(LIFE, 16.00) RELATARE-ANIVERSARE-BELOUSOV/ Aniversarea fostului rector al Politehnicii,  Vitalie Belousov la implinirea a 80 de ani.
(CUZANET, Iasi, 3 mai) – Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial din cadrul Universitatii Tehnice ,,Gheorghe Asachi'' din Iasi a organizat azi aniversarea profesorului Vitalie Belousov. Acesta a fost omagiat in Aula Universitatii Tehnice din Iasi, la implinirea  a 80 de ani de viata. Dupa intonarea imnului Gaudeamus Igitur, au  rostit discursuri rectorul Universitatii, prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, decanul Facultatii de ConstructII de Masini, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Nagit, directorul Institului de Inventica din Iasi, Boris Plahteanu, prof. univ. dr. ing. Mihai Gafitanu, fost rector al UTI, dar si prorectorul pe Cercetare-Inovare al Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza'' din Iasi, prof. univ. dr. Gheorghe Popa.

 

,,Scoala de inventica-fondator Vitalie Belousov''
“Vitalie Belousov a fost sef de catedra, decan al facultatii de Mecanica, rectorul Universitatii, directorul Institului National de Inventica, deci creatorul Scolii de inventica din Universitatea noastra'', a precizat rectorul Universitatii Tehnice ,,Gheorghe Asachi'' din Iasi, prof. univ. dr. ing. Ion Giurma. Acesta a tinut sa mai precizeze faptul ca ii sunt recunoscute toate aceste merite, fiind declarat si cetatean de onoare al Iasului.
Manifestarea a continuat prin citirea Laudatio de catre directorul Institutului de Inventica din Iasi, Boris Plahteanu.
Decanul Facultatii de Constructii de Masini, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Nagit, si-a inceput discursul prin prezentarea mesajului de felicitare din partea Universitatii ,,Dunarea de Jos'' din Galati. Apoi a marturisit ca se simte ,,onorat ca este decanul acestei facultati, ca poate fi prezent la un asemenea preziduu, dar si faptul ca este mandru ca a putut sa organizeze un eveniment de o asemenea anvergura.
I-au fost oferite din partea Universitatii Tehnice din Iasi o diploma de onoare din parte Senatului Universitatii, medalia de aur,,Gheorghe Asachi'' dar si o placheta, conferita pentru prima data de catre Politehnica unei personalitati.

,,Universitatea "Cuza" este alaturi de profesorul Belousov''
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza'' din Iasi a fost alaturi de profesorul Vitalie Belousov prin cuvintele rostite de catre prorectorul pe cercetare-inovare, prof. univ. dr. Gheorghe Popa, care a dorit sa precizeze ca institutia pe care o reprezinta nu putea lipsi de la un asemenea eveniment, dar si faptul ca se simte onorat sa participe la o asemenea manifestare, care este ,,un pas spre normalitate, o normalitate pe care si-o doreste toata lumea de 20 de ani. Pentru mine, profesorul Vitalie Belousov va ramane o mare personalitate, ce se afla si se va afla mereu in ,,parohia'' ieseana, dar si in cea europeana.'' Din partea Universitatii Cuza i-a oferit drept cadou o diploma de excelenta pentru intreaga activitate, medalia si albumul Universitatii Cuza.
Manifestarea s-a incheiat prin oferirea a diferite distinctii: diploma din partea Societatii Inventatorilor din Romania-cea mai inalta distinctie a acestei organizatii; diplome din partea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica din Romania, din partea Senatului Universitatii din Craiova si a Universitatii Tehnice din Moldova, trofeul pentru intreaga si excelenta activitate din parte Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania. Acesta a mai primit si diferite urari din Ucraina de la presedintele Societatii Ucrainene a Inventatorilor si a Creatorilor si din Serbia, de la asociatia inventatorilor de acolo.
La eveniment au fost prezenti fosti si actuali studenti ai Universitatii Tehnice, profesori de la Politehnica si colaboratorii profesorului Vitalie Belousov.

***

Vitalie Belousov este fostul decan al Facultatii de Constructii de Masini si rector al Universitatii Tehnice ,,Gheorghe Asachi’’ din Iasi in perioada anilor 1990-1996. A fost director la Institutul National de Inventica din Iasi incepand cu anul 1992. Este creatorul a doua scoli importante de cercetare romanesti: scoala de scule aschietoare si cea de inventica. In prezent este membru al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania si al Academiei Europene de Arte din Belgia, dar si unul dintre cei mai cunoscuti si importanti inventatori ai lumii. A obtinut de-a lungul carierei sale 71 medalii de aur, 7 ordine europene si de stat si 9 titluri internationale. / Olga Grigorescu