În perioada 8–11 mai, are loc, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, are loc Conferința Internațională „Conciliul de la Niceea. 1700 de ani mai tîrziu”. Evenimentul academic este organizat prin colaborarea dintre Facultatea de Drept, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Facultatea de Teologie Romano-Catolică, alături de Asociația Balcanică de Drept Roman și Tradiție Romanistică „Societas pro Iure Romano” (S.I.R.) și Facultatea de Drept a Universității „St. Kliment Ohridski” din Sofia, Bulgaria.

Evenimentul este dedicat împlinirii a 1700 de ani de la primul conciliu ecumenic de la Niceea și va reuni specialiști în drept roman, drept comparat, istoria dreptului și a religiei, teologie ortodoxă și romano-catolică. Printr-o abordare interdisciplinară, vor fi investigate contextul istoric și influențele juridice și religioase ale conciliului, oferind un cadru de dialog academic între diverse tradiții creștine.

„Aceasta este prima conferință internațională organizată în România, avînd drept temă Sinodul de la Niceea, tratată pluridisciplinar. Evenimentul este unul important atît pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cît și pentru Societas pro Iure Romano, fiind remarcabilă prezența doamnei profesoare Malina Novkirishka Stoyanova, președinta asociației”, a declarat prof. univ. dr. h. c. Valerius M. Ciucă, de la Facultatea de Drept.

La conferință participă 20 de invitați din țară și din străinătate, reprezentînd instituții academice și ecleziastice. Printre aceștia se numără prof. univ. dr. Liviu-George Maha, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prof. univ. dr. Malina Novkirishka Stoyanova, de la Universitatea „St. Kliment Ohridski” din Sofia, Bulgaria, prof. univ. dr. Wilhelm Dancă, de la Universitatea din București, membru corespondent al Academiei Române, și episcopul romano-catolic de Iași Iosif Păuleț.

Programul conferinței include sesiuni plenare și dezbateri tematice susținute de invitați de renume internațional. Organizatorii subliniază caracterul de „fraternitate intelectuală” al conferinței. Vor avea loc dezbateri pe teme precum modelul sinodal de guvernare a intereselor comune, dezvoltarea procedurilor judiciare, filosofia ecumenismului și poziția Bisericii creștine în societățile europene.

Conciliul de la Niceea, desfășurat în anul 325 d.Hr., a fost primul conciliu ecumenic al Bisericii Creștine, convocat de împăratul Constantin cel Mare. Acesta a avut drept scop clarificarea unor dispute teologice majore, în special cele legate de natura divină a lui Hristos, și a dus la formularea Crezului de la Niceea – fundament doctrinar al credinței creștine. De asemenea, conciliul a avut o importanță semnificativă în relația dintre autoritatea religioasă și cea imperială, influențînd atît evoluția bisericii, cît și a dreptului canonic și roman.

Sursă foto: www.apix.ro