(STIINTIFIC, 13.00) CONFERINTA- MEDICINA- DREPT/ Timp de patru zile vor avea loc la Iasi prelegeri si workshopuri despre “Dreptul Sanatatii”.

(CUZANET, Iasi, 17 februarie) In perioada 22- 24 februarie a.c. va avea loc la Iasi Conferinta “Dreptul Sanatatii”. Timp de trei zile, in sala Gaudeamus a Casei de Cultura a Studentilor Iasi (CCS) se vor delura o serie de prelegeri si workshopuri organizate de Asociatia Europeana a Studentilor la Drept Iasi (ELSA) si Societatea Studentilor Medicinisti Iasi (SSMI). “In principiu, acest eveniment se adreseaza studentilor de la facultatile de drept si medicina, dar orice persoana interesata de subiect poate participa, a declarat Irina Gavriliu, vicepresedinte Seminare&Conferinte in ELSA”.

In prima zi, de la ora 14:00, se va tine o prelegere ce va avea ca tema “Malpraxis”. Invitatii specializati in acest domeniu care vor tine prelegerea sunt: prof. univ. dr. Dragos Pieptu, prorector pe cercetare stiintifica, doctorate, relatii internationale si parteneriate academice al Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi, Liviu Bran, avocat, conf. univ. dr. Cristina Gavriluta si dr. Vasile Cepoi, director executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP). Printre subtemele pe care invitatii le vor dezvolta se numara: “Etica si conduita medicala”, “Instrumentarea cazurilor de malpraxis”, “Societatea romaneasca si conceptul de asistenta medicala” si,  respectiv, “Drepturile si obligatiile pacientului”.

In cea de-a doua zi, incepand, de asemenea, cu ora 14:00, se va tine prelegerea ce va avea ca tema “Donarea si traficul de organe”. Invitatii acestei zile vor fi: prof. dr. Tudor Ciuhodaru – “Procedura actuala a donarii de organe. Problematici si solutii”, Daniel Horodniceanu, procuror DIICOT – “Legislatia ce priveste traficul de organe” si conf. dr. Beatrice Ioan – “Bioetica si donarea de organe”.

In ultima zi a conferintei se vor desfasura doua workshopuri ce vor consta intr-un concurs de procese simulate pe o speta de malpraxis (ora 11) si o dezbatere pe tema donarii si traficului de organe (ora 14). Potrivit Irinei Gavriliu, “studentii care isi doresc sa participe la concurs trebuie sa se inscrie in prima zi a conferintei. Fiecare dintre ei va primi o speta si o foaie cu legislatia din care trebuie sa se intereseze. Concursul va fi un duel intre un student ce se va ocupa de aparare, iar celalalt de acuzare.” Prep. drd. Ancuta Elena Frant va decide la finalul concursului cine a pledat cel mai bine. "Ce este interesant la aceste intalniri este ca vom fi doua tabere, care aparent par opuse, insa ne completam reciproc. Vom vedea cat de mare este legatura din cei care actievaza in drept respectiv cei de la medicina. De aceea ne-am hotarat sa organizam un eveniment in colaborare cu SSMI (Societatea Studentilor Medicinisti) pentru a face cunoscute nenumarate maladii ale societatii, maladii care pun in pericol vieti omenesti. Si vom privi aceste probleme din perspectiva juridica, ce se poate face si cum trebuie sa actioneze oamenii", a declarat Laurentiu Tisescu, presedintele  ELSA (The European Law Students' Association) Iasi .

Ultimul eveniment al conferintei va fi o dezbatere pe tema donarii si traficului de organe, moderata de Maria Crina Kmen, avocat. Intrarea la prelegeri este libera, insa pentru participarea la workshop-uri se va percepe o taxa de 5 lei. Toti cei prezenti la conferinta vor primi diplome de participare./ Andreea Marosac, Andra Petrariu, Otilia Popescu