Masa rotundă cu tema „The Future of University Presses: Paper vs. Electronic, English vs. Local Language”, care l-a avut ca invitat pe doc. dr. Arūnas Gudinavičius, directorul Editurii Universității din Vilnius, Lituania, a avut loc vineri, 2 martie 2018, în librăria Orest Tafrali a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).

La evenimentul moderat de conf. univ. dr. Dana Bădulescu, profesor asociat la Departamentul de Limbă Engleză al UAIC, au mai fost invitați Dana Lungu, redactor-șef al Editurii UAIC, și Matthew Sweney, profesor asociat al Departamentului de Limbă Engleză și Studii Americane al Universității Olomuc din Cehia. Discuția s-a purtat în jurul unei probleme întîmpinate de editurile din cadrul universităților (mai ales ale celor din țările mici, nevorbitoare de limbi de circulație internațională): faptul că, în contextul erei digitale, ce presupune, în ce privește cărțile, variante electronice și copii piratate pe Internet, se observă o scădere de cumpărători de cărți academice.

În deschiderea dezbaterii, invitatul Arūnas Gudinavičius a lansat problematica „Cum să fii profitabil cînd produci cărți?”. Deși editurilor universităților nu li se cere profit, ele nefiind un business și avînd mai mult rolul de a perpetua cunoașterea, învățătura și, după spusele invitatului Matthew Sweney, de a „duce mai departe și a face cunoscut numele universității”, desigur că există totuși dorința de a se impune pe piața vînzărilor de carte, lucru amintit de Dana Lungu. Faptul că, în general, cărțile publicate la edituri ale universităților impun un public specializat reduce considerabil șansele de reușită pe piață a acestor edituri. Totodată, reticența marilor librării privind cărțile academice este un alt impediment. „Editurile universitare își găsesc salvarea în librăriile online”, a menționat Dana Lungu.

Cu toate că numărul de vînzări nu este unul mare, numărul de consumatori de lucrări academice pare să fie în creștere (cel puțin, la români), a mai observat Dana Lungu. Din sală, a susținut-o și Roxana Patraș, cercetător științific în cadrul Departamentului Interdisciplinar Socio-Uman al UAIC și membră a echipei de coordonatori ai evenimentului, menționînd că deși conform statisticilor, numărul de autori de cărți a crescut în ultimii ani, „se remarcă obiceiul de a consuma mai mult articole decît cărți”. Referitor la articolele online, Matthew Sweney a insistat asupra frustrării existente în rîndul academicienilor care, în procesul de cercetare științifică, nu beneficiază întotdeauna de acces gratuit la aceste documente.

În încheiere, vorbitorii s-au pus de acord asupra faptului că e-book-urile completează versiunea tipărită a cărților, nu o concurează, însă globalizarea este resortul care va crește numărul de e-books și care va impune scrierea tot mai des în limba engleză, după cum a afirmat invitatul din Lituania.

Într-o notă optimistă în ceea ce privește viitorul editurilor universitare, Dana Lungu a menționat că acestea „au un loc pe care editurile comerciale nu-l vor avea niciodată”, remarcîndu-se prin „culoare locală” și fiind specializate, după cum a afirmat și Matthew Sweney.