Ieri, 16 noiembrie a.c., incepand cu ora 19.00, a avut loc deschiderea oficiala a celei de-a XIV-a editii a “Festivalului Muzicii Romanesti”. Manifestarea s-a desfasurat in Sala de Spectacole a Filarmonicii din Iasi si constat intr-un concert al Cvartetului de coarde „Ad libitum”. Editia de anul acesta a festivalului sarbatoreste 150 de invatamant artistic modern de la Iasi si 90 de ani de la infiintarea Uniunii Compozitorilor Romani.

Aproape toate cele 445 de locuri ale Salii de Spectacole „Ion Baciu” a Filarmonicii de Stat erau ocupate inainte de inceperea propriu-zisa a programului, in sala existind un murmur necontenit. Asezati in rindurile din spate, studentii Universitatii de Arte rasfoiau a nerabdare jurnalele cu programul, primite la intrare. Odata cu stingerea luminilor membrii s-a instalat si linistea, iar membrii cvartetului „Ad libitum” au pasit pe scena, in aplauzele tuturor. Prima piesa interpretata de cei patru artisti a fost „Cvartetul nr. 2” de Vasile Timis.

A doua piesa din program a fost „Cvartetul nr. 4” de Iulia Cibisescu. Ultima si cea mai lunga piesa din concert a fost „Cvartetul op. 22 nr. 2”, creatia celui mai cunoscut muzician roman, al carui nume il si poarta universitatea organizatoare, George Enescu. Dupa primele doua piese, membrii cvartetului au parasit scena, in aplauzele publicului, pentru o pauza de citeva secunde. Dupa incheierea programului insa, aplauzele nu au mai contenit, cei patru renumiti artisti fiind nevoiti sa revina de patru ori pe scena pentru a multumi celor prezenti pentru aplauzele primite.

Adrian Berescu (vioara), Serban Mereuta (vioara), Bogdan Bisoc (viola) si Filip Papa (violoncel) formeaza cvartetul de coarde „Ad libitum”, considerat unul din cele mai valoroase cvartete de coarde din lume, intrucit au interpretat pe scene grele ale peisajului culturat mondial, pentru care au si primit zeci de premii. Au debutat in 1988, pe atunci fiind studenti, iar cariera lor a fost intr-o continua ascensiune, astfel incit au sustinut concerte in tari ca Franta, Germania, Belgia sau Anglia, de unde abia s-au intors de la un concert sustinut pe 4 noiembrie la Londra. Cei patru sunt laureatii celui mai prestigios premiu international pentru cvartet de coarde, obtinut la Evian, Franta, in 1997. Pe 17 iunie 2008, cu ocazia aniversarii a 20 de ani de existenta, au fost numiti Cvartet de Stat. Au facut cunoscut numele Romaniei in tarile unde nu era, iar acolo unde era cunoscut, l-a facut sa straluceasca. Cei 400 de spectatori prezenti aseara la Filarmonica atesta acest lucru.

Festivalul Muzicii Romanesti continua cu alte doua concerte, un concurs si un simpozion national.

Ovidiu Toderita