(CAMPUS, 18.00) T17 – SCAUNE – INTIRZIERI / In caminul T17, paturile au fost livrate la o saptamina de la inceperea anului universitar, paturile pe 6 noiembrie, dulapurile inca se monteaza, iar scaunele vor fi aduse la sfirsitul lunii.

(CUZANET, Iasi, 10 noiembrie) – La sase saptamini de la inceperea anului universitar, studentii cazati in corpurile B si C ale caminului T17 din Campusul Universitar "Tudor Vladimirescu” inca nu beneficiaza de toate facilitatile pentru care platesc.

Cazarea in camin s-a facut intre 24 si 29 septembrie a.c., iar paturile au ajuns dupa o saptamina, in prima zi de vineri de la inceperea anului. In acest timp studentii au avut doar saltele la dispozitie pentru dormit. Studentii nu au primit nici paturi pina saptamina tercuta si s-au invelit cu ce au adus de-acasa. Tot atunci au fost livrate si dulapurile, care acum se monteaza in camere.  

Administratia caminului gaseste „normala” o asemenea situatie. "Au fost intirzieri, dar era normal la o lucrare de doi ani pe care am finalizat-o in noua luni", a declarat Valeria Branzei, administratorul caminului. "Inca se lucreaza la dulapuri, pentru ca au venit demontate. Daca veneau montate trebuiau sa faca zeci de transporturi", a declarat ing. Gheorghe Gheorghita, director al Directiei Serviciilor Studentesti de la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi (UTI).

Scaunele inca n-au ajuns din cauza problemelor pe care le-a avut UTI cu firmele licitante. Conform promisiunilor facute de reprezentantii Directiei Serviciilor Studentesti, acestea urmeaza sa fie livrate pina pe 25 noiembrie a.c. "S-a licitat de trei ori. Prima oara, in vara, a cistigat o firma care nu s-a mai prezentat, ne-au dat o scrisoare in care au spus ca regreta, ca nu poate sa onoreze la pretul la care au licitat. Aua pierdut garantia de participare, garantia de buna executie… Am mai facut o licitatie, s-a prezentat o singura firma, nu s-a putut adjudeca cu o singura firma si acum este a treia licitatie", a explicat directorul.

 

Instalatie cu probleme

 

Si la instalatia sanitara a caminului inca exista probleme. Studentii se pling ca nu au apa la dusuri pentru ca inca se fac reparatii si in camere se gaseste igrasie. "S-a mai gasit igrasie in unele camere, dar asta pentru ca este vorba de tineret care locuieste aici. Unde s-a semnalat am fost si am rezolvat", a explicat administratorul.

Caminul este insa in garantie pina la sfirsitul anului 2009, timp in care orice neregula observata trebuie remediata. "La o astfel de lucrare nu se vede rezultatul decit dupa ce intra in exploatare. In special la partea de instalatie. Mai pot veni asa-zisele lovituri de berbec de la etajele superioare cind vine apa cu viteza pina jos si afecteaza tevile", a explicat Gheorghe Gheorghita. "Mai erau usi de la unele cabine de dus care nu se inchideau cum trebuie sau infiltratii de la de la dusuri din cauza unor sparturi si apa ajungea pe holuri", a adaugat acesta.

"Mie, la baie aproape imi pica tavanul in cap si nu am apa de o saptamina", spune Andreea, studenta la Stiinta si Ingineria Materialelor si locatara a caminului T17. "Oricum, fata de celelalte camine conditiile la noi sint foarte bune. Dar pacat ca reparatiile au fost facute doar de dragul de a le face, pentru ca inca e lume necivilizata in camin si orice le-ai da, tot strica", adauga aceasta.

Tot din cauza instalatiei sanitare au existat la inceputul anului si probleme cu accesul la Internet. Instalatia cedase si apa a curs pe echipamente, stricindu-le.

 

Studentii asteapta terminarea lucrarilor

Pentru ca inca se lucreaza pe holuri si in camere la montarea dulapurilor, administratia caminului a discutat cu studentii pentru a se asigura ca acestia nu sint deranjati de zgomot. "Nu i-a deranjat pe studenti, au spus ca sint de acord sa se lucreze si cu ei in camere. Altfel, caminul nu putea fi dat spre cazare", a declarat administratorul. "Am mizat pe intelegerea lor si eu au inteles faptul ca s-au facut lucrari multe intr-o perioada scurta de timp. Erau bucurosi sa se rezolve problema", a completat directorul Serviciilor Studentesti.Costurile totale ale lucrarilor de renovare si ale achizitiilor pentru corpurile B si C ale caminului se ridica la aproximativ 4 milioane de lei. Receptia de terminare a lucrarii a fost in octombrie 2008, iar pina la receptia finala, intr-un an de la aceasta data, trebuie sa se remedieze, pe cheltuiala constructorului, orice alta problema observata. Daca pina la receptia definitiva tot nu functioneaza cum trebuie, nu se semneaza receptia si se mai prelungeste garantia cu timpul necesar remedierii tuturor problemelor. In cele doua corpuri locuiesc circa 800 de studenti. Al treilea tronson, corpul A, e dat in exploatare de anul trecut, iar la corpurile B si C s-a lucrat in aceasta vara si au fost puse in functiune toamna, incepind cu anul universitar 2008 – 2009. / Ioan Stoleru