Miercuri, 10 mai 2018, la Cărturești Palas, a avut loc lansarea volumului Carte de identitate al jurnalistei Sanda Nicola. Cartea, prezentată publicului de prof. univ. dr. Daniel Șandru, directorul Departamentului Centenar al Primăriei Iași, a apărut la editura Storia Books. Moderatorul întîlnirii a fost Adriana Muraru, cunoscut jurnalist de televiziune, fondatoarea Storia Books.
Lansarea face parte din turneul național de prezentare a volumului, ce curpinde mai multe orașe, printre care București, Iași, Brașov, Timișoara și Arad.

În cartea sa de debut, jurnalista a povestit despre experiențele din televiziune, despre credință, despre perioada de anxietate și atacurile de panică prin care a trecut de-a lungul carierei.

În deschiderea evenimentului, Adriana Muraru a precizat că este vorba despre o carte „absolut extraordinară și foarte bine scrisă”, o carte prin care o putem cunoaște pe Sanda cea care nu apare pe ecranul televizorului.

Prof. univ. dr. Daniel Șandru a menționat că a citit cartea „ca simplu cititor” și că nu și-a imaginat niciodată „că în spatele acelei imagini de pe sticlă există atîta poveste”. „Am plîns la durerile Sandei, am plîns citind despre fricile ei, despre temeri, despre complexe, dar și la bucuriile pe care le-am regăsit în această carte”, a mai subliniat Daniel Șandru.

„Cartea nu este doar despre mine, iar dacă ar fi fost doar despre mine, mai mult ca sigur aș fi păstrat pentru mine aceste experiențe”, a explicat Sanda Nicola. Aceasta a spus, de asemenea, că nu este vorba nici despre o carte legată de televiziune, ci mai mult despre „o carte în care se poate regăsi oricine, din orice strat social și din orice profesie”.

„Un moment de grație pe care nici măcar nu mi l-aș fi putut imagina”

Sanda Nicola a mărturisit publicului că a început să scrie cartea mînată de gîndul că a fost foarte aproape să renunțe la tot ce o definea, la toată cariera pe care și-o construise cu atît de multă muncă, crezînd că nu va mai fi niciodată în stare să-și țină fricile sub control. De asemenea, a mărturisit că s-a întîmplat ca uneori să șteargă tot ce scria, pentru că nu voia să își expună familia sau să își facă publică povestea. A subliniat faptul că familia este cel mai important lucru din viața unui om și că, „oricît ai încerca să construiești o carieră, dacă nu ai rădăcină, ești doar o frunză în vînt”.

Întrebată fiind ce cărți preferate are, Sanda Nicola a recomandat celor prezenți două cărți, printre care Open, de Andre Agassi și Nimeni nu se salvează singur, de Margaret Mazzantini.

Spre finalul discuției, jurnalista a precizat că după lansarea cărții trăiește „un moment de grație”, pe care nici măcar nu și l-aș fi putut imagina.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe și fotografii.

Sanda Nicola s-a întîlnit și cu studenții la Jurnalism

Înainte de lansare, Sanda Nicola s-a întîlnit cu studenții de la Specializarea Jurnalism din Iași, cu care a discutat informal despre experiențele pe care le-a trăit în televiziune. Evenimentul a avut loc în Sala „Ferdinand” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” și a fost moderat de prof. univ. dr. Daniel Condurache, cel care a spus despre Sanda Nicola că este „exemplul perfect de autenticitate”.

Întîlnirea a fost organizată de Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (ASJ), în contextul în care, în urmă cu aproximativ 10 ani, Sanda Nicola participa la evenimentul de lansare a organizației.

Timp de două ore, jurnalista a împărtășit studenților avantajele meseriei de jurnalist, precizînd că această meserie îți oferă în fiecare zi prilejul de a-ți schimba categoric viața. Tot ea a apreciat că în momentul de față televiziunea trece printr-un blocaj, dar că își va reveni, pentru că societatea are nevoie de presă.

Jurnalista le-a recomandat studenților să continue studiile în domeniu, subliniind că este nevoie de oameni „care știu să vorbească la televizor”.

Sanda Nicola a absolvit Facultatea de Științe Sociale, din cadrul The Open University, Marea Britanie. Este certificată ca trainer de jurnalism în Romania, iar de-a lungul timpului a făcut parte din redacțiile Realitatea TV, Antena 1, TVR, B1TV, ProTV Deva, Aljazeera English, France 24 și Digi24, unde a activat ca reporter, corespondent, moderator, editor voce sau prezentator.