Astazi, 16 noiembrie, cu prilejul Zilelor Universitatii Tehnice “Gheorghe  Asachi” (TUIASI), a fost inaugurat primul Pendul Foucault din Iasi, care este amplasat in atriumul corpului A de Instalatii de la Facultatea de Constructii si Instalatii (FCI). La eveniment au fost prezenti prof. univ. dr. Ion Giurma, rectorul TUIASI, prof. univ. dr. Daniel Condurache, prorector responsabil cu activitatea de informatizare, conf. univ. dr. Irina Lungu, prorector pe Relatiile Internationale si Imagine Universitara, prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, decanul FCI si prof. univ. dr. ing. Jan Igant, seful Departamentului de Ingineria Instalatiilor de la FCI, care si-au exprimat mandria legata de faptul ca TUIASI este una dintre putinele institutii din lume care are o astfel de instalatie.

„Suntem noi in centrul lumii sau nu?” 

Rectorul universitatii a fost cel care deschis evenimentul, apoi prof. univ. dr. Daniel Condurache a tinut o prelegere in care a explicat „ce este misterios” la experimentul Foucault. Prorectorul a mentionat ca totul a pornit de la intrebarea „Suntem noi in centrul lumii sau nu?” si de la arderea pe rug a lui Giordano Bruno, pentru ca a sustinut ca pamantul se invarte in jurul soarelui. „Pendulul este un experiment extrem de interesant care ne arata, fara sa fim nevoiti sa ne uitam pe cer, fara sa fim nevoiti sa inspectam universul, ca nu suntem singuri si ca Pamantul se invarte in jurul axei sale” , a subliniat profesorul. De asemenea, acesta a tinut sa le explice studentilor TUIASI prezenti la eveniment ca „miscarile de tip Foucault sunt miscari universale”, mentionand ca fiecare dintre cei 24 de sateliti de GPS, care asigura comunicatiile in telefonia mobila, este un Pendul Foucault in raport cu Pamantul.

In momentul de fata, pendulul din corpul Facultatii de Instalatii functioneaza manual, insa „speram ca in scurt timp sa realizam un sistem prin care sa functioneze automat”, a precizat prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu. Prof. univ. dr. ing. Jan Igant, seful Departamentului de Ingineria Instalatiilor a spus ca Pendulul Foucault „este bomboana care ne lipsea pe tortul care este aceasta cladire”. Rectorul a mai adaugat ca „in fiecare cladire inalta din beton sau beton armat care depaseste inaltimi mari, de peste o suta de metri exista cate un pendul, pendul cu ajutorul caruia se masoara deplasarile si, in urma deplasarilor, se stabilesc deformatiile, practic inclinarea constructiilor”.

Jean Bernard Léon Foucault a fost cel care a prezentat pentru prima data in fata publicului in 1851, la Panteonul din Paris, experimentul care demonstreaza ca pamintul se invirte in jurul axei sale.