In urma cu o luna, la turneul Masters – Indian Wells, elvetianul Roger Federer rostea urmatoarele cuvinte: “Cu siguranta am simtit ca ne aflam in asteptarea unei noi generatii, dupa cea puternica din care fac parte Murray , Djokovic si Nadal. La randul meu am facut parte din generatia cu Roddick, Ferrero, Nalbandian, Hewitt si Marat Safin”. Sunt cuvintele unui mare campion, inaintea intalnirii cu adversarul din optimile de finala: Milos Raonic (Canada – 20 ani) sau americanul Ryan Harrison (18 ani). Cei doi tenismeni mentionati ca posibili adversari fac parte, alaturi de Grigor Dimitrov, Bernard Tomic, Filip Krajinovic si alti juniori talentati ai tenisului, din noua generatie a tenisului masculin. O generatie care se distinge prin expunerea timpurie in randul gigantilor din tenis.

Pe castigatorul disputei dintre generatii, Djokovic avea sa-l depaseasca in semifinala turneului si sa-i „sufle” acestuia pozitia secunda din clasamentul ATP. Roger a cazut pe locul III. Un loc din clasament, pe care „Fed-Ex” aproape il uitase pana in luna august 2010, si de a carui existenta sarbul Novak Djokovic i-a adus aminte prin jocul practicat.

Belgrade Arena, momentul 0 pentru Nole

Pe zgura, Nadal este “taurul fioros”, iar regele de la Wimbledon poarta un singur nume “Federer”. Suprafetele rapide reprezinta, de mai multi ani, un teritoriu imprevizibil, pentru care cei mai buni jucatori isi disputa suprematia. In acest debut de sezon, sarbul Novak Djokovic pare mai decis ca niciodata sa puna capat acestui lung sir de indoieli. 24-0. 27-0 daca luam in considerare si meciurile jucate de sarb, la turneul amical pe natiuni din Australia (Hopman Cup).

Nole joaca un tenis aproape de perfectiune sau poate chiar dincolo de ea. Nu serveste precum croatul Ivo Karlovic, insa greselile ii sunt total straine. Ultimul meci pe care Novak Djokovic l-a pierdut dateaza din noiembrie 2010. Infrangerea cu Federer, de la Londra, a fost trecuta usor cu vederea, o luna mai tarziu, in finala Cupei Davis, prin doua victorii facile. (6-3 6-1 7-5) – Gilles Simon, (6-2 6-2 6-4) – Gael Monfils. De altfel, forma de vis a sarbului si increderea in capacitatile sale nu sunt deloc intamplatoare. Victoria inregistrata pe Belgrade Arena impotriva Frantei, in fata a 15.000 de suporteri, i-a adus sarbului ceea ce nu a reusit un titlu de Grand Slam la Australian Open, in 2008, – increderea in fortele proprii.
De cealalta parte a fileului, numarul 1 mondial, Rafael Nadal, incanta privirile spectatorilor cu un tenis dezinvolt. Spaniolul a atins perfectiunea cu mult inaintea sarbului, pe zgura, acolo unde nu a pierdut decat 16 meciuri din cele 224 disputate in cariera de jucator profesionist. De asemenea, Nadal detine, din anul 2009, un record de victorii consecutive inregistrate pe zgura: 32.

Se prefateaza o rivalitate mai mare decat Nadal – Federer?

Cand Federer castiga primul titlu de Grand Slam, in 2003, la Wimbledon, in detrimentul australianului Mark Philippoussis, Nadal si Djokovic isi cautau nelinistiti drumul spre victorie. Priveau cu admiratie la performantele tanarului Federer si isi doreau si ei nespus de mult o bagheta magica precum cea a elvetianului. Djokovic a trecut la circuitul profesionist, chiar in acel an de glorie juvenila pentru Roger. Rafael, ajutat de unchiul sau Toni Nadal, a reusit sa simta gustul succesului, la doar 20 de ani. Inaintea lui Novak, dar mai tarziu decat Roger, spaniolul triumfa intr-o finala de mare slem, in 2005, pe zgura de la Roland Garros.

Scopul lui Djokovic in tenis a fost, inca de pe vremea junioratului, sa devina numarul 1 mondial. Acum, in varsta de 24 ani, cu o Cupa Davis si doua titluri de mare slem, ca performante notabile in palmares, sarbul pare mai decis ca niciodata sa-si atinga telul. In sprijinul lui vin ultimele rezultate din circuitul ATP, care demonstreaza ca a-l ajunge din urma pe spaniolul Rafael Nadal nu tine de domeniul fantasticului. Si mai mult, primele doua locuri ocupate in clasament de cei doi tenismeni, favorizeaza conturarea unei noi dispute in finalele turneelor de tenis – Nadal vs. Djokovic.

In acel record 24-0, detinut de Djokovic, exista si o serie de cateva “imperfectiuni”. Un set pierdut in fata lui Federer la Indian Wells, doua cu Nadal si inca alte trei seturi scapate de sub control, in acest inceput de sezon, cu Dodig, Fel. Lopez si Berdych. Recordul de victorii consecutive in turneele ATP apartine argentianului Guillermo Villas, fost numar 1 mondial. Un 46-0 obtinut acum mai bine de 3 decenii, mai exact in anul 1977. Djokovic mai are de strans un numar 23 de victorii pentru a depasi recordul. Va fi capabil sarbul sa rescrie istoria tenisului? Multe voci, printre care si cea a fostului tenismen croat Goran Ivanišević, spun ca Nole nu va avea parte de acelasi succes pe zgura.

Andrei Gorgos