În perioada 19–21 mai, va avea loc pentru prima dată în România cel de-al VIII-lea Congres Internațional de Ornitologie Eurasiatică – IEOC 2025 (International Eurasian Ornithology Congress). Este un eveniment științific de anvergură, care reunește cercetători, profesori și pasionați de ornitologie din 19 țări de pe trei continente: Algeria, Arabia Saudită, Austria, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, India, Kazahstan, Maroc, Moldova, România, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Spania și Turcia. 

Organizat de Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), din inițiativa conf. univ. dr. Carmen Gache, prodecan al Facultății de Biologie a UAIC, congresul creează o platformă de dialog și cooperare între specialiști din Europa, Africa și Asia. 

Evenimentul se va desfășura în Aula Magna „Mihai Eminescu” și în Sala Pașilor Pierduți din Corpul A al UAIC. Programul include două conferințe plenare, susținute în limba engleză de profesori recunoscuți pe plan internațional: prof. dr. Michael Wink, de la Universitatea din Heidelberg, Germania, cu prezentarea „What Is A Vulture? Phylogeny And Character Evolution” și prof. dr. Alexander Roulin, de la Universitatea din Lausanne, Elveția, cu lucrarea „Navigation Ecology In The Barn Owl”. De asemenea, sînt programate 48 de lucrări științifice, 24 prezentări orale și 24 de postere, și două excursii tematice aplicate: la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” și în zona umedă Ramsar 2422 Jijia–Iași Wetlands (Complex Delta Moldovei, Larga Jijia). 

„Ne bucurăm că anul acesta congresul reunește experți de pe trei continente, cu prezentări științifice care acoperă o tematică extrem de variată – de la ecologie și comportamentul păsărilor, pînă la filogenie, evoluție și conservare”, a declarat conf. univ. dr. Carmen Gache.

Pe toată durata congresului, în Sala Pașilor Pierduți a UAIC va fi deschisă expoziția de fotografie „Observă păsările Iașului!”, semnată de fotografi profesioniști și amatori. Imaginile înfățișează păsări din 60 de specii din județul Iași și este rezultatul colaborării dintre Societatea Ornitologică Română, sucursala Iași, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate – Direcția Județeană de Mediu Iași, Palas Iași, UAIC și Clubul Fotografilor Iași.

Congresul IEOC 2025 este organizat în colaborare cu instituții din Izmir, Turcia, precum Universitatea Dokuz Eylül (DEU), Facultatea de Științe DEU, MAKU Lab of Ornithology DEU, și FAMER – Centrul de Cercetare și Dezvoltare pentru Studiul Faunei și Florei DEU. De asemenea, partenerii includ Societatea Ornitologică Română (SOR) –  sucursala Iași, cu sprijinul Academiei Române –  Filiala Iași, Subcomisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Române, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” și euRespect.

Sursă foto: www.infoiasionline.ro