(STIINTIFIC, 17.00) "CUZA" – FILOSOFIE – SCOALA FRANCO-ROMANA/ Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice organizeaza cea de-a IX-a editie a Scolii Franco-Romane de metodologie in Stiintele Sociale.

(CUZANET, Iasi, 19 octombrie) In perioada 20-23 octombrie a.c. va avea loc la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi (UAIC), cea de-a IX-a editie a Scolii Franco-Romane de Metodologie in Stiintele Sociale. Tema de anul acesta se intituleaza "Abordarea critica a vietii religioase din Romania post-comunista". Pentru tratarea acesteia sunt invitati specialisti in sociologia, filosofia si psihologia religiilor atat din Romania cat si din strainatate, din tari precum Franta, Republica Moldova, Belgia sau Algeria. "Este o activitate stiintifica cu longevitate in facultatea noastra, este una dintre ele mai temeinice si durabile activitati. Avem o abordare interdisciplinara a fenomenului religios, dar una preponderent sociologica. Sunt teme de maxima actualitate", a declarat prof. univ. dr. Nicu Gavriluta, decan al Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice si membru al Comitetului Stiintific al evenimentului.

Printre subiectele ce vor fi abordate in cadrul Scolii Franco-Romane se numara: "Mitologia religioasa in spatiul romanesc contemporan", "Impactul fenomenului religios asupra aspectelor de securitate", "Fenomenul religios in societatile moderne", "Rolul religiilor in sistemul de servicii sociale in Romania postcomunista" si, in contextul pelerinajului organizat de ziua Sfintei Parascheva, "Perspective sociologice asupra pelerinajului religios".

Evenimentul isi propune sa faciliteze crearea unor retele durabile intre participanti, insertia tinerilor absolventi in medii stiintifice de cercetare si sa dezvolte retele stiintifice ce pot conduce la stabilirea de noi acorduri bilaterale intre universitati sau centre de cercetare. "Scopul acestei sesiuni stiintifice este acela, inainte de toate, de a-i familiariza pe studenti si pe tinerii cercetatori in Sociologie si in Stiintele Sociale cu rezultatele unor cercetari sociologice recente, privind viata religioasa. In al doilea rand, de a-i familiariza cu instrumentele stiintifice de cercetare a fenomenului religios: chestionare, focus-grup, interviuri diferite, abordari cantitative si calitative Ei trebuie sa vada si cum s-a facut o cercetare, sa vada rezultatul unei cercetari, sa puna intrebari specialistilor, sa dialogheze", a adaugat prof. univ. dr. Nicu Gavriluta.  Acesta a mai spus ca, la sfarsitul celei de a IX-a editii a Scolii Franco-Romane, "vom publica in reviste de specialitate aceste comunicari sau poate intr-un volum colectiv, intentionam sa facem acest lucru anul acesta".

Scoala Franco-Romana de Metodologie in Stiintele Sociale este realizata in colaborare cu Universitatea Lille 1 din Franta, Centrul Cultural Francez din Iasi,  INSOMAR, Primaria Municipiului Iasi, Fundatia Academica Axis si Asociatia Franco-Romana Villeneuve d'Ascq Iasi.

Comunicarile prezentate incepand cu prima editie a acestei manifestari stiintifice au fost publicate in revista "Caiete Sociologice" – redactata in limbile franceza, engleza si romana./ Cristina Babii, Raluca Macovei