Luni, 7 aprilie a.c., în Sala Ferdinand a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC) a avut loc conferința „How to do IT?”, eveniment organizat în cadrul Iași Science Festival.

Conf. dr. Adrian Iftene, decanul Facultății de Informatică din Iași, a fost primul invitat care li s-a adresat celor din sală, prezentîndu-le avantajele unei cariere în informatică. „Scopul acestei conferințe este să vă arătăm ce anume presupune domeniul informaticii, atît în Iași cît și în restul țării. Odată ce îmbrățișați acest domeniu, posibilitățile sînt mari. Există șanse să obțineți job-uri importante, iar la nivel de Iași sînt cereri în acest areal. Informatica este un domeniu atractiv. Angajările pot începe chiar de la vîrsta de 22 de ani”, a menționat acesta.

Decanul a specificat faptul că „în țară există o singură facultate de informatică. Sînt alte unități, în București, Cluj, Timișoara care combină informatica cu domeniul matematicii sau al automaticii de calculatoare. La Iași, diferența este că se insistă pe informatică și cum să se realizeze o dezvoltare în acest areal.”

Conf. dr. Adrian Iftene le-a prezentat celor interesați metode de calcul evolutiv, analizate prin intermediul observării mișcării bancurilor de pești sau al zborului păsărilor. Printre proiectele desfășurate de studenții de la informatică se numără crearea de jocuri care au la bază inteligența artificială, precum și îmbunătățirea căutării de imagini prin intermediul browserelor de Internet.

La conferință a fost prezent și Andrei Postolache, specialist în IT și angajat în cadrul uneia dintre companiile partenere ale Facultății de Informatică. „Această meserie îți permite să călătorești mult. Eu am lucrat un an jumătate în India, iar acum fac drumul Iași-Londra, Iași-București foarte des. Te deplasezi unde îți cere clientul. În România există patru orașe în care IT-ul este un domeniu activ: București, Cluj, Iași și Timișoara. Numai în Iași sînt între patru și șapte mii de specialiști.”

Evenimentul a fost susținut și de Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni, care le-a prezentat viitorilor studenți avantajele experienței voluntariatului în domeniul informaticii.

Publicul din sală a constat din elevii de clasele a-X-a, a-XI-a și respectiv a-XII-a de la liceele din Iași: Costache Negruzzi, Emil Racoviță și de Informatică.