Ieri, 5 mai, de la ora 17.00, in Sala Studio muzica de camera, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi (UAGE) a organizat lansarea cartii cu titlul „Aspecte ale liedului in creatia compozitorilor greci din prima jumatate a secolului XX” a pianistei prof. dr. Sofia Kantossi de la Arhiva Leonidas Zoras, Atena, Grecia. Cu rpilejul evenimentului studenti de la UAGE au sustinut un recital de Lied elen. La eveniment au participat cadre didactice, fosti mentori ai pianistei ai invitatei si studenti.

Evenimentul a fost deschis de cuvantul rostit de prof. univ. dr. Gheorghe Dutica, care e tinut sa pricizeze ca „Evenimentul de astazi un triplu moment: este un evenimet editorial, muzicologic si cultural. Ma voi referi la acesta tripla ipostaza insa mai intai as vrea sa ma refer la autoare care este un model muzical.” Profesorul a mai mentionat ca tema aleasa este o intreprindere pretentioasa pentru ca dincolo de stapanirea unui instrument sta vocatie si talentul.

„Sofia provine dintr-o cultura mare care a fost un model pentru intreaga Europa; datoram mult culturii grecesti de la principiile metodologice de invatarea a unui obiect pana la principiile morale. Cartea este este o finalitate dezirabila, nu asteptata. In ceea ce priveste analiza de lied trebuie avuta in vedere profunzimea textului  din punct de vedere centrat structurat dar si peotic si semantic. In acesta lucrare relatia muzica text este privita cu mult profesionalism. Sofia patrunde in esenta acestei relatii si incearca sa explice structura si expresia muzicala din prisma rezonantelor determinate de textul poetic.Este o carte demonstrativa pentru ca are analize complexe si complete ale manevrelor muzicale”. Gheorghe Dutica a explicat ca volumul Sofiei Kantosii vorbeste si despre lexicul muzical alcatuit din numeroasele expresii prin care se manifesta gandul si lumea muzicala, in general. Acesta a subliniat ca acesta are un impact culutral pentru ca este un amestec intre doua culturi, cea romana si cea elena.

„Cu toate ca apartin culturii elene inima si cultura mea muzicala apartine Romaniei”

La randul sau, prof. univ. dr. Mircea Dan Raducanu a accentuat ca „Sofia a fost printre primii trei crei mai buni studenti pe care i-am avut in cei 45 de ani de cariera ca profesor. Procupari muzeologice au avut si altii insa nu toti au avut rigoare, ea a preformat in rigoare.Citind cartea mi-a revenit in minte un citat ‘«un muzician adevarat trebuie sa gandesca cu sufletul; si sa simta cu capul». Este o lucrare care fara a fi greoaie te prinde.”

Catre final Sofia Kantossi a multumit tuturor persoanelor care au contribuit la realizarea acestui eveniment „cu toate ca apartin culturii elene inima si cultura mea muzicala apartine Romaniei pentru ca aici m-am format si am invatat sa devin un muzician intreg”.

Evenimentul s-a incheiat cu recitalul de lied elen sustinut de Daniel Goria din anul I, Canto, Giorgiana Holban din anul al II-lea, Pian si Despina Constantinovici din anul a lII-lea, Pian, toate de la clasa lect. univ. dr. Luminita Rotaru-Constantinovici si asist .univ. drd. Cristina Simionescu-Sandu .Din programul muzical au facut parte lucrari ca Amurg de L Zoras, Izvorul fetei si Spovedanie -de S. F. Samaras sau Neprimenit de E. Riadis.

Elena Margheoalei

Paula Puica