Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi a fost gazda a celui mai important eveniment academic in care s-au reunit 38 de universitati europene de prestigiu. Intalnirea anuala a Grupului Coimbra a adus la Iasi reprezentanti ai universitatilor membre a grupului, printre care si pe rectorul Universitatii din Pavia, Italia. Angelino Stella a vorbit cu reporterii CuzaNet despre mesajul conferintei si despre legatura dintre invatamantul universitar italian si cel romanesc.

Grupul Coimbra este o asociatie din care fac parte 38 de universitati multidisciplinare europene, cu standarde de educatie foarte ridicate. Care este mesajul conferintei din acest an?

Eu as spune ca aceasta conferinta ne pune in relatie fie cu istoria grupului Coimbra fie cu momentul actual.In prezent, trebuie sa ne axam mai ales asupra cercetarilor de baza, aplicatiile vin mai tarziu si asupra interdisciplinelor care au componente umaniste. Acesta este mesajul important al acestei conferinte.

Ce inseamna pentru dumneavoastra sa faceti parte din acest grup?

Inseamna sa punem impreuna radacinile, sa spunem, universitatii cele mai vechi si sa vedem cum, plecand de la situatia de acum cateva secol,e ajungem astazi sa avem cateva lucruri in comun, lucruri care inseamna valorile pe care le-am mentionat mai sus.

“Eu as spune ca aici, in Romania se face un mare efort pentru a reusi sa se creeze un mediu cat mai confortabil.”

Exista vreun punct comun intre invatamantul universitar italian si cel roman? Care?

Sa spunem ca ar fi interdisciplinaritatea. Avem mai multe discipline care interactioneaza intre ele, asta cred. Apoi, avem ceva origini latine.

Ce anume diferentiaza invatamantul roman de cel italian?

Eu as spune ca aici, in Romania se face un mare efort pentru a reusi sa se creeze un mediu cat mai confortabil. Trecutul e divers, iar in viitor avem organizate varii nivele. Poate la nivelul trei, cel al doctoratului pentru pregatirea tinerilor cercetatori si a celor care vor fi succesorii nostri, invatamantul italian se aseamana cu cel roman.

Ce s-a schimbat in sistemul universitar in perioada de criza?

Banii sunt mai putini.Trebuie sa impartim banii intr-un mod inteligent. Pozitia noilor cercetatori este mai dicifila. Se incearca sa se cheltuiasca mai putin pentru a supravietui si apoi vom mai vedea.

Carmen-Raluca Ciocan