(STIINTIFIC, 19.00) UTI – INGINERIE CHIMICA – SOFT / Doi doctoranzi de la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului manevreaza un program de jumatate de milion de euro.
(CUZANET, Iasi, 21 februarie) – Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi are un software in valoare de jumatate de milion de euro, pe care il poate folosi doar la jumatate din potentialul acestuia. Aceasta, din cauza ca nu exista personal calificat pentru a-l utiliza. Programul a fost achizitionat printr-un grant de cercetare finalizat in 2008 obtinut cu proiectul „Materiale polimerice multifunctionale inalt performante pentru medicina, farmacie, microelectronica, stocare de energie / informatii, protectia mediului” coordonat de prof. univ. dr. ing. Bogdan Simionescu, membru corespondent al Academiei Romane. Insa acesta a primit finantare doar pe partea de echipament si software, salariile nefiind acoperite de grantul de cercetare. Astfel, Universitatea nu poate angaja oamenii necesari pentru a manevra acest soft la capacitati maxime. „Ar trebui o echipa de patru, cinci oameni pentru randament optim. Parerea mea este ca nu s-au gestionat cum trebuie concursul de proiecte pentru etapa a doua. Acolo ar fi trebuit sa permita accesul doar cei care au primit finantare pentru echipament. Au primit finantare in a doua etapa proiecte care nu fusesera finantate pentru partea de echipament si soft”, a explicat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, responsabil cu activitatea de cercetare in cadrul platformei. In momentul de fata, o echipa de doi doctoranzi lucreaza cu acest soft, insa facultatea mai are nevoie de cel putin doi cercetatori specializati pentru a lucra cu programul.

Programul are rolul de a inlocui partea de sinteza in cercetarea desfasurata de doctoranzii de la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, „Prin studii teoretice inlocuieste munca de laborator. Deci nu mai consumam atitea chimicale, curent electric, timp. Prin calcule teoretice pot anticipa proprietatile materialului, iar din 100 de structuri pe care le selectez eu programul imi spune exact acelea care raspund la proprietatile de care am nevoie. Nu mai pierd timpul sintetizind polimeri care nu-mi vor fi folositori”, explica profesorul. Singura solutie pentru a gasi fonduri pentru salariile necesare angajarilor este colaborarea cu firme din tara care au nevoie de platforma de cercetare pentru a face diverse teste. „Am pornit de exemplu un proiect cu firma Renault. Am avut un proces de AUDIT si firma ne recunoaste acum capacitatea de caracterizare a materialelor polimerice si poate trimita la analiza loturi de materiale pentru confectionare de borduri. E valabil la toata reteaua Renault din toata lumea, deci ei ne pot trimite din India un material ca noi sa confirmam daca structura este aceeasi care i-a dat-o furnizorul”. Problema aici este ca veniturile sint fluctuante, pentru ca facultatea nu are garantia ca primeste in fiecare luna materiale pentru analizat.
In timp ce pretul softului este de 500.000 de euro, acesta a fost achizitionat de la Universitatea „Cambridge” din Marea Britanie cu o reducere de 80% intrucit UTI a fost prima universitate din tara care a solicitat un astfel de program. / Ioan Stoleru