Pe parcursul lunii martie, instituțiile publice și cele private neesențiale și-au închis ușile, pentru a preveni răspîndirea de coronavirus pe teritoriul țării. Orele studenților, dar și alte posibilități de învățare extracurriculare și recreere, s-au mutat treptat în online, de la muzee, biblioteci, teatre la săli de fitness, ținîndu-i pe tineri activi și conectați în izolare.

Universitățile au găsit soluții alternative de predare, sincrone sau asincrone, pe diferite platforme care să le permită studenților și profesorilor să se conecteze pentru a continua cursurile semestrului al doilea din anul universitar 2019 – 2020. În timp ce unii studenți se întîlnesc pe Google Hangouts, unde este permis un apel video cu 10 persoane, alții apelează la Zoom, ce permite conectarea a 100 de persoane, pe o durată de 40 de minute (în versiunea gratuită), sau pe Microsoft Teams, platformă folosită de aproximativ 13 milioane de utilizatori zilnic. „Orele au rămas neschimbate, la același interval orar. Facem pe platforma Microsoft Teams, care din fericire merge destul de bine. Nu se fac abateri de la program, se respectă cele două ore destinate cursurilor sau laboratoarelor”, a precizat Sabina Mărceanu, studentă la Facultatea de Medicină Dentară, care susține că profesorii fac prezența și îi ascultă prin intermediul acestei platforme. 

Profesorii și conducerea Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) au dezvoltat o platformă online pe care studenții pot continua activitatea fără abateri de la orar. ,,În ciuda epidemiei, noi, cei de la FEAA, ne continuăm cursurile și seminariile în mod normal datorită faptului că cei din cadrul conducerii au dezvoltat site-ul Moodle de pe portalul FEAA, o platformă destul de utilă atît pentru conversații și teme, cît și pentru susținerea de examene. În afară de aplicația Moodle oferită de FEAA, profesorii noștri apelează și la site-uri precum Cisco Webex sau Zoom, unde pot susține seminariile și cursurile într-un mod mai interactiv prin screen sharing sau video call”, a declarat Daniel Precub, student în anul al treilea la FEAA.

Pe 10 martie 2020, în momentul intrării României în scenariul al doilea de intervenție privind epidemia de coronavirus, Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, și Nelu Tătaru, secretar de stat la momentul respectiv la Ministerul Sănătății, au anunțat noi restricții pentru țara noastră. Astfel, pentru a preveni răspîndirea infectării cu COVID-19, au fost restricționate activitățile culturale, științifice, religioase și de divertisment, unde se presupune că ar participa mai mult de 100 de persoane. Printre acestea se numără teatrele, sălile de cinema, sălile de operă și muzeele, instituțiile fiind nevoite să își suspende activitatea, să anuleze spectacolele și să gîndească metode alternative prin care oamenii să aibă acces la cultură sau divertisment.

Bibliotecile online

O alternativă pentru continuarea procesului educațional sînt bibliotecile digitale. Multe dintre acestea oferă, în această perioadă de distanțare socială, acces gratuit. Biblioteca digitală a UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), World digital library, este una dintre acestea. Pe platforma acestora se pot găsi hărți, texte, fotografii, înregistrări și filme din toate timpurile, cu explicații în șapte limbi.

Editura Humanitas pune la dispoziție o bibliotecă virtuală, care cuprinde o colecție de aproximativ 50 de cărți ce pot fi descărcate accesînd site-ul. Printre cărțile online oferite gratuit de se numără ,,Alice în Ţara Minunilor” de Lewis Carroll, ,,Amintiri. Ce am auzit de la alţii. Din copilărie. Din prima tinereţe” de Radu Rosetti, ,,Regele Carol I al României” de Paul Lindenberg sau și ,,Dincolo de bine și de rău” a lui Friedrich Nietzsche.

Studenții au început să caute variante alternative pentru a-și putea continua temele, lucrările de licență sau pentru a-și ocupa timpul lecturînd, iar studenții reprezentanți din cadrul celor 15 facultăți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași au venit cu o variantă, realizînd o mică bibliotecă online. Biblioteca virtuală conține opere și lucrări din peste 20 de domenii diferite, încărcate de aceștia și alți voluntari care aveau în colecția personală cărți în format digital. ,,Inițiativa a venit în satisfacerea unei nevoi a studenților, care sînt nevoiți să rămînă acasă. Sîntem mai mult decît încîntați și plăcut surprinși de amploarea pe care a luat-o campania noastră. Inițiativa a venit ca răspuns izolării sociale în contextul pandemiei cu COVID-19. Îndemnăm la responsabilitate și învățare continuă. Obiectivul nostru principal a fost și va rămîne reprezentarea intereselor colegilor noștri studenți”, au menționat inițiatorii. Biblioteca este actualizată în fiecare zi, iar cine dorește să ajute la completarea acestei biblioteci poate trimite materiale la adresa de e-mail studentiuaic@gmail.com. Toate cărțile încărcate pot fi descărcate gratuit accesînd acest link. Pînă în momentul de față, biblioteca virtuală a avut un total de 3.280 de accesări, dintre care 2.974 au fost accesări din România, iar restul din străinătate, Republica Moldova și Marea Britanie.

Varianta bibliotecilor online este o oportunitate pentru cei care au început să primească teme sau vor să se apuce de redactat lucrarea de licență, fiind recomandată, cu anumite precizări, de profesori precum prof. univ. dr. Antonio Patraș. „Studenților le-am spus mereu să utilizeze bibliotecile virtuale, dar să nu preia fără discernămînt tot ce găsesc pe net. Trebuie să precizez că nu doar în situația de acum, ci și înainte recomandasem consultarea surselor digitale verificate. Din păcate, am întîlnit cazuri în care studenții preluau informații discutabile, de mîna a doua, fără a consulta sursele primare. Or, în studiul literaturii, esențială este lectura textelor-suport din ediții filologice serioase – iar digitalizarea acestor ediții încă nu s-a realizat. Și nici digitalizarea integrală a presei literare, ca în alte țări civilizate. Deocamdată ne descurcăm cu resursele disponibile – destul de bogate, dar nu atît pe cît mi-aș dori!”, a declarat acesta. 

Studenții profită de aceste alternative, și nu numai, după cum precizează Alexandra Lodbă, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Litere „Înainte să plec din oraș nu apucasem să trec pe la BCU, oricum nu aș fi putut împrumuta atîtea cărți pe cât mi-aș fi dorit. Am început să caut site-uri unde să pot citi, altele decît Scribd. M-am bucurat să văd că cei de la Humanitas au o bibliotecă virtuală. Am descărcat și de acolo cîteva romane pe care mi le doream de mult timp, dar, din păcate, nici aici nu era nimic din ce îmi trebuia pentru referatele pe care le cereau la facultate de exemplu sau pentru lucrarea mea de licență. În momentul de față îmi iau informațiile necesare pentru facultate de pe BnF. De curând am descoperit E-nformation și Biblioteca online Polirom pe care încă le explorez. Între timp, pot vizita muzeele, pe care nu am avut șansa să le văd, online și să merg la operă sau la teatru.”

De asemenea, pentru redactarea lucrării de licență, Daniel Precub, student la FEAA, precizează că folosește Google Academic. „Unul dintre dezavantajele de a nu putea merge la facultate este acela că nu poți merge nici la bibliotecă, însă și aici s-au găsit soluții și accesez mai mereu Google Academic pentru a-mi găsi literatura de specialitate necesară realizării licenței”.

Teatru și operă live

Teatrele și operele au ales alternativa transmiterii live a concertelor și spectacolelor programate. Metropolitan Opera din New York (Met) a fost printre primele care au pus la dispoziție spectatorilor varianta online, gratuită, a spectacolelor, prima transmisie fiind pe 16 martie 2020. Aceștia au anunțat că valoarea biletelor deja achiziționate poate fi restituită, donată pentru a ajuta compania în această perioadă dificilă din punct de vedere financiar sau folosită pentru achiziționarea în avans a biletelor pentru spectacolele din sezonul 2020 – 2021. Programul pentru săptămîna 13 – 19 aprilie poate fi accesat aici. „Dorim să le oferim iubitorilor de operă o consolare în această perioadă extrem de dificilă. În fiecare seară vom oferi cîte o bijuterie operistică diferită, din colecția noastră de prezentări HD din ultimii 14 ani”, a precizat Peter Gelb, managerul general Met într-un comunicat de presă pe site-ul oficial al operei.

Opera Națională Română Iași și-a suspendat activitatea în data de 10 martie 2020, iar din 16 martie transmite online, pe site-ul oficial, spectacole gratuite. „Media accesărilor este de 2000 de vizionări la fiecare spectacol. Cele mai multe vizionări le-a avut spectacolul «Indiile galante», de Jean-philippe Rameau, care a înregistrat un număr de 8.790 de vizionări. Feedback-ul din partea spectatorilor poate fi dedus din numărul mare de accesări și din comentariile și aprecierile de pe pagina oficială de Facebook sau de pe Youtube”, a menționat Iuliana Solomon, șef Serviciu Organizare Spectacole a Operei Naționale Române Iași. 

Teatru Național Iași pune la dispoziția publicului o colecție virtuală cu cele mai de succes spectacole ale sale. Acestea pot fi vizionate gratuit pe site-ul instituției, pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube. „Pînă la această dată, au fost oferite publicului spectacolele: Teatru de război, Iașii în carnaval, O noapte furtunoasă și Sfatul Țării, spectacol difuzat simultan cu Teatrul Național «Mihai Eminescu» Chișinău, cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România și a Zilei Mondiale a Teatrului. Inițiativa a bucurat mult publicul, dovadă stînd în nenumăratele accesări și mesaje de felicitare primite pe pagina de Facebook a Teatrului Național Iași și pe canalul de YouTube. Spectacolele sînt accesibile timp de o săptămînă. Colecția virtuală a reprezentațiilor Teatrului Național Iași va fi îmbogățită constant, pe întreaga perioadă a suspendării”, a precizat Oana Daian, PR Teatrul Național Iași.

Cinema acasă

Pentru cinefili, varianta vizionării filmelor online este o alternativă dinaintea instaurării stării de urgență, folosind platformele accesate pe bază de abonament lunar. În această perioadă însă, cîteva platforme au venit cu soluții gratuite pentru iubitorii de filme. Site-ul openculture.com a pus la dispoziție o listă de 1.100 de filme, comedii, drame, filme de acțiune sau horror, cele mai multe fiind filme vechi, dar pe listă se regăsesc și filme mai recente, precum „I Signed the Petition” (2018) sau „Purl” (2019). Dezavantajul acestei platforme ar fi lipsa subtitrărilor în limba română.

Cinepub.ro este o altă platformă care pune la dispoziția iubitorilor de film producții românești, unele dintre filmele recent adăugate pe cinepub.ro fiind „Ochi de urs”, în regia lui Stere Gulea, Poziția copilului (r. Călin Peter Netzer) sau Câinele japonez (r. Tudor Cristian).

Pentru cei care nu știu ce filme să urmărească în această perioadă, Mediafax a publicat două liste cu recomandări. Una dintre acestea este despre ce filme și seriale poți urmări pe timpul carantinei, cum ar fi serialul „La Casa de Papel”, pentru care a apărut și un nou sezon în data de 3 aprilie 2020, sau comedia românească „Miami Bici”, iar a doua este despre cele mai bune 10 filme despre pandemie, printre care se numără filmul dramatic „Contagion”, apărut în anul 2011 și a cărui acțiune coincide cu situația mondială actuală.

Muzeele din toată lumea pot fi vizitate virtual

Atît muzeele din România cît și cele din străinătate le-au pus la dispoziție utilizatorilor muzee virtuale, pe care le pot vizita gratuit, printr-un click pe platforma instituției. Muzeul Municipal din București le pune utilizatorilor la dispoziție, pe lîngă turul virtual al muzeelor, și o secțiune de film documentar despre expozițiile tematice, dar și despre istoria reședințelor muzeale. Printre pauzele de la cursurile online, studenții de la Facultatea de Istorie pot vizita și muzeele fostelor închisori comuniste din Râmnicu Sărat sau de la Doftana sau chiar Muzeul Naţional de Istorie a României, din București, care oferă atît tururi ale muzeelor, cît și expoziții 2D sau 3D, în timp ce studenții de la Facultatea de Geografie și Geologie ar putea vedea online Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița. Printre muzeele care mai pot fi vizitate virtual în România se numără și Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” din Sibiu, Castelul Bran sau Muzeul Memorial Ion Creangă Humuleşti. Muzeele din Iași care oferă experiența unui tur virtual sînt Muzeul Unirii și Complexul Muzeal Național „Moldova”, care cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.

Astfel, o alternativă pentru a „ieși” în lume sînt tururile online oferite de muzeele din toată lumea. În contextul distanțării sociale, studenții au, totuși, posibilitatea de a vizita online Muzeul Luvru din Paris, Muzeul Van Gogh din Amsterdam, Galeria Uffizi din Florența, Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană din Seul sau chiar Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, unde se află peste 4,5 milioane de cărți. Prin aceste oportunități, viața culturală a studenților nu va avea foarte mult de suferit, iar aceștia au posibilitatea de a vizita muzee sau galerii pe care nu le-au văzut pînă acum, din motive precum distanța, lipsa de timp sau din motive financiare. „În ce privește muzeele virtuale, eu le ofer recomandări studenților în funcție de disciplinele predate. În acest semestru am un curs de Geologie Planetară, pentru care este potrivit accesul pe National Aeronautics and Space Administration, unde studenții pot accesa imagini de o calitate excepțională. Semestrul anterior am susținut un curs pentru care era potrivit accesul online în muzee de științe naturale, cum ar fi Muzeul Național de Istorie Naturală din Washington”, a declarat prof. univ. dr. Gabriel Ovidiu Iancu, de la Facultatea de Geografie și Geologie de la UAIC, care spune că nu a fost contactat de studenți pentru a oferi recomandări în ceea ce privește muzeele cu tururi gratuite.

Sport de acasă și alimentație sănătoasă

Pentru că este recomandat să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, dar sălile de sport sau sălile de dans sînt închise în această perioadă și nu toți au o curte, antrenorii personali sau cluburile sportive au găsit metode alternative pentru a-și menține clienții activi și în formă. „Sînt de puțin timp antrenor personal la un club de wellness, Scrabfitteam, ce are drept crez – 80% nutriție + 20% sport = rezultate. În această perioadă ne desfășurăm activitatea în mediul online, pe grupul nostru scrabfitteam și pe Zoom. Tot pachetul de sport și coaching este gratuit și plătești doar întocmirea micului dejun nutrițional. Sîntem contactați atît de persoane din țară, cît și din străinătate, fapt ce arată că oamenii au nevoie în această perioadă de o nutriție corectă și de o activitate care să-i țină ocupați și activi într-un mod sănătos”, a declarat Ionuț Rotaru, antrenor personal la Scrabfitteam, care susține că numărul de solicitări a crescut în această perioadă.

Mulți studenți caută antrenamente gratuite direct pe YouTube, unde antrenorii personali încarcă videoclipuri cu exercițiile zilnice. „Încercăm să oferim tuturor posibilitatea să facă mișcare de acasă prin intermediul canalului de YouTube. Postăm o dată la două zile cîte un antrenament, iar în descriere se regăsește structura antrenamentului”, au precizat cei din echipa România mai sănătoasă.

De asemenea, Decathlon, companie de articole și aparate sportive, propune săptămînal un program de activitate fizică denumit „#sport acasă by Decathlon”. Pasionații de sport pot lucra simultan cu cîțiva antrenori care intră live pe pagina lor de Facebook. De exemplu, pentru săptămîna în curs (13 – 17 aprilie), programul a fost structurat în trei live-uri în fiecare zi, iar activitățile variază, de la yoga, gimnastică sau fitness pînă la dans și workout.

Platforma 7card, care prin parteneriate cu diferite firme din România oferă angajaților acces la o varietate de activități sportive cu preț unic, pune la dispoziție în această perioadă o nouă platformă, 7card@Home. Aceasta este o platformă de streaming de conținut video cu diverse activități cum ar fi antrenamente sportive, lecții de gătit sănătos, discuții live motivaționale și chiar activități pentru copii. Dacă pentru a putea folosi 7card ai nevoie ca firma la care ești angajat să fie în parteneriat cu aceștia, noua platformă nu necesită decît descărcarea aplicației din App Store sau Google Play, totul fiind gratuit.

Gabriela H., studentă în anul al III-lea la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), spune că se menține activă pe perioada autoizolării și găsește chiar și activități de divertisment, care să-i mențină mintea ocupată. „În perioada asta pentru antrenamente online folosesc slimon.ro, care e făcută de doi antrenori care dețin sala Fantastic Fit din Iași și pun la dispoziție multe materiale gratuite: filmulețe, evenimente online și webinare cu antrenamente, rețete și diete personalizate, unele gratuite, unele plătite. Și, în fiecare vineri, urmăresc live Trupa de Teatru Idiot, care transmite tot spectacolul online, pe pagina de Facebook”, a precizat Gabriela. 

Studenții caută și găsesc resurse ce țin de alimentația sănătoasă și în același timp devin creativi cu opțiunile de exercițiu fizic. „Partea de nutriție nu a fost neglijată deoarece alimentația sănătoasă reprezintă pentru mine un stil de viață, chiar dacă uneori mai consum alimente «junk» (pizza, chipsuri, etc.). Nici sportul nu a fost neglijat, avînd acasă cîteva echipamente de bază (benzi elastice, gantere, bicicletă statică), dar am folosit și imaginația (sticlă de apă, plasă cu cărți, geamantan)”, a declarat Boariu Sebastian, student la Facultatea de Medicină.

În timp ce unii studenți caută activități cu care să-și ocupe timpul, pe care le desfășoară de acasă, 17 studenți de la TUIASI și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) au lansat proiectul „Tinerii Salvează România”. Coordonatorul acțiunii este Ioan Ursache, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al TUIASI. Acțiunea de voluntariat constă în livrarea alimentelor și a medicamentelor persoanelor care fac parte din categoriile de risc, persoane vîrstnice și familii cu copii.

Cărțile necitite de acasă

Printre studenți se numără și cei care nu au profitat încă de oportunitățile online, alegînd o carte din biblioteca de acasă sau citind cărțile achiziționate înainte de a fi declarată starea de urgență. „Aveam cumpărate destule cărți înainte să înceapă nebunia asta și am ce citi, motiv pentru care nu am apelat la bibliotecile virtuale, deși am văzut că cei de la Humanitas au o colecție”, a declarat Adelina Goroftei, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Geografie și Geologie, care susține că nu știa pînă acum de tururile virtuale oferite de muzeele din toată lumea, dar că va profita de acestea.

Deși unii studenți au fost informați cu privire la activitățile pe care le pot desfășura online, de acasă, alții susțin că nu au auzit de multe dintre oportunitățile puse la dispoziție pentru ei. „Am stat pe unele bloguri, am citit poezii. Muzee online nu cred că avem, sau cel puțin nu am auzit de ele”, a declarat Sabina Mărceanu, studentă la Facultatea de Medicină Dentară, Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”.

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți, 14 aprilie 2020, decretul pentru prelungirea stării de urgență pe teritoriul țării. Astfel, pentru încă o perioadă de 30 de zile, studenții și nu numai pot profita de ofertele online care le sînt puse la dispoziție, fie că vorbim de oferite de sălile de fitness, de instituțiile culturale sau bibliotecile virtuale. Studenții vor continua să susțină cursurile online sau orice altă activitate care, în mod normal, presupune deplasarea de la domiciliu.

de Lavinia MOLOCINIUC
și Magda COSOVANU