văzut nici o mişcare reală, cu excepţia terenului, care a trecut la Consiliul Judeţean şi care a fost identificat şi acceptat inclusiv de universitatea noastră”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

UMF va contracta un credit de 200 de milioane de euro

Întrucît situaţia acestui proiect de mare amaploare nu era una foarte clară, UMF Iaşi a luat decizia de a discuta cu părți interesate direct şi de a prelua proiectul construcţiei pe baza unui credit bancar în valoare de 200 de milioane de euro, credit ce va fi garantat de universitate. „Dacă şi alţii se vor afilia la această decizie este un lucru foarte bun, pentru că Spitalul Regional de Urgenţă nu va deservi numai Iaşul, ci întreaga Moldovă, care are de altfel nevoie de o asemenea unitate. Ultimul spital care a fost construit în această zonă are peste 40 de ani de zile şi între timp lucrurile s-au mai schimbat”, a mai adăugat rectorul instituţiei de învăţămînt.

Acesta mai subliniază faptul că Universitatea este fermă pe poziție în ceea ce privește construirea spitalului şi se fereşte de scepticismul general legat de acest subiect. „Avem ca exemplu Insitutul de Oncologie din Iaşi, despre care de asemenea s-a spus că nu va fi făcut şi s-a făcut. Vom vedea dacă se vor alinia şi alţii în această decizie, însă UMF rămîne pe poziţii.”

Construcţia Spitalului Regional de Urgenţă se preconizează a fi începută în martie anul viitor, după ce în prealabil se va trece de seria de activităţi birocratice legate de acest proiect, cum ar fi un amplu studiu de fezabilitate sau finalizarea creditului bancar. Proiectul include şi contractarea unor fonduri europene, însă ele vor mai trebui aşteptate, pentru că fondul structural pe sănătate încă nu a fost aprobat la Bruxelles.

„Nu aveam ambiţia de a construi numai din fondurile universităţii, dar bineînţeles că trebuia ca cineva să ia initiativa, pentru că este frustrant şi plicticos în acelaşi timp să tot fii amînat, iar acest proiect a fost amînat destul”, a mai completat Vasile Astărăstoae.

Decizia finală: Miroslava

Încă din anul 2011, alegerea terenului pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă a fost o problemă intens dezbătută. În discuție erau mai multe variante de zone care ar fi avut de cîştigat de pe urma construirii spitalului: zona Metro, la ieşirea din Iaşi înspre Târgu Frumos, localitatea Aroneanu sau chiar clădirea Spitalului de Recuperare din Iaşi. Toate variantele au căzut însă în timp, iar la acest moment, s-a decis construirea spitalului la Miroslava.

Spitalul Regional de Urgenţe urmează să se construiască pe 12 hectare, în apropierea şoselei de centură. Se aşteaptă ca lucrarea să fie finalizată în decursul a patru ani.

Sursă imagine: Bountifulassurance