Cu ocazia lunii dedicate francofoniei, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează, în perioada 25 martie – 30 aprilie, expoziția „Lumea franceză la Universitatea din Iași” (1960-1989) . Vernisajul va avea loc astăzi, de la ora 12:00, pe platforma Webex, și va fi prezentat de conf. univ. dr. Neculai Bolohan, directorul muzeului. Printre invitați se numără prof. univ. dr. Marina Mureșanu-Ionescu și prof. univ. dr. Nicolae Crețu.

Expoziția se adresează corpului profesoral și studențesc al UAIC, precum și publicului care dorește să-și diversifice cunoștințele privind relațiile universității cu mediul academic european, în condițiile perioadei de dinainte de 1989.

Curatoriată de muzeografii Iana Balan și Petronela Buruiană, aceasta prezintă tematic cîteva colaborări și inițiative de proiecte cu universități din spațiul francez, precum Montpellier, Lille, Nantes. Sunt evidențiate aspecte din viața culturală desfășurată în mediul universitar ieșean, printre care se numără expozițiile de carte franceză, serile de film francez și documente personale ale unor figuri reprezentative pentru Catedra de Limbă și Literatură Franceză.

„Intenția realizării acestui conținut se înscrie în activitatea de identificare a surselor arhivistice și a surselor de istorie orală care să contribuie, în cazul de față, la diversificarea unei narațiuni, la sărbătorirea francofoniei și la consolidarea memoriei identitare instituționale”, a declarat conf. univ. dr. Neculai Bolohan, directorul Muzeului Universității. Acesta a mai precizat că patrimoniul expozițional este realizat prin valorificarea unor surse fotografice și documentare aflate în fondul arhivistic al universității, al muzeului și al unora dintre seniorii mediului academic care au fost direct implicați în menținerea legăturilor bilaterale cu mediul academic din Franța.

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de existenţă a Centrului Cultural Francez la Iaşi, Institutul Francez din Iaşi împreună cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi au organizat o serie de evenimente prin intermediul cărora au fost promovate cultura şi valorile francofone, toate reunite sub numele de Luna Francofoniei.

Muzeul Universităţii este organizat în două secţii, una arheologică şi alta academică, care se află într-o relaţie de complementaritate, pentru că instituția cumulează valorificarea materialelor rezultate din cercetările arheologice cu a celor care aparţin de istoria vieţii academice. Printre evenimentele recent organizate în cadrul muzeului se numără expoziția „Crochiuri arheologice”, realizată de Bogdan Novac, masterand al Facultății de Istorie din cadrul UAIC. Acesta a propus o suită de crochiuri dedicate structurilor supuse refacerilor, invitînd publicul la citirea și interpretarea unor pagini de manuscris urban.

Sursă foto: www.uaic.ro