Vineri, 4 mai, în sala „B.P. Haşdeu“ a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) Iași, a avut loc decernarea Premiului Național de Proză „Ziarul de Iaşi“. Cîştigătorul din acest an este scriitorul Răzvan Petrescu, premiat pentru volumul Mandarina, apărut la Editura Curtea Veche. El a fost selectat de un juriu format din prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, conf. univ. dr. Bogdan Creţu, prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuţitaru, asist. drd. Doris Mironescu şi conf. univ dr. Antonio Patraş.

În deschiderea evenimentului s-a amintit de discuțiile privind neacordarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2018 și despre faptul că acest premiu, acordat de „Ziarul de Iași”, umple, cumva, golurile privitoare la recunoașterea literaturii române de bună factură.

„Răzvan Petrescu este un scriitor scump la vedere. Publică destul de rar, dar, cînd o face, are succes, reuşind să primească şi premii literare importante. Ca dramaturg a luat Premiul UNITER, iar ca prozator a fost recompensat la fiecare carte. Este, incontestabil, un maestru al prozei scurte”, a apreciat prof. univ. dr. Alexandru Călinescu. Acesta a mai explicat că „povestirea este un gen literar foarte pretenţios şi foarte dificil: trebuie să ştii să scrii dens, percutant, să variezi subiectele, situaţiile, personajele, să-l atragi pe cititor cu lucruri interesante și amuzante”.

Volumul Mandarina este alcătuit din 20 de povestiri care au la bază o viziune tragicomică a existenței, a evenimentelor și figurilor publice care au marcat viața românească a ultimelor decenii, în trecerea ei de la o veche lume a securiștilor și temnicerilor la una a noilor îmbogățiți. „Texte la persoana I, texte de factură autobiografică, texte care pleacă de la un motiv narativ și dezvoltă o fabuloasă călătorie imaginară, texte care dezvoltă motive muzicale, după tehnici muzicale și texte foarte impresionante, cu detalii despre epoca comunistă”, a descris volumul prof. univ. dr. Alexandru Călinescu.

Răzvan Petrescu a mărturisit public că nu-i place să țină discursuri și că nu a mai fost la Iași de 35 de ani. Scriitorul a mai spus că acest premiu este o surpriză şi că nici măcar nu se aştepta să fie nominalizat, darămite să mai și cîștige. De asemenea, a mulțumit organizatorilor galei, dar în mod special criticului literar Mircea Martin care l-a descoperit, în anul 1986. „Acest volum l-am scris în primele cinci luni a anului 2017, la insistențele preşedintelui Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene”, a explicat autorul.

În cadrul aceleiaşi ceremonii au fost acordate şi două premii pentru debut publicistic. Acestea au fost înmînate autorilor Sorin Grigoruţă, asistent cercetare ştiinţifică la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi, pentru lucrarea Boli, epidemii și asistență medicală în Moldova (1700-1831) şi Cristina Preutu, asistent universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pentru volumul Propagandă politică în România Socialistă.

Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”, aflat la cea de-a XV-a ediție, a fost instituit în 2004, din dorința redacției de a-i premia pe cei mai buni scriitori români și de a oferi repere valorice cititorilor pasionați de literatură.

Răzvan Petrescu este un scriitor, dramaturg și editor român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Acesta s-a născut în 1956, este absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, însă a profesat doar opt ani ca medic. În 1986 a fost descoperit de criticul literar Mircea Martin şi a frecventat Cenaclul Universitas pînă în decembrie ’89.
A renunțat la Medicină în 1990, a lucrat apoi la revistele „Cuvîntul” şi „Amfiteatru”, apoi la editurile Litera, All şi Curtea Veche Publishing.
A publicat o serie de volume de proză scurtă şi a primit o serie de premii literare, printre care şi Cartea Anului la Salonul Naţional de Carte de la Cluj, Premiul ASPRO, pentru cea mai bună carte de proză a anului, şi Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.