Joi, 23 februarie, începînd cu orele 18.00, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și Centrul de Istorie a Secolului XX organizează o dezbatere pe marginea Conferinței de la Ialta (februarie 1945). Evenimentul va avea loc în Sala H1, în incinta Casei Catargi.

În cadrul dezbaterii vor participa prof. univ. dr. Lucian Leuștean, conf. univ .dr. Ionuț Nistor, conf. univ. dr. Adrian Vițalaru și asist. univ. dr. Dan-Alexandru Săvoaia, cadre didactice la Facultatea de Istorie a UAIC. Participanții vor analiza perspectivele cu care s-au prezentat la Ialta Marile Puteri, contextul evenimentului și cîteva dintre consecințele acestuia.

„Vom discuta despre mai-marii lumii de atunci, Franklin Roosevelt, Iosif Stalin și Winston Churchill, dar și despre marele absent, adică Charles de Gaulle. Vom încerca să abordăm «mitul Ialtei», adică să dăm un test de veridicitate alegației conform căreia la Ialta «s-a împărțit lumea/Europa». Vom aduce în discuții și opinii susținute de istorici importanți, care au publicat cărți pe această temă în ultimul timp. Se vor putea aborda și subiecte conexe, inclusiv cele vizînd consecințele asupra României. Și se vor putea face, desigur, și comparații cu ceea ce se întîmplă în lume în momentul de față”, a declarat prof. univ. dr. Lucian Leuștean.

Conferința de la Ialta, numită și Conferința din Crimeea a fost întîlnirea din 4-11 februarie 1945 dintre liderii Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii și Uniunii Sovietice, dedicată stabilirii ordinii mondiale postbelice. A fost a doua conferință a liderilor coaliției antihitleriste, precedată de cea de la Teheran (28 noiembrie – 1 decembrie 1943) și urmată de cea de la Potsdam (17 iulie – 2 august 1945).