„Moromeții 2”, noua variantă a uneia dintre cele mai iubite și cunoscute ecranizări din istoria cinematografiei românești, a avut premiera și la Iași, luni, 13 noiembrie, în Sala „Radu Beligan” a Ateneului Iași, la 30 de ani de la lansarea filmului „Moromeții”, regizat de Stere Gulea.

Un hol aglomerat și o sală bine încălzită pentru publicul care abia aștepta să vizioneze o capodoperă românească – așa arăta la ora 16.00 Ateneul Iași. Filmul a avut patru proiecții de gală, trei la Ateneu, de la orele 16.00, 18.30 și 21.00 și una la Cinema City Iași, de la orele 21.00.

Cinefilii au găsit pe spătarul fiecărui scaun un ziar de opt pagini, ediție specială dedicată filmului, cu deschiderea „Dreptatea după 31 de ani”. Ziarul cuprinde cadre inedite din proiecție, o schiță a personajelor dominante, declarații ale regizorului, un portret al lui Ilie Moromete și impresii ale marilor actori care au colaborat la acest montaj.

Distribuția a fost marcată de nume mari ale filmului românesc. Rolul lui Ilie Moromete a fost jucat de Horațiu Mălăele, iar fiul lui Ilie, personajul Niculae, a fost jucat de tînărul Iosif Paștina. Gheorge Visu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Florin Zamfirescu, Răzvan Vasilescu sau Marian Rîlea sînt, de asemenea, actori în film, punîndu-și amprenta experienței profesionale și dînd suflet titlului „Moromeții 2”.

Pe fundalul unor cadre alb-negru, filmate la cîțiva kilometri de satul natal al lui Marin Preda, Siliștea-Gumești, luminile s-au stins ușor și a început magia. Filmul ne-a transpus rapid într-un peisaj de țară, de vreme grea și de început de epocă de instalare a comunismului. În prim-plan, Horațiu Mălăele a intrat în rolul personajului. L-am găsit pe treptele casei Moromete, cu un sfert de țigară în gură și nelămurit de ce fiul său continuă să citească.

Acțiunea se petrece la opt ani distanță de cele întîmplate în filmul anterior, probleme sunt de actualitate pentru acea perioadă, în general legate de confiscarea bunurilor țăranilor de către stat. Deși Ilie Moromete este cap de afiș, filmul pare să se bazeze mai mult pe dorința lui Niculae de a merge la București și de a învăța.

Timp de două ore publicul a stat cu ochii lipiți de ecran și s-au auzit doar ușoare chicoteli, provocate de glumele subtile ale lui Moromete. La sfîrșitul proiecției, în scenă a intrat chiar regizorul Stere Gulea, alături de actorul Gheorghe Visu, ambii dornici să răspundă curiozităților spectatorilor legate de film.

Cei mai mulți au ținut să afle de ce în film nu se regăsesc momentele marcante din Viața ca o pradă, celălalt roman al lui Marin Preda, din care regizorul s-a inspirat.

„Industria noastră cinematografică este micuță, nu-și permite ca oamenii să poată trăi dintr-o profesie, nu sînt proiecții multe și nici nu sînt scenarii care să solicite și atunci te bazezi pe niște promisiuni. Am avut promisiunea că totul va funcționa cum trebuie. Nu a fost așa și nu poți introduce ceva nereușit, e contraproductiv”, a explicat regizorul Stere Gulea, adăugînd că au fost prezente cîteva momente, dar că trebuie un ochi fin pentru a le identifica. „Sînt mai multe motive, la fel de multe au fost și cele care m-au ținut pe loc. Unul ar fi pentru că primul film se termină cu o întrebare; am crezut că ar trebui să răspundă la acea întrebare și să închei povestea Moromeților”, a mai subliniat regizorul.

Filmările la „Moromeții 2” au început în a doua jumătate a lunii septembrie 2017, în aceeași casă și în același sat – Talpa, județul Teleorman – în care a fost turnat și primul film – „Moromeții” -, în vara lui 1985. Ambele producții poartă semnătura regizorului Stere Gulea.

Primul film a intrat în cinematografe în 1987. A fost și rămîne unul dintre cele mai urmărite filme românești, mai ales grație rolului magistral pe care îl face, interpretînd personajul principal, actorul Victor Rebengiuc.