Ieri, 18 mai, de la ora 18.00, Anticariatul de pe Lapusneanu a gazduit, timp de doua ore, lansarea volumului de poezii „Cintecul lebedei”, scrisa de Dumitru Vacariu. Printre carti prafuite, s-a vorbit despre nostalgii si rafuielile individului cu divinitatea.

Un volum sub imperiul „nostalgiei triste”

Lansarea a fost deschisa de Dumitru Grumazescu, moderatorul si gazda evenimentului. El a subliniat faptul ca “aceasta lansare e mai mult o intinire intre prietenii vechi ai anticariatului si cei care-si fac veacul pe Lapusneanu. Numai ca, de data asta, nu vom sta sa ascultam orice tip de muzica, doar cintecul de lebada al lui Dumitru Vacariu”.

Editorul cartii si directorul editurii Junimea, Simona Modreanu, a precizat ca volumul este construit sub imperiul unei “nostalgii triste” care pare sa il insoteasca pe autor din copilarie si pina la maturitate, mai ales in iubirile tulburatoare descrise. “Aceasta carte e una frumoasa pe toate partile, e o carte in care il vedem pe autor cum alearga sa se prinda din urma. El reuseste insa sa zboare frumos prin clipele vietii, dar mereu e dominat de o nostalgie trista care planeaza asupra lui in toate etapele existentei sale”, a afirmat Simona Modreanu.

“Am putea observa o inclestare in gasirea lui Dumnezeu. Iar intilnirea dintre cei doi e adesea incrancenata, inversunata, in care autorul e precum un Iov care incearca sa traga haturi dinspre cer prea inalte”, a mai adaugat Simona Modreanu.

Tot pe marginea acestui conflict interior, de tip arghezian, determinat de absenta divinitatii, a amintit si prof. univ. dr. Nicolae Cretu. El a subliniat ca poezia lui Vacariu este “guvernata de un pathos moral religios”, insa atragind atentia ca “pathosul nu cade in patetism, ci are forta, iar forta vine tocmai din anii de detentie petrecuti de autor in timpul comunismului”.

Politica uitata, pentru o clipa de literatura

Plasat in ierarhia vorbitorilor catre finalul evenimentului, Constantin Simirad si-a exprimat, timid, respectul fata de autor in cuvinte simple, lipsite de pretiozitate. “Linga Dumitru Vacariu, simti ca are aceleasi trairi cu tine”, a declarat Constantin Simirad, care a marturisit ca a lasat deoparte grijile Consiliului Judetean pentru aceasta manifestare literara.

La final, Dumitru Vacariu a declarat ca aceasta este ultima carte a sa, motivul fiind virsta inaintata. “La cei 80 de ani ai mei, lebada se pregateste din ce in ce mai aproape sa cinte”, a explicat scriitorul.

Lansarea a fost punctata artistic de doua momente de recital la flaut si de o lectura de poeme extrase din volumul lansat, in interpretarea actorului si scriitorului Constantin Popa. Acesta a declarat ca, datorita pitorescului evocat, “atunci cind va citesc poeziile, ma inchipui pe o prispa sezind undeva la Medeleni”.

Roxana Maciuca