In cadrul reuniunii anuale COIMBRA, desfasurate in acest an la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, au fost prezenti mai multi rectori ai unor universitati de prestigiu din lume, printre care s-a numarat si rectorul Universitatii din Poitiers, Franta. Prof. univ. dr. Jean Pierre Gesson a stat de vorba cu reporterii CuzaNet despre importanta schimburilor de experienta pentru studenti.

Putem considera Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi o universitate de prestigiu precum Cambridge, Oxford, Poitiers?

Cred ca Romania are prin Universitatea Alexandru Ioan Cuza o universitatea foarte buna. Suntem bucurosi ca universitatea din Iasi este membru COIMBRA.

Care au fost punctele tari ale universitatii iesene in integrarea in grupul COIMBRA ?

Mai intai istoria sa. Apoi faptul ca este o universitatea mare, intr-un oras care nu este capitala tarii, ca este o universitate pluridiciplinara, cu un ansamblu de discipline. Este o universitate situata la un nivel inalt, care are foarte multi parteneri in Europa. Asadar sunt destule motive ca universitatea din Iasi sa fie membra a grupului COIMBRA.

UAIC este la fel ca Universitatea din Poitiers o universitate pluridisciplinara. Care ar fi avantajele si dezavantajele unei astfel de universitati?

Dupa pararea mea, o universitate trebuie sa fie pluridisciplinara, chiar daca in lume sunt orase care au universitati specializate pe anumite domenii. De exemplu, in Franta, avem universitati tematice. Dar cred ca universitatile ar trebui sa fie globale. Acesta ar fi un prim aspect. Pe de alta parte este uneori putin complicat ca oameni care vin din discipline diferite sa lucreze impreuna. In acelasi timp este o bogatie enorma. Am intalnit persoane extrem de importante din toate celelalte domenii.Si aceasta constituie o adevarata bogatie. Cred ca in viitor studentii care se specializeaza intr-o singura disciplina, vor trebui formati pentru a avea cunostinte de ansamblu din toate domeniile societatii actuale. Cred ca greselile pe care le facem cel mai des in Franta privesc construirea unui invatamand tubular, care se concentreaza pe o singura disciplina.

La inceputul anului universitar 2009-2010 ati declarat ca Universitatea din Poitiers este „deschisa catre viitor, deschisa catre lume”. In ce masura este ea deschisa pentru studentii romani?

Este foarte deschisa. Universitatea Poitiers face diferenta intre studentii care vin din tarile din Europa si cei din restul lumii. Ar trebuie sa avem parteneriate cu universitati din toata lumea, insa din punctul nostru de vedere nu este acelasi lucru. Pentru mine, Europa este ca Franta, este tara noastra. Universitatea noastra are aproximativ 4.000 de studenti straini. O strategie in tara noastra si in Europa in general este formarea unor elite din rindul studentilor veniti din alte tari.

Care sunt avantajele studentilor straini care vin sa studieze la Poitiers?

Toti studentii straini care vin la universitatea noastra au aceleasi drepturi ca studentii francezi. La Poitiers acordam o importanta deosebita studentilor straini. La inceperea anului universitar, prima saptamana este dedicata cunoasterii orasului si acomodarii in campus. Vrem ca studentii sa-si faca o impresie buna despre noi. Ei sunt implicati in diverse activitati culturale, pentru a se integra. Exista tari mai bine reprezentate decat altele. La nivelul universitatii noastre avem si studenti romani. In plus, anul acesta vom recruta 50 de studenti. Deja se afla in Romania un doctorant al universitatii noastre, tot roman, care va selecta candidatii.

Care considerati ca este importanta schimbului de experienta pentru studenti?

Este o intrebare buna. Tocmai a avut loc la Poitiers o reuniunie a vice-presedintilor responsabili de relatiile internationale din toate universitatile din Franta si un atelier centrat pe intrebarea daca mobilitatile internationale ajuta la insertia profesionala. Parerea mea e ca ajuta. S-a constatat ca tinerii care pleaca in strainatate au un alt nivel cultural. In lumea actuala trebuie sa te adaptezi la o gandire globala, sa stabilesti legaturi cu strainatatea. Noi incercam sa-i ajutam pe studentii francezi care vor sa plece, oferindu-le burse si pregatindu-i din punct de vedere profesional pe parcursul studiilor de licenta. De asemenea, avem un program de studii complementare pentru cei care doresc.

Tema reuniunii COIMBRA din acest an este „Cercetare si valori”. In ce masura creeaza universitatea valori pentru tineri?

Universitatea trebuie sa transmita valori. Se pune intrebarea daca universitatea trebuie sa formeze tinerii pentru viata sau pentru a-si putea gasi un loc de munca. Eu cred ca trebuie sa le imbinam. Trebuie ca studentii sa aiba o buna formare profesionala, pentru ca acest acest lucru este cel mai important, dar, in acelasi timp, chiar daca este dificil trebuie sa invatam studentii sa se integreze in societatea actuala, o societate foarte dura. In contextul crizei actuale nu este de ajuns sa ai doar o formare generala sau una profesionala. Trebuie sa ai cate ceva din ambele, iar rolul universitatii este de a imbina pe cele doua.

Ioana Stoian, Giorgiana Zurba