Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei au semnat joi, 16 mai a.c., contractul de finantare pentru proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Iasi” (SMID). Anterior evenimentului care s-a desfasurat in Sala Verde a Institutii Prefectului Judetului Iasi, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb si primarul Municipiului Iasi, Gheorghe Nichita au vizitat depozitul ecologic de la Tutora si santierul de reamenajare a raului Bahlui.

„Acest proiect va aduce Iasul pe lista scurta a judetelor care vor respecta normele europene in ceea ce priveste conditiile de mediu. Sper ca vara aceasta sa semnam toate contractele de la licitatiile prevazute in proiect” a declarat presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei.

Valoarea proiectului SMID este de aproximativ 70 de milioane de euro, din care 50 de milioane euro reprezinta finantare europeana nerambursabila prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu 2007-2013. Contributia Consiliului Judetean Iasi este de 19,3 milioane euro, iar durata de implementare a proiectului va fi de 34 de luni.

„Judetul Iasi are prin Programul Operiational Sectorial (POS) Mediu o suma de 400 de milioane de euro necesari de investitii care sunt si alocati prin contractele semnate, inclusiv cele de astazi. Din momentul in care Romania a aderat la Uniunea Europeana si a beneficiat de fonduri europene, 2007- 2012, Iasul a derulat si a primit prin POS Mediu doar 30 de milioane de lei. Din mai 2012 si pana in momentul in care vorbim Iasul a primit 100 de milioane de lei” a precizat Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb.

Proiectul SMID cuprinde obiectivele de investitii: pubele si containere pentru colectarea deseurilor in Judetul Iasi, vehicule de lung curier pentru transportarea deseurilor la facilitati, doua statii de transfer la Baltati si Ruginoasa, doua statii de sortare la Ruginoasa si Tutora, o statie de compostare si una de Tratare Mecano-Biologica la Tutora si inchiderea depozitelor neconforme de la Pascani-Valea Seaca, Targu Frumos-Adancata, Harlau si Tomesti. Prin realizarea acestor investitii se urmareste o rata de acoperire cu servicii de salubritate oferite de operatori autorizati de 100%, cresterea gradului de reciclarea al deseurilor de ambalaje si reducerea cantitatii de deseu biodegradabil depozitat.

„Pe aceasta cale, in primul rand  ne intereseaza sa protejam sanatatea, sa obtinem beneficii in ceea ce priveste sortarea si reciclarea tuturor tipurilor de deseuri, inclusiv gunoaiele menajere” a mai specificat Rovana Plumb.

Romania se afla printre ultimele locuri in Europa la reciclarea deseurilor menajere avand o rata de unul la suta.

Vladimir Dochita