Miercuri, 27 noiembrie 2019, începînd cu ora 14.00, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a fost inaugurat primul spațiu în care studenții și profesorii pot lucra împreună în afara sălilor de seminare. Acesta poartă numele de Rubik miniHub și este situat în corpul B al UAIC, între Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și Facultatea de Geografie și Geologie. Acesta este rezultatul proiectului realizat în urma unui parteneriat între UAIC și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est).

Printre cei prezenți la inaugurarea hub-ului au fost și prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, Bogdan Babici, directorul Business Hub Regiunea Centru-Est Raiffeisen BANK și Dorian Drăghici, Managing IOT Solutions Consultant Orange România.

Vlad Gliga, CEO-ul (n.r. – directorul executiv) comunității Rubik Hub, a vorbit despre începuturile proiectului și despre motivele care l-au determinat să îl înființeze. „Am terminat facultatea și cel mai bun lucru pe care am crezut că trebuie să îl fac a fost să plec din țară. Mi-am dorit atunci să văd un context în România, ceva care să ne ajute pe noi, tinerii, să rămînem aici, să ne dezvoltăm și să creștem. Discutînd cu domnul Asandei despe visuri și țeluri, am pus în practică ceea ce este Rubik Hub astăzi, și anume o comunitate care își dorește să inspire și să educe antreprenorii de mîine”, a povestit acesta.

În cadrul evenimentului de inaugurare au fost prezentate și trei idei de start-up, menite să încurajeze studenții să participe la programele pe care comunitatea Rubik Hub le oferă, precum Rubik Garage, Start-ul Spinner și Start-up Spinner Megathon. Acestea îi ajută pe viitorii antreprenori să își gîndească afacerile și să caute soluții pentru a fi puse în practică. „La ADR Nord-Est avem o viziune, anume să facem din regiunea noastră o zonă în care oamenii au idei, dar și resurse pentru a le implementa”, a declarat Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est.

Rubik miniHub este un spațiu de 120 de metri pătrați, dotat cu prize, conexiune wireless și mobilier, o investiție ce se ridică la 13.000 de euro, creată cu scopul de a facilita atît munca individuală sau în echipă a studenților, cît și cooperarea cu profesorii. „Apreciez foarte mult această inițiativă, care are o valoare simbolică foarte mare, întrucît creează un mediu informal în care studenții și cadrele didactice pot interacționa cu reprezentanți ai mediului privat și în care se poate genera o cultură antreprenorială sănătoasă”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

La finalul evenimentului de inaugurare, cei aflați în public au făcut turul hub-ului și au putut participa la două ateliere destinate studenților interesați de activitatea antreprenorială.