În seara de miercuri, 14 mai, la Casa de Cultură a Studenților (CCS) a avut loc conferința „Decizia este a TA”. În prima parte a evenimentului, pe scena din sala Gaudeamus, au vorbit Bobi Dumitraș, cunoscut umorist, Florin Țibu, solistul trupei rock Bucovina, Claudiu Gafencu, specialist în marketing la Red Bull România, Mihaela Cojocaru, coregraful Ansamblului Folcloric Doina Carpaților, Petran Paveliuc, fondatorul Petran Music School și coregraful școlii de dans Quasar Dance, Alexandru Ignat. Moderată de Adrian Căliman, referent în cadrul CCS, discuția a abordat deciziille pe care invitații le-au luat  în drumul lor spre o carieră în domeniul dorit, succesul și gestionarea eșecului. Cea de-a doua parte a fost marcată de o serie de întrebări din partea publicului și de o tombolă.

 La ora 20:05, după ce s-au ocupat primele rînduri, s-au domolit vocile și s-au stins luminile. Căliman a început evenimentul printr-un scurtă prezentare a primului „norocos care va deschide seara”. Mihaela Cojocaru, coregrafa Ansamblului Folcloric „„Doina Carpaților”, a vorbit despre decizia ei de a își asculta visul, contrar „sfaturilor” de la cei apropiați. Aceasta a povestit cum transferul la Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” din Iași i-a schimbat viața și i-a cultivat pasiunea pentru dans. A subliniat și importanța echilibrului între propriile visuri și dorințele părințior. „E bine să ascultăm de cei din jurul nostru, dar să ne croim propriul drum”, a precizat, la finalul discursului, Mihaela Cojocaru.

A urmat a fost Alexandru Ignat, coregraful școlii de dans Quasar Dance, care a prezentat începutul carierei sale „pe holurile CCS” și cîteva dintre deciziile care l-au adus în poziția actuală. „Alexandru a încheiat împărtășind o „teorie” de-a sa, spunînd că dacă faci ce-ți place, la sfîrșitul vieții „ai păcălit timpul” și „pare că ai trăit mai mult”.

Al treilea vorbitor a fost Claudiu Gafencu, marketing specialist la Red Bull și DJ la diverse evenimente. Născut în Suceava și pasionat de skateboarding, a organizat prima competiție de sport extrem din orașul său. A povestit cum un „puști de 14-15 ani” a „cerșit prin primărie” pînă a primit aprobare și a găsit sponsori care să susțină concursul. A mărturisit că nu și-a imaginat că organizarea unui eveniment o să-i modeleze viața atît de profund. Decizia de a se înscrie la Facultatea de Inginerie Electrică a fost atît rea, cît și bună: „Nu îmi mai amintesc ce am învățat și nici nu prea mi-a plăcut, dar, dacă nu mi-aș fi depus dosarul la Inginerie, nu ajungeam să intru în contact cu cei de la Red Bull”. Conform viziunii lui Claudiu, traseul vieții este un ansamblu de decizii pe care le fructificăm sau le ratăm: „Viața mea e un haos controlat”. A vorbit și despre frica de a fi judecat, care împiedică persoane în a-și atinge potențialul maxim și a concluzionat spunînd: „contează mai mult să ai experiențe și amintiri decît bani în buzunar”.

Pentru Petran Paveliuc cea mai importantă decizie a fost aceea de a se muta din orașul Târgu Frumos, unde preda lecții de chitară, și de a „construi o școală de muzică” în Iași, avertizînd că „mutarea te zguduie”. El a indicat efectele pozitive ale ieșirii din „zona de confort”, un factor care „clădește” și „întărește” caracterul unei persoane. „Este foarte important să aveți întotdeauna un plan”, pentru ca astfel „deciziile ce par greu de luat, devin mai clare și mai ușoare”, a completat Petran Paveliuc. Găsirea unor oameni cu scopuri și idei similare și munca în echipă  sînt alți pași în obținerea succesului, care, „mai devreme sau mai tîrziu”, își face apariția. „Stresul, gestionat cum trebuie, este un alt factor care te împinge spre excelență. Stresul și dorința de nu fi cineva care cîntă mai bine decît mine m-au făcut să nu mă opresc din muncă”, a mai spus acesta.

A urmat apoi Bobi Dumitraș, umorist și unul din cei doi fondatori ai trupei Fără Zahăr. Discursul lui a fost sub forma unui moment de stand-up comedy și a început cu: „Eu sunt cel care cînta mai bine decît Petran”. Cea mai importantă hotărîre din cariera sa a fost să participe, împreună cu Bobo Burlăcianu, la Cenaclul Moldavia de la Casa de Cultură a Studenților din Iași, în 2001: „Am decis să luam două chitare și de a ne prezenta”.

Ultimul pe scenă a fost Florin Țibu, solistul trupei Bucovina. Acesta a spus că cea mai bună decizie a sa a fost de a-l asculta pe tatăl său și de a termina studiile liceale, perioadă în care și-a descoperit pasiunea pentru muzica rock. „Faptul că am ales să învăț la materiile la care ma pricepeam cel mai bine, m-a ajutat să pot să iau niște decizii grele”. Cea mai importantă decizie din viața lui a fost să meargă în turneu în Brazilia, după ce a rămas șomer în 2016: „Toți îmi ziceau că sînt nebun, dar eu am știut că un asemenea moment nu o să mai apară niciodată”.

Mesajul de final a reiterat faptul că asumarea unei decizii clădește un caracter puternic, cîștigă respectul celor din jur și ajută la gestionarea eșecului: „Asumă-ți decizia și învață din eșec, dar fără să regreți”.