Miercuri, 24 martie a.c., Directia de Sanatate Publica(DSP) din Iasi a organizat o conferinta la sediul institutiei cu ocazia „Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei”. Astfel, cei prezenti au putut afla care sunt riscurile contactarii acestei boli si cum se pot feri de ea. Scopul acestei conferinte a fost acela de a atrage atentia opiniei publice asupra faptului ca tuberculoza ramane o problema de actualitate in intreaga lume, producand moartea a milioane de oameni anual. Sloganurile abordan este “Impotriva tuberculozei –  Mai mult, mai bine, mai repede!”.

Studentii, expusi la TBC

Dupa ce a adresat cateva cuvinte celor publicului si a prezentat pe cei ce urmau sa tina discursuri, presedintele DSP, dr. Vasile Cepoi, a dat cuvantul doctorului Adriana Sorete din partea Spitalului de Pneumofiziologie, care a instiintat opinia publica despre situatia epidemiologica actuala a tuberculozei. Aceasta a insistat pe problemele grave ale acestei boli si anume cresterea cazurilor de TBC multi-drog rezistente si cele rezistente la chimio-terapie. In zona de nord-est, in iulie anul trecut erau aproximatriv 190 de cazuri de tuberculoze multi-drog rezistenat si 17 cazuri de tuberculoza cu chimio-rezistenta. “Cazurile acestea sunt de cele mai multe ori cazuri necooperante, fara domiciuliu. Acesta este lucrul cel mai grav, ca neavand casa lor, spatiul lor inchis, ei circula printre noi, merg prin magazine sau baruri. Riscul de transmitere al acestei boli este foarte mare”, a declarat dr Adriana Sorete, coordinator judetean TBC.
Aceasta a mai spus sa tinem cont si de faptul ca Iasul este un mare centru universitar, cu un numar mare de studenti veniti din alte judete, iar numarul de cazuri de tuberculoza nu a crescut la persoanele care au domiciuliul in Iasi, ci la celelalte venite din alte judete. „Acesti copii traiesc in camine, in Codrescu, sau cei mai multi in Tudor Vladimirescu. Riscul de transmitere a bolii in aceasta situatie  este foarte mare”, a adaugat dr. Adriana Sorete.

Proiect de viitor: centru special destinat bolnavii fara adapost

In final aceasta a tinut sa discute si despre problema cazurilor de tuberculoza la persoanele fara adapost. “Este o chestiune deosebit de serioasa. Iarna aceasta grea a scos din diverse locuri, din canale, de pe casa scarilor, din lifturi, o gramada de persoane bolnave de TBC. Aceste persoane au deja forme avansate de boala, sunt puternic contagioase, necesita niste costuri de specializare extreme de inalte. Ei trebuie tinuti in spitali pana devin necontagiosi, sa nu puna in pericol colectivitatea”.  Spre sfarsitul conferintei a luat cuvantul asistentul social din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, Adina Rotariu, care a prezentat un caz concret de persoana bolnava de TBC, un batran de 63 de ani, fara locuinta, caruia, cei de la Departamentul de Asistenta Sociala au reusit sa-i rezolve o mare parte din probleme. Singura problema ramasa nerezolvata a fost gasirea unui adapost sau a unui spatiu de izolare. Conferinta s-a terminat cu propunerea directorului executiv adjunct de la Directia comunitara a Prmariei, Daniel Ciobotaru, de a se infiinta un centru pentru acesti oameni fara adapost, bolnavi de TBC.

La intalnire au fost prezenti din partea Directiei de Sanatate Publica Iasi, directorul dr. Vasile Cepoi, dr. Elena Duca, sef al serviciului de epidemiologie, dr. Daniel Mardare, sef al compartimentului de promovare a sanatatii,  din partea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, prof. dr. Traian Mihaiescu, din partea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, dr. Adriana Sorete, si din partea Primariei Iasi – Directia de Asistenta Comunitara, Director executiv-adjunct Daniel Ciobotaru

Alexandra Sandru