(STIINTIFIC, 12.00) LANSARE DE CARTE – PETRE T. FRANGOPOL – INVATAMINT / Petre T. Frangopol a lansat aseara la Iasi al treilea volum de critica la adresa mediocritatii din invatamintul si cercetarea romaneasca.

(CUZANET, Iasi, 4 noiembrie) – In prezenta unui public restrins, format din maximum 50 de invitati – studenti, profesori ai Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi (UAIC) si academicieni – Petre T. Frangopol a lansat aseara la Iasi al treilea volum din lucrarea “Mediocritate si excelenta, o radiografie a stiintei si invatamantului din Romania”, aparut la Editura “Casa Cartii de Stiinta” Cluj-Napoca, cu o prefata de Mihai Creanga.

Autorul a marturisit ca a luat decizia de a organiza o lansare si la Iasi la invitatia colaboratorului sau iesean, academicianul Alexandru Zub. Volumul cuprinde o serie de articole publicate de-a lungul timpului in suplimentul saptamanal ALDINE al ziarului “Romania Libera”. Textele identifica exemple de reusita, de excelenta care au rolul de a stimula conditia creatoare a celorlalti.

“In Romania notiunea de «mediocritate» este nationala, iar cea de «excelenta» este o rara «avisa», adica o pasare foarte rara, si nu se sprijina pe notiunea pe valoare, ca in sport, care are o valoare indiferent de locul unde o realizeaza. Excelenta in Romania inseamna sa fii cel mai bun din toata facultatea, toata universitatea, iar cand ai iesit afara din cadrul universitatii sa fii un zero din punct de vedere al performantei”, a marturisit autorul motivind titlul volumului.

Despre carte au vorbit trei dintre academicieni de la filiala Iasi a Academiei Romane: Alexandru Zub, Constantin Toma si Bogdan Simionescu.

Alexandru Zub a facut o scurta biografie a autorului si a precizat ideile forte ale volumului. Deschis, Bogdan Simionescu a tinut sa afirme ca, in ceea ce-l priveste, nu este de acord decat cu 90% din ceea ce a scris autorul. “Eu sunt putin contra ideilor scrise in aceasta carte, contra solutiilor, contra argumentarii aduse acolo de profesor. Sunt mai vehement, mai vocal decat cei care sunt de acord cu el. […] Aceeasta este o critica, insa o critica in care a scris mult despre Cluj, Timisoara, Bucuresti, dar scrie mult mai putin despre Iasi. Aceasta mi se pare oarecum nedrept nu din punctul de vedere al patriotismului local care exista in noi, ci pentru ca in Romania au aparut si s-au desfiintat scoli, dar in Iasi s-au pastrat si s-au dezvoltat scoli importante. O radiografie a situatiei din Romania trebuie sa vorbeasca si despre aceasta zona, care cred ca merita sa fie inclusa”, a marturisit Bogdan Simionescu.

Petre Frangopol a incercat sa explice cumva aceasta “carenta”. “Nu m-am referit la Iasi, la Academia Romana din Iasi si la Universitatea din Iasi, deoarece nu am vrut sa amestec si sa dau exemple concrete ca sa nu mi se faca reprosuri ca fac amicitie cu cineva. Aceasta este o motivare, dar nu insemna ca gandul si sufletul meu nu au ramas la Iasi.”

Petre T. Frangopol a marturisit la final ca volumul lansat aseara la Iasi nu va fi ultimul din serie. Si aceasta pentru ca va continua sa scrie critica de fiecare data cand va observa ceva care nu ii va placea. Primele doua volume din “Mediocritate si excelenta, o radiografie a stiintei si invatamantului din Romania” au aparut in 2002, respectiv in 2005 si au fost lansate la Casa Oamenilor de Stiinta din Bucuresti.

Lansarea de carte gazduita de Sala Bibliotecii de la Academia Romana, Filiala Iasi, s-a incheiat cu autografe si un pahar de sampanie. / Pinzariu Petronela