Ieri, 14 martie a.c., incepand cu ora 14.00, studentii si profesorii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi”(UAIC) s-au intalnit in Aula Magna „Mihai Eminescu” cu actorul Victor Rebengiuc si cu regizorul Stere Gulea. Doua nume care, potrivit Lidiei Bourceanu, reprezentantul UAIC si moderatorul evenimentului, „s-au consacrat de mult si nu mai au nevoie de prezentari exhaustive”.

Lui Victor Rebengiuc nu-i plac laudele. „E greu de suportat sa auzi injuraturi in halul asta la adresa ta, a reactionat acesta cind Lidia Borceanu l-a prezentat cu o reverenta din cuvinte. In continuare, acesta a explicat ca  „mi-e teama sa nu mi-o iau in cap, sa nu mi se para ca nu mai exista nimeni si nimic inaintea mea, ca nu mai am ce invata, ca nu mai am ce perfectiona in profesia mea si ca pot sa ma culc linistit pe o ureche pentru ca am ajuns acolo unde credeam eu ca vreau sa ajung”. Totusi, spre uimirea publicului, Victor Rebengiuc marturiseste ca inca nu a ajuns unde voia sa ajunga, dar se straduieste in acest sens. „E un drum lung pana la idealul meu de actor si n-are rost sa abandonez pe drum, nu stiu daca ajung pana la capat, dar perseverez”.

Dupa un film de 15 minute ce a prezentat mici scene din cateva filme reprezentative in care a jucat Victor Rebenciuc, actorul a invitat publicul sa-i adreseze intrebari, pentru ca „mi-e foarte greu sa vorbesc despre mine personal. Iertati-ma, dar nu stiu ce sa va spun despre mine”. Acesta s-a justificat prin faptul ca atat timp cat nu se intampla nimic nou in viata sa, nu mai stie ce sa spuna. „Eu sunt un simplu om normal, care este mereu solicitat sa spuna povestea vietii lui. Am spus-o de o mie de ori pana acuma. Nu mai pot sa ma repet. Mi-e rusine sa spun aceleasi lucruri”, a explicat Rebengiuc. Actorul se infatiseaza ca „un batran, nascut de demult” ce nu are nimic extravagant, deoarece „nu fac nebunii, nu apar la pagina de cancan-uri, nu divortez saptamanal, nu ma impac saptamanal”. In schimb, isi prezinta drept „carti de vizita” daruirea, implicatia si seriozitatea pe care o depune in fiecare rol. „Ma intereseza foarte mult profesia mea si o iubesc foarte mult”. Victor Rebengiuc isi iubeste toate rolurile, fie pozitive, fie negative, pentru ca isi vede persoanejele ca pe niste „copii”, intre care nu are preferinte si nu poate alege. „Personajul meu preferat este cel pe care il voi juca data viitoare”, a incuviintat ironic actorul. Insa, deocamdata, nu poate da detalii si si-a declarat „santierul inchis pentru inventar”.

Rolul lui Moromete, o solutie de urgenta

Facand referire la Moromete, de care Rebengiuc  pare inseparabil astazi pentru public, actorul a marturisit spre surprinderea celor prezenti, ca el a fost „o solutie de urgenta. Stere se gandise la altcineva pentru rolul lui Moromete si din cauza unor intamplari, cel pe care il viza, si anume George Dinica, nu a putut sa joace rolul”. Stere Gulea considera acele intamplari fericite, deoarece  „exigenta in munca a lui Victor a ajutat enorm de mult filmul, nu numai personajul”.  Regizorul a explicat ca a vrut sa se respecte spiritul cartii, lucru pe care crede ca l-a reusit in cele din urma, in conditiile in care „aveam la baza un roman de mare calitate. Aveam pamantul sub picioare”.  „Si nu am vrut sa-l calcam in picioare” a completat Rebengiuc. Pornind de la premisa ca dialogul a fost piatra de incercare in multe filme romanesti, Stere Gulea a apreciat ca pentru ei „sansa a fost dialogul din Morometii, iar Marin Preda avea ceva din coasta lui Caragiale” in ceea ce priveste dialogurile.

Un alt aspect al discutiei l-a constituit filmul „Faleza de nisip”, ce a fost interzis in tara in perioada comunista. Potrivit lui Victor Rebengiuc, toate filmele pe care le facea in acea perioada, inclusiv „Faleza de nisip”, constituiau pentru el un protest. „Orice posibilitate mi se dadea de a spune ceva impotriva autocratiei, dictaturii, a lipsei de libertate suna ca un protest si eu o jucam ca atare”, a apreciat actorul. Insa, in prezent, lui Rebengiuc a ajuns sa-i para rau ca nu a fost informator. „Eu ca tampitu’ ma luptam si ma bateam cu pumnul in piept si spuneam ce nu e bine si toata lumea fugea de langa mine, evident. Nimeni nu se apropia de mine sa-mi zica ca am dreptate. Ajung sa regret ca am fost atat de tampit ca n-am fost si eu informator. Dar o sa vina vremurile cand o sa fie nevoie si de serviciile mele, pe care evident ca am le ofer cu multa bucurie”, a spus actorul zambind.

Desi Stere Gulea il considera drept „un creator de mari roluri” si „de o vitalitate artistica extraordinara”, Victor Rebengiuc inca cauta sa ajunga la acel „acolo”. „Acolo inseamna sa joc un rol si sa spun «Mai bine de atat, nu puteam»”, a marturisit actorul. „Nu cred ca exista asa ceva la un actor de caracterul lui Victor. Intotdeauna va fi nemultumit”, a conchis Gulea.