În perioada 2-3 noiembrie 2016, în contextul aniversării celor 25 de ani de producție a TVR Iași, a avut loc caravana filmelor documentare. Evenimentul s-a desfășurat atît miercuri, cît și joi, începînd cu ora 16:00 în Sala Studio a TVR Iași, și a adus în prim plan documentarele premiate în 2016 (sub genericul TVR Iași și nu numai). În cele două zile, spectatorii pasionați de filme documentare au vizionat poveștile de viață ale unor oameni de rînd sau cunoscuți pe scena culturală autohtonă.

În prima seară a caravanei filmelor documentare au fost difuzate șapte pelicule. „Parisul lui Matei” (realizator, Andreea Știliuc) a deschis seara, remarcîndu-l pe scriitorul Matei Vișniec în lumea pariziană. De-a lungul filmului, pașii marelui scriitor cutreieră cele mai misterioase bulevarde ale Parisului, ajungînd pînă-n inima istorică a francofoniei.

„Lume, ia-mă în brațe, eu vin!” (regizor, Violeta Gorgos) este rezultatul unei munci documentare de patru ani, care creionează viața Nataliei, personaj ce-și dorește să se integreze în societate după zece ani de închisoare, dar care realizează că lumea s-a schimbat iar ea trebuie să se adapteze unei noi vieți.

Filmul „Culorile lui Gheorghe Ciobanu” (realizator, Carmen Olaru) distinge viața unui bătrîn față de cea a celorlalți locuitori ai satului său prin faptul că el trăiește prin propriile picturi în care imortalizează realitatea de zi cu zi într-un mod plastic.

„Flotant pe strada Ibrăileanu” (regizor, Vasile Arhire) conturează poveștile unor mari personalități ale Iașului într-un peisaj al străzii Ibrăileanu, din centrul orașului. Printre persoanele de seamă, ale căror voce și chip au dat culoare documentarului, se numără Sorina Bălănescu, doctor în filologie, Dan Hatmanu, pictor și grafician, Gavril Istrate, filolog, memorialist şi istoric literar, Dionisie Vitcu, fost actor al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Radu Miron, matematician, precum și Ion Arhip, cercetător în muzeistică.

Cea de-a doua zi aniversară a fost purtată prin „25, o istorie călătoare”, film în care reportajele de excepție din ultimii 20 – 25 de ani au fost puse în scenă de Violeta Gorgos și Raluca Aftene și transportate iar pe plaiurile Moldovei, unde s-au regăsit cu personajele de altădată.

Carmen Olaru, director TVR Iași, a înmînat distincții unor persoane de prestigiu din presa ieșeană: Grigore Ilisei, director fondator TVR Iași, Liviu Tudorache și Vasile Arhire, foști directori, Mircea Surdu, director TV1 Moldova și Daniel Condurache, director general al reţelei de cotidiene „Monitorul” (1996-1999) și editor „Opinia Studențească”. De asemenea „Placheta TVR Iași 25” i-a fost oferită Televiziunii Române, care în acest an împlinește 60 de ani de activitate. „De aici am cele mai frumoase amintiri. Indiferent de funcția mea, de ce am făcut, prin ce televiziuni am fost sau cu ce m-am ocupat, sufletul meu a rămas aici la Iași. Sînt mîndră că am pornit de aici și știu că indiferent de ce voi face, pe mine va scrie mereu «Fata de la Iași»”, a declarat Irina Radu, actual director TVR și fost jurnalist al TVR Iași.

Seara a continuat cu „100 de movile” (realizator, Max T. Ciorbă), în care un muzician din Elveția pornește în căutarea unui ritm nou, care îmbină folclorul românesc cu alte genuri de muzică precum jazz, rock sau hip-hop.

„Radu Bercea, istoria unui destin” (realizator, Paul Palencsar) pune în scenă trecutul poporului român, oprindu-se în timpul regimului comunist. Documentarul îl are ca protagonist pe Radu Bercea, un pictor a cărei tinerețe este sugrumată de represiunea regimului, petrecîndu-și 20 de ani într-un lagăr de muncă silnică.

Ștefan Roșca, protagonistul din „Povestea cocostîrcului în lacrimi” (realizator, Leonid Melnic) și-a pierdut șansa de a deveni un boxer renumit în momentul în care a încercat să salveze viața unui cocostîrc. Impresionat de lacrimile păsării, acesta s-a urcat pe un stîlp de înaltă tensiune. Din păcate, un pas greșit l-a făcut să-și piardă picioarele. Acest lucru nu l-a oprit, însă, să devină un campion European.

Seara s-a încheiat cu documentarul „Pe aceștia îi plîngem” (realizator, Oana Lazăr), dedicat împlinirii a 75 de ani de la Pogromul de la Iași.

TVR Iași a început să emită pe 3 noiembrie 1991 cu un program în cadrul emisiunii Videomagazin difuzată pe TVR1. Acesta este al doilea canal regional creat de Televiziuniea Română.