Ieri, 31 octombrie a.c., incepand cu ora 12.00, in sala Aula Magna “Mihai Eminescu” a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a avut loc conferinta “Din Ceahlau in Himalaya” sustinuta de prof. univ. dr. Sorin Baciu de la Facultatea de Geografie si Geologie a UAIC.

In deschiderea conferintei, prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, decanul Facultatii Geografie si Geologie a povestit publicului prezent despre relatia pe care o au cei doi inca din perioada lui de studentie “pasiunea lui Sorin s-a dovedit a fi una de lunga durata, iar acum doi ani cand au avut loc actiunile aniversarii celor 150 de ani ai Universitatii «Cuza» la propunerea sa si la sustinerea colectivului Facultatii pe care o conduc,  toata lumea a fost de acord ca ar merita sa sprijinim actiunea de cucerire a varfului Everest de catre colegul nostru”. Pe parcursul discursului, decanul a amintit de istoria celor cinci alpinisti romani care au reusit sa cucereasca pana acum Everestul si de disputa legata de “cine a pus primul piciorul pe cel mai inalt varf al lumii” dintre Tenzing Norgay si Edmund Hillary.

„Vrei sa-ti cunosti aproapele, du-l pe munte”

Alpinistul Sorin Baciu a tinut sa precizeze ca nu doreste ca aceasta conferinta sa fie “un jurnal de calatorie, ci vreau sa duc muntii nostri alaturi de cei inalti,  si pe cei din Africa langa ai nostri.” Pe de alta parte, acesta le-a spus studentilor sa mearga pe munte si sa invete din fiecare expeditie cate ceva pentru urmatoarea, si in acest sens s-a dat ca exemplu prin calatoriile din muntii romanesti: Ceahlau, Fagaras, Retezat si din zona Cheile Bicazului.Sorin Baciu a mentionat importanta mersului pe munte, mai ales pentru sanatate: “Se mai moare pe munte, este adevarat, dar asta este selectia naturala, cei slabi mor, insa cei care se intorc acasa, nu neaparat ca sunt mai puternici, dar duc mai departe mesajul acesta: sa mergeti pe munte! Vrei sa-ti cunosti aproapele, du-l pe munte! Si atunci te cunosti si pe tine si pe el, nu pentru ca ar fi dificil de urcat pe munte, ci pentru ca acolo fara a folosi cuvinte multe, trebuie sa fii tare, trebuie sa-i sprijini moral pe ceilalti.“

Apoi in discutie a fost adus cazul Mallory si mitul sau, daca a fost sau nu primul om ce a pus piciorul pe Everest, dar si despre faptul ca oamenii „cu imaginatia lor bogata“ au creat tot felul de legende despre munti si i-au atribuit unor divinitati cum e Everestul, care in limba nepali se numea: “Sagarmatha, atribuit Zeitei Pamantului.” Dar si in cazul Ceahlaului cu numeroasele sale povesti despre care se pot citi in cartea “Mitologia Muntelui Ceahlau”, pe care acesta a recomandat-o studentilor prezenti.

A urmat o prezentare in imagini a varfurilor cucerite de alpinist si comentarii despre pregatirile de dinaintea expeditiei pe munte. Acesta a vorbit despre lipsa echipamentului profesionist in calatoria pe muntele Elbrus din 1993, despre vremea capricioasa din lunile de vara care l-a luat de cateva ori prin surprindere si despre riscurile expeditiei din Caucaz, mai ales din Georgia.

„Niciodata nu am fost foarte inteligent pe munte“

De asemenea, Sorin Baciu a dat cateva sfaturi tinerilor alpinisti prezenti in sala in privinta climei si a perioadei propice explorarii pesterilor pe verticala: “de obicei, iarna mergeam in avene, pesteri verticale, intrucat pe perioada anotimpului acesta ele erau uscate, pe cand pe timpul verii sunt ude si prezinta riscuri de accidentare”. El a apreciat scoala ruseasca de alpinism, spunand ca alpinistii si cataratorii rusi sunt cei mai buni din lume, fiindca din perioada gimnaziului sunt pregatiti de scoala prin antrenamente realizate in muntii Caucaz.

In decursul conferintei a mai vorbit despre influenta nefasta a civilizatiei in Kathmandu, care in decursul a 13 ani a devenit un oras cu foarte multe motociclete si scutere. Sorin Baciu a mai explicat si ritualul “Puja” pe care l-a urmat inainte de a urca pe varful Dhaulagiri din Himalaya constituit dintr -o rugaciune prin care se cere prietenia si binecuvantarea muntelui.

In finalul discursului Sorin Baciu a vrut sa accentueze importanta hotararilor luate pe moment in situatii extreme. Ca in cazul experientei din Kilimandjaro cand el si ceilalti alpinisti parasiti de ajutoarele platite au fost nevoiti sa care impreuna cu localnicii doua tone de echipament la urmatoarea baza ce se afla la o altitudine de aproximativ 5000 de metri. “Niciodata nu am fost foarte inteligent pe munte, nu mi-am imaginat cat de greu poate fi sa caram tot echipamentul, la fel cum nu am renuntat in unele situatii cand totul mi-era potrivnic, indeosebi vremea, dar am continuat si am ajuns cu greu in varf. Nu pe varf trebuie sa te cuprinda euforia victoriei, ci cand te intorci intreg la baza”, a conchis acesta.

Conferinta s-a incheiat cu prezentarea unui filmulet despre expeditia de pe varful Mera Peak din 2009, dovada fiind o fotografie cu steagul UAIC. Incursiunea a fost realizata cu ajutorul Universitatii, in cinstea sarbatoririi a 150 de ani de la infiintarea ei.

Laura – Elena Bejinariu

Giorgiana Astefanei

Adriana Danila