În ediția online a ziarului „The Guardian” aflăm că epidemia care s-a declanșat din cauza virusului Ebola nu poate fi oprită decît prin aplicarea unui vaccin. Lupta împotriva acestui virus a scăpat de sub control în trei țări și amenință alte 15. Profesorul Peter Piot, director al Școlii de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, este de părere că nu s-ar fi ajuns pînă în situația de astăzi dacă Națiunile Unite ar fi acționat mai repede încă de la prima victimă. Profesorul Piot a făcut parte din echipa care a indentificat cauzele virusului Ebola, atuncî cînd a apărut pentru prima dată în Zaire, în 1976. Echipa a reușit să oprească răspîndirea virusului.

Doctorul Tom Frieden, director al Centrului de Controlare a Bolii, s-a arătat convins de faptul că virusul Ebola nu se va mai răspîndi în Statele Unite, dar epidemia bolii în Africa este greu de stăpînit: „Nu există căi scurte de controlare a virusului Ebola și nu este ușor să fie ținut sub control. Pentru a proteja Statele Unite trebuie să oprim acest virus de unde a pornit”, a spus doctorul Tom Frieden.

În prezent, se fac testări pentru trei vaccinuri împotriva acestui virus, pe voluntari din Marea Britanie, Statele Unite și zona neafectată a țării Mali. Rezultatele sunt așteptate la sfîrșitul lunii noiembrie sau chiar începutul lunii decembrie. Dacă aceste rezultate sunt pozitive, vaccinul va fi oferit mai întîi cadrelor medicale care îngrijesc pacienții de acest virus.

„Răspîndirea acestui virus ar putea duce la o majoră destabilizare a societății și a politicii. Unele țări sunt foarte vulnerabile. Impactul economic este enorm”, a declarat profesorul Piot. Profesorul este de părere că vaccinul va fi eficient. La testarea pe animale rezultatele au ieșit pozitive. El se declară optimist dar crede că ar trebui să fie organizată o campanie masivă de vaccinare a populației.

Președintele Obama ar putea numi un „țar” pentru supravegherea Ebola

Președintele SUA a declarat joi, la Dallas, că ar putea numi un „țar” care să gestioneze răspunsul autorităților cu privire la virusul mortal, scrie ediția online a ziarului „The New York Times”. Reacția președintelui vine odată cu anxietatea care crește din ce în ce mai mult în jurul unei asistente infectate cu Ebola.

Școlile au fost închise în două state, spitalele și liniile aeriene își țin angajații acasă și SUA discută despre cît de mult ar trebui să se îngrijoreze cu privire la o epidemie care a capturat atenția întregului public, deși numai trei persoane au fost infectate.
Un oficial federal a declarat că Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a lărgit căutările celor contactați de Amber Joy Vinson – a doua asistentă infectată cu Ebola la Spitalul din Texas, după intervievarea familiei care arătat un nou punct de vedere referitor la domnișoara Vinson.

CCPB a declarat că urmărește doi pasageri ai liniei aeriene Frontier, zborul 1142, din Dallas spre Cleveland, unde asistenta a călătorit vinerea trecută. Se urmăresc, de asemenea, și pasagerii din cursa ei de luni.
Amber Joy Vinson a ridicat întrebări investigatorilor bolii pentru că la cîteva zile după ce a ajuns în Dallas a raportat simptome similare bolii Ebola. Experții în sănătate spuneau că este improbabil ca acestea să se dezvolte în doar o singură zi.

Numărul violurilor este din ce în ce mai mare

Ediția online a ziarului „The Indipendent” face o analiză privind numărul violurilor declarate în ultimul timp. Oficiialii spun că, în prezent, în Anglia și Wales violurile sunt la nivelul cel mai ridicat. Timp de un an, Biroul Național de Statistică a înregistrat 22, 116 incidente de viol, o creștere de 29% față de anul precedent.

John Flatley, director al statisticilor privind crimele, a declarat că această creștere a fost provocată de faptul că polițiștii și-au schimbat modul de a trata investigațiile în cazul violurilor: „În ultimii ani am observat o creștere a victimelor de viol. Aceste victime au venit să raporteze ofensele pe care le-au primit în trecut. Acum, victimele vin să declare întîmplări recente. Cu siguranță acum este cazul ca poliția să îmbunătățească modul în care se ocupă de investigarea actelor de viol”, a spus John Flatley.
Pe de altă parte, Ministrul Crimelor, Norman Baker, consideră că această creștere a actelor de viol se datorează faptului că victimele sunt mult mai dispuse să vorbească despre cele ce li s-au întîmplat.

„Noi urmărim acum o încurajare generală pentru recunoaștere ofenselor aduse persoanelor, fie că este vorba de viol, sau de violență domestică sau chiar de exploatarea sexuală a copiilor. Oamenii sunt mult mai dispuși să mărturisească tot ceea ce li se întîmplă”, a declarat Norman Baker pentru BBC. Alte statistici au arătat că numărul crimelor a scăzut cu 16%, față de anii precedenți.

Vortexul polar se poate întoarce în unele părți ale SUA

Ziarul „The Independent”, în ediția online, anunță că vortexul polar care a dus pînă și cascada Niagara la un blocaj în Statele Unite ale Americii iarna trecută ar putea reveni în lunile care urmează.

Meteorologii de la www.accuweather.com prezic un nou sezon aspru pentru statele din nordul țării cu și mai multă gheață, zăpadă și vînturi polare ce pot determina temperaturi sub limita înghețului. În prognoza lui de lungă durată, Paul Pastelok spune că vortexul polar își va face simțită prezența atunci cînd va înainta în regiune.

„Cred, în primă fază, că se va întîmpla la jumătatea lunii ianuarie spre luna februarie, dar nu va fi aceiași situație la care am asistat anul trecut, nu așa de persistentă” a mai adăugat el. „Frigul din sezonul trecut a fost extrem pentru că a fost foarte persistent. Am văzut cifre pe care nu le mai văzusem de ceva timp: -15 grade spre -20.”

Meteorologul s-a arătat îngrijorat și în legătură cu regiunea de la Tennessee Valley la Coasta Golfului care va include evenimente extreme – ploaie, furtuni și îngheț.