(STIINTIFIC, 15.00) ISTORIE – ERASMUS – PARTENERIATE / Facultatea de Istorie a incheiat noi parteneriate Erasmus cu Universitatile din Istanbul, Copenhaga si Porto.

(CUZANET, Iasi, 29 octombrie) – Studentii Facultatii de Istorie pot alege, incepand de anul acesta, noi universitati pentru a studia in strainatate. "In ceea ce priveste parteneriatele Erasmus, din mai si pana in prezent, am semnat in Turcia, la Universitatile din Eschisehir si Edurne si la Istanbul. Acum suntem in tratative cu Universitatea din Heildelberg si din Copenhaga. De asemenea, au fost trimise acordurile de colaborare si la Universitatea din Porto. Am ales sa ne aliem cu aceste center universitare pentru ca avem interese comune de cercetare, in Turcia spre exemplul in domeniul arheologiei.", a declarat coordonatorul colectivului de istorie veche si arheologie, lect. univ. dr. Neculai Bolohan.

Numarul de studenti care pleaca in strainatate nu este influentat numai de fondurile acordate de Universitate. Problema cea mai des intalnita este ca studentii renunta la oportunitatea de a invata un semestru in afara tarii chiar cu cateva luni inainte de plecare. "Sunt deja doi studenti care au renuntat din probleme personale dar, pe de alta parte sunt patru care asteapta. Fluctuatia este destul de mare. Daca acum doi ani era foarte clar numarul de locuri, numarul de studenti care vor pleca, acum nu mai este la fel. De exemplu, cei doi care s-au inscris si au renuntat i-au incurcat pe ceilalti care si-au facut dosarul si sunt inca in curs de asteptare.", a mentionat Neculai Bolohan.

Mai multi pleaca decit vin

Desi apar in fiecare an situatii neprevazute, numarul studentilor romani care parasesc tara pentru a studia in strainate este mai mare decat a celor straini care aleg Facultatea de Istorie de la Iasi. "Pana acum au venit deja doi studenti din Polonia, de la Universitatea din Torin iar in semestrul doi trebuie sa vina doi studenti de la Anje. Cei mai multi studenti straini vin din Franta si Grecia, anul acesta insa a crescut numarul celor care vin din Polonia, trei la numar.", a precizat Neculai Bolohan.

Daca Franta sau Grecia sunt cele mai dorite destinatii de studii, Marea Britanie, Olanda si Tarile Nordice se incadreaza in categoria tarilor inacesibile din cauza problemelor financiare. Fondurile acordate unui student Erasmus se dovedesc insuficiente in aceste tari unde costurie de cazare si de intretinere sunt foarte mari. / Livia Movilescu