(STIINTIFIC, 14.00) SIM – ECHIPAMENT – LABORATOR / Facultatea de Stiinta si Inginerie a Materialelor a achizitionat un cuptor pentru cercetare.
(CUZANET, Iasi, 6 ianuarie) – Facultatea de Stiinta si Inginerie a Materialelor (SIM), din cadrul Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” (UTI) din Iasi, a achizitionat un cuptor de topire special, de dimensiuni mici, pentru aliaje, in valoare de 200.000 de euro.
Cuptorul a fost achizitionat de catre prof. univ. dr. ing. Sergiu Stanciu, printr-un contract de cercetare. “Este un cuptor specific pentru aliaje dentare, dar pentru aliaje cu memoria formei si materiale avansate este excelent. Are conditii de elaborare in conditiile in care puritatea nu este afectatata. O sa putem dezvolta elaborari, in afara de aliajele cu memoria formei, si pe biomateriale, si elaborari in conditii de buna stabilire a compozitiei chimice, lucru care nu e foarte usor pentru cuptoarele obisnuite. Domnul Stanciu face un studiu pe anumite materiale pentru a vedea care sunt parametri, care sunt conditiile tehnologice”, a declarat conf. univ. dr. ing. Gheorghe Badarau, secretar stiintific SIM. Proiecte de cercetare exploratorie la nivel teoretic exista, insa lipsite de experiment. Pentru validarea unor formule, unor modele , unor solutii tehnologice era nevoie de un astfel de cuptor. “Pana la profesorul Sergiu Stanciu se obtineau materiale cu memoria formelor utilizand metale pure, metal pur insemnand puritate de 99% . Foarte greu de obtinut si foarte scump. El a obtinut efecte de memoria a formelor din aliaje obisnuite. Nu din materiale de inalta puritate, ci din puritate tehnica. Acum lucreaza pe niste aplicatii. Nu stiu exact pentru ca sunt secrete” a mai adaugat Gheorghe Badarau.
Cuptorul sta la dispozitia tuturor studentilor din cadrul UTI. Gheorghe Badarau a mai precizat ca “in principiu, echipamentele care se cumpara pentru cercetare sunt ale facultatii care le-a cumparat. La noi a fost deschiderea aceasta de a-i primi si pe altii. Suntem singura facultate care primeste pe oricine sa faca cercetare la aparatele noastre. Chiar ii invitam sa vina, pentru ca un astfel de echipament dureaza intre 5 si 10 ani.“ / Loredana Dascalescu, Cristina – Elena Gireada
Niciun comentariu