Pe 22 mai, de la ora 10:30, la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române – Filiala Iaşi are loc ședința de comunicări organizată de Colectivul de Istorie a Relațiilor Internaționale, care va reuni cercetători și profesori cu preocupări în domeniu. Evenimentul are ca scop readucerea în atenția publică a biografiilor unor importanți diplomați din perioada Regatului României. Vor susține comunicări conf. univ. dr. Adrian Vițalaru, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) – „Diplomați români în exil (1938-1948)” și cercetătorul Alexandru D. Aioanei, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” – „Victor Viorel Tilea – destinul unui diplomat în exil”.
Manifestarea este organizată de Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, Facultatea de Istorie a UAIC, Centrul de Istorie a Secolului XX, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
„Evenimentul își propune să readucă în atenția publică figurile unor diplomați ai României interbelice și biografiile lor după ce au ieșit din viața publică. Rămași în străinătate după retragerea din pozițiile oficiale pe care le ocupau, cei mai mulți s-au implicat în activități de contestare a regimurilor dictatoriale care au condus România din 1938. Unii au rămas fermi pe poziții, alții, spre finalul vieții, au acceptat să colaboreze cu instituții ale României comuniste”, a declarat cercetătorul Alexandru D. Aioanei.
Acesta a mai precizat că ambele comunicări „sînt rodul unor cercetări extinse în arhive din țară și din străinătate și vor pune în circuitul istoriografic informații și analize inedite menite să aducă mai multă lumină asupra acestei teme mai puțin frecventată de istorici”.
Pe 12 mai, la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, Academia Română – Filiala Iaşi s-a desfășurat și Ședința de comunicări semestrială organizată de Colectivul de Istorie Medievală.
Sursă foto: Facebook
Niciun comentariu