Duminică, 10 noiembrie, ieșenii au putut participa la tururi ghidate gratuite în incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU) din Iași. Acestea au fost organizate în intervalul orar 10.00 – 16.00, din 30 în 30 de minute, și au fost coordonate de Ionuț Acrudoae, bibliotecar în Departamentul Indexare, Oana Mercheș, bibliotecar în Departamentul Achiziții, Andrei Covalciuc și Evelina Frunzete, bibliotecari în Departamentul Dezvoltarea Colecțiilor. Evenimentul a strîns iubitori de cărți, pasionați de arhitectură sau arte plastice, tineri curioși, care au format grupuri și au putut vizita inclusiv depozitele de carte, unde sînt păstrate publicații rare, întregi biblioteci donate, manuscrise sau carte veche românească, care constituie un valoros fond de patrimoniu.

Pentru deschiderea tururilor s-au constituit mai întîi grupurile de vizitatori, la intrarea în bibliotecă. Odată formate, grupurile au fost orientate de către fiecare ghid în Aula Bibliotecii, unde au ascultat o scurtă prezentare a instituției, atît din punct de vedere istoric, cît și din punct de vedere arhitectural. „Totul este păstrat în forma originală, în ciuda faptului că, în decursul istoriei, clădirea a trecut prin mai multe restaurări totale. Avem peste trei milioane de publicații din toate domeniile cunoașterii. Ca să vă imaginați, asta înseamnă un raft înalt de doi metri, cu o lungime de 50 de kilometri”, a afirmat Andrei Covalciuc.

Discursul ghizilor a surprins principalele evenimente din istoria bibliotecii, precum înființarea acesteia, în anul 1860, odată cu fondarea Universității „Alexandru Ioan Cuza”, rolul instituției după Primul Război Mondial sau mutarea înregului fond de carte după 1945. De asemenea, participanții au aflat detalii despre sistemul informatizat de ierarhizare a cărților în depozite, care presupune o catalogare mult mai generoasă decît în alte biblioteci, pentru a permite identificarea facilă a oricărui exemplar.

Ulterior, grupurile au fost ghidate către Sala de Împrumut la Domiciliu a BCU, la intrare avînd posibilitatea de a vedea expoziția „Arhivele Memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilene”, organizată de Departamentul de Colecții speciale. Tot la etajul I al sediului central, vizitatorii au intrat în Sala „B. P. Hașdeu”, spațiu în care se desfășoară, pe parcursul anului, numeroase conferințe, lansări de carte, colocvii sau workshop-uri. Specificitatea acestei săli constă în accesul către balconul exterior al biblotecii.

Următorul obiectiv al turului a fost unul dintre depozitele de cărți, unde participanții au fost impresionați de numărul exemplarelor, dar și de aranjarea minuțioasă a acestora. „Ordinea și disciplina sînt definitorii pentru munca în depozit. Aici funcționează un număr mic de angajați și nu este deloc ușor, pentru că trebuie respectate condițiile de umiditate și climat”, a mai spus Andrei Covalciuc. Pe unul dintre pereții depozitului, participanții au putut vedea însemnările cu cărbune ale unui soldat rus, care a verificat întreaga clădire și a scris că „nu este minat”.

Turul ghidat s-a încheiat prin vizitarea Cupolei bibliotecii, în care se află o expoziție permanentă de presă, ce reflectă cele mai importante momente legate de înființarea, construirea și organizarea Fundațiunii „Regele Ferdinand I”.

Tururile ghidate au fost organizate în cadrul Zilelor Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, marcate în perioada 8-10 noiembrie.  Printre evenimentele organizate în acest interval se numără conferința „Cititorul contemporan și ceremonia lecturii”, susținută de scriitorul Valeriu Gherghel, concursul de fotografie „Eu și Biblioteca”, ai cărui căștigători au fost premiați sîmbătă, 9 noiembrie, alături de cei mai activi cititori sau concertul simfonic al Filarmonicii Moldova Iași.

10 noiembrie, Ziua Porților Deschise s-a încheiat cu proiecția filmului documentar „Jurnaliști în linia întâi (1916-1918)” , realizat de Alina Țiței Ioncioaia, de la ora 18.00, în Aula bibliotecii.