Astăzi, 29 aprilie, de la ora 14.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va avea loc conferința intitulată „A French Scholar’s 50-Year Journey Across the Septuagint”, susținută de prof. univ. dr. Olivier Munnich, de la Universitatea Sorbona, Paris. Profesorul Munnich va împărtăși perspectivele sale asupra influenței traducerii grecești a Vechiului Testament (Septuaginta) și va discuta despre traseul său profesional de peste cinci decenii. De asemenea, va sublinia contribuțiile Școlii de la Sorbona, care a integrat studiul Bibliei într-o universitate laică, demonstrînd astfel valoarea culturală și spirituală universală a Sfintei Scripturi. Evenimentul este organizat de Centrul de Studii Biblico-Filologice „Monumenta linguae Dacoromanorum” și Asociația de Filologie și Hermeneutică Biblică din România, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Moderatorul evenimentului va fi profesorul emerit Eugen Munteanu, membru corespondent al Academiei Române.

„Studiul Septuagintei a fost pentru mine o călătorie de descoperire a conexiunilor profunde dintre limbi și culturi. Sînt încîntat să împărtășesc acest parcurs cu cei care explorează semnificațiile textelor biblice și să văd cum traducerile antice continuă să ne modeleze înțelegerea Scripturii”, a declarat prof. univ. dr. Olivier Munnich.

Profesorul Munnich este continuator al operei Margueritei Harl, una dintre cele mai influente personalități ale studiului Bibliei la Sorbona. Acoperind domenii precum constituirea Bibliei grecești, iudaismul în limba greacă, scrierile patristice și literatura păgînă, Munnich a fost implicat în proiecte semnificative, cum ar fi traducerea adnotată a Septuagintei în seria „Bible d’Alexandrie” și ediția critică a Vechiului Testament grecesc din seria „Göttinger Septuaginta”. A fost distins cu prestigioasele Légion d’honneur și Palmes académiques pentru activitatea sa excepțională în domeniul studiilor biblice.

Începînd din 2018, Centrul de Studii Biblico-Filologice „Monumenta linguae Dacoromanorum” al UAIC, în colaborare cu Asociația de Filologie și Hermeneutică Biblică din România, a organizat lunar întîlniri dedicate filologiei și hermeneuticii biblice pe teme ce acoperă o arie largă, de la studiul Bibliei și al textelor antice, pînă la critica textuală și interpretarea scripturistică.

Sursă foto: studyinromania.gov.ro/uaic