Saptamana trecuta, profesorul Martin Nowak a primit titlul de „Doctor Honoris Causa”, acordat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Profesor la Universitatea Harvard, fondator al unui intreg domeniu de cercetare, fost cercetator la Oxford si autor al unor descoperiri care i-au adus prima pagina in reviste precum Science si printre descoperirile care i-au adus prestigiul international se numara o demonstratie realizata prin metode matematice a faptului ca SIDA nu este provocata de HIV prin degradarea progresiva a sistemului imunitar, ci este un eveniment catastrofal, declansat atunci cand virusul HIV se diversifica in atat de multe si diferite tulpini, incat sistemul imunitar este brusc coplesit. Profesorul Martin Nowak a vorbit reporterilor CuzaNet despre ce inseamna matematica, dicolo de disciplina de studiu in universitati.

Matematica e fundamentala in evolutia unor boli. Credeti ca aceasta stiinta poate duce la gasirea unor tratamente pentru boli serioase ca SIDA?

Da, cred ca o descriere matematica a bolilor infectioase poate duce la apropiere pentru vindecarea unor boli sau pentru a gasi tratamente care pot avea un rezultat bun.

Dumneavostra credeti ca matematica este baza geneticii si evolutiei omului. Care este explicatia?

Matematica este folosita pentru a descrie oricare dintre procesele evolutive. Evolutia este o teorie in biologie care poate fi formulata in termenii unor ecuatii matematice care, de obicei, are nevoie de aceste ecuatii pentru a fi precisa. Asadar, matematica este limbajul evolutiei. Cercetatorii incearca sa inteleaga orginea oamenilor, aparuta la primate. Atunci trebuie sa te intrebi: Ce e cu adevarat special la oameni? Ceea ce este cel mai special la oameni este limbajul uman. Originea evolutiei, a oamenilor este aceeasi cu evolutia limbajului uman.

Se spune ca ai nevoie de matematica pana si in muzica. In ce alte domenii intalnim matematica?

Matematica este limbajul stiintei, a inginerilor, a computerului. Cred ca matematica este menita sa stabileasca relatii precise intre presupuneri si concluzii.

Asadar, avem matematica, avem o baza. Cum ar arata lumea fara matematica?

Fara ecuatiile matematice am avea doar o descriere a ceea ce vedem. Ar fi totul inprecis, ceea ce fizica era acum 500 de ani. Deci matematica duce la un anumit nivel al drescrierii. De exemplu, in fizica prima data stelele au fost asezate intr-o mapa, fiind folosita doar descrierea, dar descierea matematica introdusa de Johannes Kepler a condus la intelegerea felului in care planetele se misca in jurul soarelui. Si asta l-a ajutat pe Isaac Newton sa formuleze legile gravitatiei. Asadar, avem nereu nevoie de matematica.

Ce a insemnat pentru dumneavoastra titlul de “Doctor Honoris Causa”, de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”?

Este o mare onoare pentru mine pentru ca este primul titlu de “Doctor Honoris Causa” pe care l-am primit si sunt coplesit de ceremonie si sunt exprem de recunoscator.

Dupa ce v-am citit ideile referitoare la matematica, parerea mea despre aceasta stiinta s-a schimbat total. O vad acum ca pe o filosofie. Va considerati un filosof?

Cred ca orice persoana poate invata ceva din filosofie. Trebuie doar sa folosesti filosofie pentru a incerca sa intelegi ceea ce faci si as zice ca felul in care eu folosesc matematica este exact pentru a descrie lumea din jurul nostru.

Alexandra Sandru

***

Despre Martin Nowak

Profesor la Universitatea Harvard, fondator al unui intreg domeniu de cercetare, fost cercetator la Oxford si autor al unor descoperiri care i-au adus prima pagina in reviste precum Science si printre descoperirile care i-au adus prestigiul international se numara o demonstratie realizata prin metode matematice a faptului ca SIDA nu este provocata de HIV prin degradarea progresiva a sistemului imunitar, ci este un eveniment catastrofal, declansat atunci cand virusul HIV se diversifica in atat de multe tulpini diferite, incat sistemul imunitar este brusc coplesit. Studiul a fost realizat în timpul stagiului de cercetare desfasurat la Universitatea Oxford, unde a condus grupul de cercetare in domeniul biologiei matematice, pentru a ocupa apoi pozitia de profesor in acelasi domeniu.

Dupa ce paraseste Oxfordul in favoarea Universitatii Princeton, profesorul Nowak devine primul care fundamenteaza matematic studiul evolutiei limbajului uman, la care a ajuns considerand evolutia dintr-o perspectiva mai larga decat modificarile strict genetice. De altfel, aplicand matematica in diferite aspecte ale biologiei, profesorul Nowak a avut descoperiri importante in intelegerea geneticii cancerului si a dinamicii bolilor infectioase.

Din iulie 2003, Martin Nowak este profesor de Matematica si Biologie la Harvard si director al noului program de Dinamica Evolutiva.
In cea mai recenta carte a sa, profesorul Nowak arata cum dinamica evolutiva se aplica la probleme critice din lumea reala, inclusiv progresia unor boli virale, cum ar fi SIDA, virulenta agentilor infectiosi, mutatiile imprevizibile care duc la cancer, evolutia altruismului, si chiar si evolutia limbajului uman. Aceasta recenta carte a profesorului Nowak este o pledoarie clara si convingatoare in sensul intelegerii oricarui sistem de viata in termenii dinamicii evolutive.

Astazi, o tema predilecta de cercetare a profesorului Nowak este ”pre-viata” – un studiu formal al originii evolutiei, in care incearca fundamentarea matematica a trecerii de la non-viata la viata, fiind convins ca „indiferent de modul în care va fi inteleasa Biologia, totul tine de gasirea ecuatiilor matematice corecte.”

Rezultatele obinute de profesorul Nowak s-au concretizat in peste 300 de articole publicate, fie ca singur autor, fie în colectiv, in reviste si jurnale stiintifice de prestigiu, zeci dintre ele fiind publicate în revistele Nature, Science Proceedings of the National Academy of Sciences, publicatii la care activeaza si ca referent.

Meritele sale au fost recunoscut prin premii de excelenta oferite de Universitatile Oxford, Berna, Standford, Cornell si Indiana si de Royal Insitution of Great Britain. Martin Nowak a fost si unul dintre principalii conferentiari din cadrul Intalnirii Grupului Coimbra ce a avut loc Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.