În perioada 6 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023, la Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași poate fi vizitată expoziția „Datini și obiceiuri de iarnă”. Aceasta ilustrează recuzita folosită de colindători, împreună cu repertoriul specific tradițiilor de iarnă: colindatul străvechi, susținut de măști animaliere (capră, urs, cal) și antropomorfe și cîntecele religioase din timpul mersului cu „Steaua”. Expoziția va putea fi vizitată de marți pînă duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

„Această expoziție este un act de recuperare și recunoaștere a obiceiurilor de iarnă, laice și religioase, încă prezente în comunitățile rurale din Moldova. În principal, se respectă aceeași tematică care se leagă de cele două tipuri de colinde, colindul religios și colindul laic, în care avem o alegorie a întregii tipologii de măști întîlnite în Moldova. Recuzitele vin din două surse. Cea mai mare parte provine din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei din Iași, iar o mică parte provine din colecția personală a meșterului popular Matei Niculai, din satul Buznea, comuna Ion Neculce, Iași. Pe tot parcursul manifestării vom derula și filme ce redau jocul acestor măști, în care apar cîteva alaiuri de mascați din zona Vasluiului, zona Ivănești, zona Feredeni”, a precizat Ovidiu Focșa, muzeograf la Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași.

Pe lîngă colecția de obiecte de colindat și imaginile din arhiva fotografică a muzeului mai sînt expuse elementele folosite de grupul urătorilor în ajunul Anului Nou, adică plugul, buhaiul, harapnicele și clopotele.

Muzeul Etnografic al Moldovei a fost înființat în anul 1943, colecțiile muzeale fiind organizate de către conferențiarul Ion Chelcea. La început, muzeul își avea sediul pe lîngă Catedra de etnografie a Universității din Iași, iar în 1954 a fost mutat la Palatul Culturii. Patrimoniul muzeului deține peste 13.000 de piese vechi de peste 100 de ani.