(GENERAL, 17.00) „CUZA” – DEZBATERE – CRIZA ECONOMICA / Profesorii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” dezbat criza economica mondiala.
(CUZANET, Iasi, 7 martie) – Criza economica a ajuns obiect de analiza la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Ieri, de la ora 16.00, in Sala Senat a UAIC, a avut loc dezbaterea „Ce invatam din crizele economice?”, organizata de Societatea de Studii Istorice din Romania (SSIR), Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului din cadrul Facultatii de Istorie si UAIC, prin Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor (FEAA). La dezbatere au fost invitati profesorii Tiberiu Braileanu, Vasile Cocris si Ion Pohoata de la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor alaturi de Gheorghe Iacob si Florin Platon de la Facultatea de Istorie.

„Este o perioada in care si doctorul este bolnav”

Profesorul Vasile Cocris a deschis discutiile enumerind contextele in care „se pune problema crizei economice”. A urmat apoi o proiectie intitulata „Criza financiara si impactul acesteia asupra societatii romanesti” in care a prezentat, cronologic, cauzele recesiunii si a explicat potentialele efecte ale turbulentelor financiare asupra economiei romanesti. „Sint multe semne ale crizei, dar nu stim cit de virulente sint acestea”, a precizat profesorul Vasile Cocris.
Prof. univ. dr. Tiberiu Brailean a continuat discutia, afirmind ca „avem de-a face cu o criza de sistem nascuta din absenta oricarui criteriu moral”. Profesorul de economie politica a explicat apoi de ce Romania este in criza economica. „Romania si economie romaneasca au suficiente vulnerabilitati ca sa fie afectate si sa iasa din criza 3 – 4 ani mai tirziu. Este o perioada in care si doctorul este bolnav”, a adaugat Tiberiu Brailean care a tinut sa precizeze ca „in Romania va fi o criza in forma de U care ne va tine la fund 3-4 ani, dar daca nu luam masuri putem avea parte parte de o criza in forma de L din care nu vom mai iesi. Nu reusim sa atragem fondurile Uniunii Europene de care avem foarte multa nevoie”. 

Alte lectii de criza

Prof. univ. dr. Gheorghe Iacob si-a orientat discursul in directia identificarii  mai multor tipuri de criza, fiecare dintre ele avind mai multe aspecte. „Exista cinci categorii de probleme: criza in general, criza americana, criza in Uniunea Europeana, criza in Romania si concluziile”, a spus prorectorul Gheorghe Iacob.  Cele doua lucruri pe care le putem invata din actuala recesiune, in opinia profesorului, sint profesionalismul si prudenta.
Ultima interventie i-a apartinut decanului Facultatii de Istorie, prof. univ. dr. Florin Platon. Istoricul a enumerat solutiile de iesire din criza. „Una din lectiile crizei este sa perseveram si sa aparam cultura, libertatea, autonomia individului si creativitatea. In al doilea rind, trebuie sa nu ne lasam atrasi de populisti demagogi”, a explicat Florin Platon.
In finalul dezbaterii, cei prezenti in sala au pus mai multe intrebari. Una dintre ele a fost daca actuala criza a fost indusa sau e una voit sustinuta. Profesorul Tiberiu Brailean a explicat ca „in istorie exista o obisnuinta de a crea probleme ca mai apoi sa se vina cu solutiile”, adaugind ca este necesara revenirea la un anumit comportament etic, cauza principala, in opinia economistului, a crizei economice actuale.
Raspunsul la intrebarea „Ce invatam din crizele economice?” l-a dat prof. univ. dr. Ioan Pohoata. „Nu invatam prea multe din moment ce ele se repeta. Asemenea situatii pot fi evitate. Putini sunt cei care invata din greseli si isi ajuta urmatoarele generatii sa nu ajunga ca ei”. / Lina Vdovii, Anca Ioana Cracana