(ORASUL, 09.00) HRAM,PARASCHEVA,SARBATORI /Mai multi comercianti la Sarbatorile Iasului 

Reporterii CuzaNet Orasul au facut un tur al tarabelor care imbraca Iasul in aceste zile.

       Cactusi la 2,5 lei

            Cactusii, pavelele si ingrasamantul deschid oferta comerciantilor. Sunt insotiti de sfaturi pentru buna lor intretinere. “Anul acesta nu am avut vanzari atat de bune. In alti ani am avut adusi si cactusi orientali, care necesita o ingrijire mai pretentioasa si acum am renuntat sa ii mai aduc deoarece nu prea aduceau clienti. Acestia veneau doar sa ii admire” a declarat un comerciant care avea taraba amplasata linga mitropolie.  Preturile cactusilor incep de la 2,5 lei,cel mai scump este de 10 lei. In “zilele bune”-se lauda vinzatoru-  are un profit de pana la 550 de lei. Luni, 13 octombrie, pina la ora 14  a avut vinzari de doar 8 lei.

Prea saraci pentru obiecte religioase?

            Pe colt cu fostul magazin Fluerasul, chiar in fata Directiei de Finante iti atrage privirea  o  taraba impodobita cu cosulete si cruci din conuri de brad aduse tocmai din Dambovita. Preturile cuprinse intre 15 si 20 de lei nu par sa aduca multi cumparatori. Vanzatoarea declara ca in anii trecuti vanzarile mergeau mai bine si pleca acasa multumita. Anul acesta nu crede ca sa obtine nici macar ce a investit. Curtea mitropoliei este deschisa de lantisoarele de argint, medalioanele in forma de cruce, cercei sau bratari, deschid curtea mitropoliei. Veniti tocmai din Bucuresti vanzatorii se plang si ei de incasarile mici din acest an: “Vanzarile sunt bune. Oamenii cumpara, pentru sfintit chiar si pentru a face un cadou. Sfanta ne ajuta si pe noi.”Cele mai ieftine sunt medalioanele care se gasesc si la 3 lei. Lantisoarele si bratarile ajung pana la 60 de lei. In mijlocul aleii din curtea catedralei Mitropolitane o femeie cu batic inflorat troneaza langa un teanc de cd-uri. Se numeste Stefania Stoica si este cantareata de muzica religioasa. Isi vinde CD- urile pentru a obtine finantare pentru noi proiecte. “CD- urile se vand. Lumea le cumpara pentru ca sunt melodii frumoase de muzica religioasa. S-au vandut si in alti ani si se vand si acum.”

              Blanurile si hainele de piele, atractia sarbatorilor

I         n spatele Halei Centrale, tarabele cu blanuri sunt luate cu asalt de oameni. Vanzatorii sunt veniti din toate partile tarii: de la Bucuresti, Bacau sau Botosani. In acest an au venit si din Grecia. Oferta pare a fi  pentru toate gusturile si buzunarele. Cojoacele de blana au preturi incepand de la 12 milioane de lei vechi si ajung pana la 40 de milioane de milioane de lei vech , in functie de croiala sau de blana- de nurca, de nutrie, de vulpe sau de iepure. Caciulilile sau sepcile din blana sau de piele sunt preferatele barbatilor. Acestea costa intre 30 si 300 de lei. Cele pentru doamne sunt ceva mai atractive ajungand pana in 200 de lei. Produsele pentru copii sunt foarte diverse si ele. In acest an clientii cauta mai ales botosei din piele blaniti, facuti manual dupa cum au explicat comerciantii:  “Clientii cer in special cojocele facute din bucati. Sunt mai ieftine, asadar mai cumparate. Si papuceii pentru copii se vand bine.” Preturile care incep cu 15 lei atrag atentia clientilor. Caciulitele se vand  chiar daca unele au pretul de 30 de lei.

 
           Mesterii populari, someaza in asteptarea clientilor

Traditia populara nu a fost uitata nici ea. Ajuns demult la virsta pensiei, membru al Creatorilor Populari din Romania, barbatul  vine la Iasi tocmai din Sfantul Gheorghe an de an. “Obiectele sunt toate lucrate de mana si nici macar nu sunt prea scumpe pentru cata munca s-a depus la creearea lor. Incercam sa ducem traditia mai departe insa nu prea se mai gasesc oameni interesati de aceste opere, ca asta constituie ele..tezaurul romanesc”, explica mesterul care are taraba in spatele Halei Centrale.  Produsele au gravuri si impletituri facute manual. Cel mai ieftin este un colier cu medalion din piele ce reprezinta un semn zodiacal si  costa doar 10 lei. Mastile din piele ce amintesc de cele venetiene scot din buzunarul ieseanului 20 de lei. Gentutele populare cu gravuri costa de la 30 la 70 de lei, pe cand bonditele si ele lucrate tot la mana sunt cel mai scump obiect si costa 250 de lei. Cel mai bine vandute sunt braurile care ajung pana la 150 de lei. A consemnat Georgiana Axinte