Astazi, 9 iunie, in Aula „George Emil Palade” a Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) Iasi, a avut loc a doua editie a simpozionului intitulat „Ziua profilaxiei moldave in medicina dentara”. Editia de astazi a avut ca tema: „Evaluarea statusului oral al populatiei din mediul rural si monastic si posibilitati de reabilitare”. Congresul a inceput la ora 9.00, acesta fiind organizat de Asociatia Dentara Romana pentru Educatie, Facultatea de Medicina Dentara a UMF Iasi, in parteneriat cu firmele ce promoveaza, in Moldova, produse de profilaxie pentru prevenirea patologiei orale. La conferinta au fost prezenti primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, dr. Constantin Radauceanu,  presedintele Colegiului Medicilor Dentisti (CMDR) din Iasi, prof. univ.dr. Norina Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara a UMF Iasi, conf. univ. dr. Maria Stamatin, prorectorul pe probleme de studii postuniversitare, educatie medicala continua si probleme ale rezidentilor, si prof. univ.dr. Mircea Rusu (89 de ani), primul profesor de Medicina Dentara din Iasi. Moderatorii conferintei au fost prof. univ. dr. Andrei Iliescu (Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davilla” Bucuresti), prof. univ.dr. Ioan Danila si prof. univ. dr. Adam Maxim, ambii de la UMF Iasi.

27 de sate din judetul Iasi fara cabinete medicale

Evenimentul a debutat cu discursul prof.univ. dr. Norina Forna, decanul facultatii de Medicina Dentara a UMF Iasi, care a pus in discutie problemele cu care se confrunta mediul rural din punct de vedere al igienei orale. Aceasta s-a referit strict la judetul Iasi, unde „27 de sate nu au cabinete medicale”, motivand modul de desfasurare a simpozionului prin alegerea a cinci dintre aceste sate (Popesti, Braesti, Dagita, Dobrovat, Gropnita). Decanul a vorbit si despre decizia de a desfasura anul acesta o campanie de informare si evaluare in mediul monastic (manastirile Neamt, Agapia, Varatec, Secu, Sihastria), acesta fiin convins de faptul ca „in manastiri exista un regim de viata aparte”.

A urmat apoi discursul prorectorului UMF Iasi pe probleme postuniversitare, conf. univ.dr. Stamatin Maria, care l-a inlocuit pe rectorul UMF Iasi, prof. univ. dr. Vasile Astarstoae, care a lipsit de la conferinta. Aceasta a vorbit despre actiunea demarata de decanul Norina Forna ca fiind „extrem de importanta, mai ales ca stim cu totii cat de importanata este profilaxia in Medicina Dentara”.

Presedintele CMDR Iasi: „Iasul e unul dintre judetele privilegiate cu cei peste 800 de medici”

La conferinta a fost prezent si primul profesor de Medicina Dentara din Iasi, prof. univ. dr. Mircea Rusu (89 de ani) care nu a ezitat sa se laude cu cel mai mare studiu de evaluare a profilaxiei din lume (24000 de persoane), recunoscut de altfel la Goteburg (Danemarca). In finalul discursului, a salutat actiunea Norinei Forna, adresandu-se cu sintagma „noebosita mea prietena care a dus la desavarsirea acestei facultati”.
La conferinta a luat cuvantul si presedintele CMDR Iasi, dr. Constantin Radauceanu, care a vorbit despre importanta profilaxiei, spunand ca „este mai usor sa previi, decat sa tratezi”. Acesta a luadat conducerea Facultatii de Medicina Dentara, fiind convins ca „Iasul este un mediu universitar recunoscut in medicina dentara”. In final insa, aratandu-se deranjat de declaratia decanului, acesta nu a ezitat sa o contrazica pe Norina Forna, care afirmase ca Iasul are probleme in ceea priveste cabinetele medicale stomatologice. Astfel, Constantin Radauceanu a negat spusele Norinei Forna, sustinand „ca Iasul este unul dintre judetele privilegiate, pentru ca are un fond de peste 800 de medici care sa raspunda cerintelor medicale din intreg judetul”.

Gheoghe Nichita catre decanul Norina Forna: „Sa nu va auda pedelistii!”

In final, a tinut un discurs si primarul Gheroghe Nichita, care si-a aratat simpatia fata de UMF Iasi, etichetand-o ca “cea mai admirabila universitate din Iasi, pentru ca este locul unde se imbina teoria cu practica”. Acesta nu s-a abtinut de la glume, spunand ca urmeaza sa se inscrie la „Medicina” si nu a ezitat sa-si declare simpatia pentru universitatile la care a studiat  (n.r.Universitatea „Al. I. Cuza” si Politehnica „Gh. Aschi”) mentionand printre acestea si Universitatea de Agronomie, la care a studiat sotia sa. Acesta a facut glume si cu profesorul Mircea Rusu despre care a afirmat „ca e cel mai vechi iubitor al echipei locale de fotbal, Politehnica Iasi, doar ca el a iubit-o, eu inca o mai iubesc”, uitand ca echipa a retrogradat in liga a doua si ca este anchetat de DNA, intr-un dosar care priveste modul in care trei milioane de lei din bugetul local si un milion din cel judetean au ajuns, in 2007, in contul clubului de fotbal. Gheorghe Nichita a laudat actiunea institutiei iesene spunand ca „in situatia de criza, sa mergi la sate si sa-l faci constient pe omul respectiv, este un lucru extraordinar” dind asigurari ca „nu exista actiune in Iasi, pe care primaria si eu ca primar sa nu le sustinem”. In finalul discursului a vorbit si despre problemele medicale pe care le-a avut din cauza dintilor, declarandu-se „un pacient permanent al acestei profesii”. Prodecanul Norina Forna i-a dat, insa, asigurari ca „noi (n.r. cei de la UMF) vom veghea asupra sanatatii dumneavostra”. Acesta i-a replicat, neuitand de adversarii de la PD-L, cu sintagma „sa nu va auda pedelistii”.

Produse de profilaxie distribuite gratuit in mediul rural si in manastiri

Astazi, tot  in cadrul congresului va actiona si o caravana (n.r. intre orele 9:00-21:00), ce va distribui gratuit produse de profilaxie in orasul Iasi, aceasta fiind amplasata in zona parcului Teatrului „Vasile Alecsandri”. De asemenea vor fi distribuite produse de igiena orala atat in mediul rural (Popesti, Braesti, Dagita, Dobrovat, Gropnita, Rediu, Miroslava), cat si in cadrul comunitatii din mediul monastic (manastirile Neamt, Agapia, Varatec, Secu, Sihastria).

Printre firmele de profilaxie participante la congres ce vor oferi gratuit produse de igiena orala si brosuri informative se numara Colgate, Glaxo, Jhonson&Jhonson si Oral B.

Leonas Vezeteu